Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation

Projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion' har i en ny rapport taget temperaturen på den grønne omstilling hos de danske produktionsSMV’er. Og budskabet er klart: De grønne løsninger skal styrkes - gerne gennem samarbejde med vidensinstitutioner.

41 procent af de danske SMV'ere i undersøgelsen føler ikke et pres for at implementere bæredygtighedsinitiativer. Arkivfoto..

10.05.2023

CSR.dk

Bæredygtighed skal være en investeringsagenda i danske produktionsvirksomheder.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra projektet 'Fremtidens Bæredygtige Produktion', som ATV har udarbejdet sammen med Industriens Fond.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, der løfter sløret for, hvor godt det går med den bæredygtige omstilling hos SMV'ere i fremstillingsindustrien, og her svarer halvdelen, at der er behov for ny teknologi til at fremme virksomhedens grønne omstilling.

Læs også: Opfølgning: Flere SMV’er dropper klimastrategi for scope 3

Kun 7 procent af respondenterne svarer, at mere end 10 procent af virksomhedens udgifter er afsat til forskning og udvikling.

Og det begrænser virksomhedernes muligheder for at udvikle nye, bæredygtige løsninger, lyder advarslen i rapporten.

”En central udfordring er, at virksomhederne ikke har gjort bæredygtighed til en investeringsagenda. Vi er nødt til at ændre på det beslutningsgrundlag, som virksomhederne forlader sig på. Her skal bæredygtighed indarbejdes som en faktor. Når virksomheden investerer, udvikler eller indkøber produkter, så skal man tænke bæredygtighedsdimensioner ind upfront," fortæller Brian Vejrum Wæhrens, professor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet og en del af projektets arbejdsgruppe.

Rapporten peger på, at der er et uforløst potentiale i øget samarbejde med vidensinstitutioner. I spørgeskemaundersøgelsen svarer blot 7 procent, at de samarbejder med GTS-institutioner om grøn omstilling. 13 procent samarbejder med uddannelsesinstitutioner, 16 procent med forskningsinstitutioner, mens 36 procent samarbejder med andre virksomheder.

Ydre pres er på vej
I undersøgelsen spørges der blandt andet ind til, om virksomhederne mærker pres til implementering af bæredygtighedsinitiativer.

Og her svarer hele 41 procent, at de hverken mærker sådan et pres fra kunder, samarbejdspartnere eller myndigheder.

I 2024 træder EU’s bæredygtighedsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft. Dette omfatter de store virksomheder, men vil indirekte påvirke SMV’erne, når de store virksomheder skal rapportere på deres værdikæder.

Det bliver derfor afgørende for de mange danske produktionsSMV’er, der også er underleverandører, at de kan levere de nødvendige data, som de store virksomheder vil kræve, mener Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos maskinproducenten Aasted, som også er med i arbejdsgruppen.

”Man skal gøre sig klart, at det er en stor opgave, der ligger foran virksomhederne. Det handler i høj grad om, at man deler data i værdikæderne. Det er en kæmpe udfordring, for der er mange af de krævede data, som virksomhederne ikke har i dag, og de mangler standarder og værktøjer til at dele data,” siger han.

SMV’erne skal forberedes
Undersøgelsen viser, at produktionsSMV’erne på nuværende tidspunkt kun indsamler data på egen CO2-udledning og affaldsgenerering og eget vand-, energi- og ressourceforbrug i begrænset omfang. Kun 28 procent af virksomhederne svarer, at de rapporterer på bæredygtighedsindsatser.

Læs også: De mindste SMV’er kan ikke se den grønne fidus

Projektet efterspørger derfor et grundigt oplysningsarbejde, der skal forberede SMV’erne på de kommende bæredygtighedskrav.

Dernæst er der brug for, at virksomhederne får hjælp til de nødvendige, bæredygtige tiltag, der ligger forude. Projektet anbefaler derfor, at der udvikles nye metoder, standarder og værktøjer, som virksomhederne kan bruge, når de i den nærmeste fremtid skal til at levere data til bæredygtighedsregnskabet.

”Allerede inden for de næste par år vil vi se, at der bliver stillet langt skrappere, grønne krav til SMV’erne, fordi de store virksomheder kommer til at stille krav til deres underleverandører. Så man bliver nødt til at forberede virksomhederne på, hvad der er på vej,” Jesper Jerlang.

- HCL

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J