Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation

Projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion' har i en ny rapport taget temperaturen på den grønne omstilling hos de danske produktionsSMV’er. Og budskabet er klart: De grønne løsninger skal styrkes - gerne gennem samarbejde med vidensinstitutioner.

41 procent af de danske SMV'ere i undersøgelsen føler ikke et pres for at implementere bæredygtighedsinitiativer. Arkivfoto..

10.05.2023

CSR.dk

Bæredygtighed skal være en investeringsagenda i danske produktionsvirksomheder.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion', som ATV har udarbejdet sammen med Industriens Fond.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, der løfter sløret for, hvor godt det går med den bæredygtige omstilling hos SMV'ere i fremstillingsindustrien, og her svarer halvdelen, at der er behov for ny teknologi til at fremme virksomhedens grønne omstilling.

Læs også: Opfølgning: Flere SMV’er dropper klimastrategi for scope 3

Kun 7 procent af respondenterne svarer, at mere end 10 procent af virksomhedens udgifter er afsat til forskning og udvikling.

Og det begrænser virksomhedernes muligheder for at udvikle nye, bæredygtige løsninger, lyder advarslen i rapporten.

”En central udfordring er, at virksomhederne ikke har gjort bæredygtighed til en investeringsagenda. Vi er nødt til at ændre på det beslutningsgrundlag, som virksomhederne forlader sig på. Her skal bæredygtighed indarbejdes som en faktor. Når virksomheden investerer, udvikler eller indkøber produkter, så skal man tænke bæredygtighedsdimensioner ind upfront," fortæller Brian Vejrum Wæhrens, professor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet og en del af projektets arbejdsgruppe.

Rapporten peger på, at der er et uforløst potentiale i øget samarbejde med vidensinstitutioner. I spørgeskemaundersøgelsen svarer blot 7 procent, at de samarbejder med GTS-institutioner om grøn omstilling. 13 procent samarbejder med uddannelsesinstitutioner, 16 procent med forskningsinstitutioner, mens 36 procent samarbejder med andre virksomheder.

Ydre pres er på vej
I undersøgelsen spørges der blandt andet ind til, om virksomhederne mærker pres til implementering af bæredygtighedsinitiativer.

Og her svarer hele 41 procent, at de hverken mærker sådan et pres fra kunder, samarbejdspartnere eller myndigheder.

I 2024 træder EU’s bæredygtighedsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft. Dette omfatter de store virksomheder, men vil indirekte påvirke SMV’erne, når de store virksomheder skal rapportere på deres værdikæder.

Det bliver derfor afgørende for de mange danske produktionsSMV’er, der også er underleverandører, at de kan levere de nødvendige data, som de store virksomheder vil kræve, mener Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos maskinproducenten Aasted, som også er med i arbejdsgruppen.

”Man skal gøre sig klart, at det er en stor opgave, der ligger foran virksomhederne. Det handler i høj grad om, at man deler data i værdikæderne. Det er en kæmpe udfordring, for der er mange af de krævede data, som virksomhederne ikke har i dag, og de mangler standarder og værktøjer til at dele data,” siger han.

SMV’erne skal forberedes
Undersøgelsen viser, at produktionsSMV’erne på nuværende tidspunkt kun indsamler data på egen CO2-udledning og affaldsgenerering og eget vand-, energi- og ressourceforbrug i begrænset omfang. Kun 28 procent af virksomhederne svarer, at de rapporterer på bæredygtighedsindsatser.

Læs også: De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus

Projektet efterspørger derfor et grundigt oplysningsarbejde, der skal forberede SMV’erne på de kommende bæredygtighedskrav.

Dernæst er der brug for, at virksomhederne får hjælp til de nødvendige, bæredygtige tiltag, der ligger forude. Projektet anbefaler derfor, at der udvikles nye metoder, standarder og værktøjer, som virksomhederne kan bruge, når de i den nærmeste fremtid skal til at levere data til bæredygtighedsregnskabet.

”Allerede inden for de næste par år vil vi se, at der bliver stillet langt skrappere, grønne krav til SMV’erne, fordi de store virksomheder kommer til at stille krav til deres underleverandører. Så man bliver nødt til at forberede virksomhederne på, hvad der er på vej,” Jesper Jerlang.

- HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle