Ny guide til at undgå tvangsarbejdere i forsyningskæden

Ingen virksomheder ønsker tvangsarbejdere i deres forsyningskæder. Alligevel sker det. Center mod Menneskehandel har produceret en ny guideline, som kan hjælpe med at få styr på den risiko.

Har du en mistanke om urent trav for medarbejdere, kan du ringe til Center mod Menneskehandels hotline. .

01.10.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis jeg siger "Kurt Beier", hvad tænker du så? Mit gæt er, at hvis du tænker noget overhovedet, så er det noget med fillipinske chauffører.

For knap et år siden kom det således frem, at op mod 200 udenlandske chauffører på skift boede under kummerlige forhold i en lejr i Padborg, på en adresse ejet af Kurt Beier Transport, som også havde chaufførerne ansat under meget dårlige vilkår. Sagen er stadig under efterforskning af både dansk politi og Center mod Menneskehandel.

Læs også: Når det ikke sker af sig selv må der en bundprop i

Der er gudskelov ikke mange af den type sager i Danmark, men de senere år har flere danske brancher oplevet en nye udfordringer i forbindelse med anvendelsen af udenlandsk arbejdskraft og underleverandører. Det har blandt andet udmøntet sig i sager om kritiske arbejdsforhold – og i de værste tilfælde i sager om menneskehandel til tvangsarbejde.

De mest udsatte brancher er transport, byggeri, rengøring, husarbejde og restauration - som alle er kendtegnet af en høj andel af ufaglærte jobs.

Gode råd fra Center mod Menneskehandel

Lav en politik for at undgå skjult tvangsarbejde – under hensyntagen til virksomhedens størrelse, branche, brug af underleverandører mv.

Vær opmærksomme på indikatorer – og hav en plan for, hvordan der skal reageres, hvis der er mistanke?

Gennemgå de tilgænglelige tjeklister for at reducere risikoen for skjult tvangsarbejde

Søg information og hjælp hos relevante aktører

Ny og praksisnær guideline lanceret
Som en del af den danske handlingsplan til bekæmpelse af menneskehandel, som gælder for 2019-2021, udgav Center mod Menneskehandel i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) den 30. september 2019 publikationen ”Undgå skjult tvangsarbejde - Guidelines til virksomheder og arbejdsgivere”  er en ny publikation fra Center mod Menneskehandel.

For selvom ingen ønsker at have tvangsarbejde i sin leverandørkæde, så er det fulde overblik over arbejdsvilkårene for alle ansatte svært at have, især hvis der anvendes underleverandører, og hvis der udføres arbejde i afsides områder eller på skæve tider af døgnet. På den måde kan en virksomhed risikere uforvarende at blive sat i forbindelse med udnyttelse af arbejdskraft og tvangsarbejde.

"Det kan være vanskeligt for danske virksomheder og offentlige institutioner at finde ud af, om der findes tvangsarbejde eller menneskehandel i deres værdikæder. Med Center mod Menneskehandels nye guidelines findes der nu et rigtig godt praksisnært værktøj med konkrete tjeklister til at identificere og håndtere risici for tvangsarbejde eller menneskehandel. Vi er fra DIEHs side glade for at kunne bidrage til lanceringen og udbredelsen af de nye guidelines, og vores oplevelse fra lanceringsworkshoppen var, at det er et værdiskabende værktøj for både virksomheder og offentlige institutioner," siger Mikkel Stenbæk Hansen fra DIEH.

Guiden kan gøre alle typer af organisationer klogere på, hvilke tegn, indikatorer og gråzoner der er inden for tvangsarbejde. Den giver konkrete redskaber til at undersøge, om man er i risikogruppen for tvangsarbejde, og hvordan man kan forebygge eller reducere risikoen for tvangsarbejde i sin egen forretning eller i sin leverandørkæde. 

Røde flag og indirekte ansvar 
En del af guiden har en liste over helt konkrete forhold, som bør få ens advarselslamper til at blinke, i ansættelsesprocessen, ved forhold på arbejdspladsen og i forhold til boligforhold - hvis man ved noget om det. Som f.eks. at en gruppe ansatte med samme nationalitet repræsenteres af én person, som tager sig af kontrakter, bankforhold osv.

Eller at de ansatte svarer uklart på spørgsmål om arbejdstimer, hvordan de er kommet til Danmark, hvor de bor osv. Eller at en gruppe ansatte bliver hentet og bragt til arbejdspladsen i samlet flok. Desuden forsynes man med tjeklister til forskellige situationer: Generelle forholdsregler, direkte ansættelse og brug af underleverandører. 

Guiden anerkender fuldt ud, at tilfælde af dårlige arbejdsforhold ikke er det samme som tvangsarbejde. Den lister tre måder, som er de mest typiske,  hvorpå en virksomhed kan blive sat i forbindelse med tvangsarbejde: 

  • Underleverandører: Udbredt brug af underleverandører kan skabe uigennemsigtighed om arbejdsforhold og der kan være risiko for at underleverandører uden ens vidende benytter sig af illegal eller sort arbejdskraft eller i værste fald personer, der er udsat for menneskehandel til tvangsarbejde.
  • Ansættelser: Når de ansætter medarbejdere direkte kan der ske identitetstyveri, eller der kan være tilstedeværelse af uvedkommende på arbejdspladsen, dvs. at arbejdet udføres af en anden end den der formelt er ansat. Hyrer man arbejdskraft gennem vikarbureauer er der også øget risiko for uklarhed om arbejds- og kontraktvilkår.
  • Benyttelse af produkter eller services: Ens produkt kan blive brugt af menneskehandelens bagmænd, så man bliver forbundet med en kritisk sag, hvis et flyselskab, et rejsebureau, et hotel eller lignende er blevet anvendt til at transportere eller huse ofre for menneskehandel.

Læs også: HRW: Tøjmærkernes indkøbsstrategier fører til misbrug af medarbejdere

De nye guidelines kan hentes her

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: risiko i leverandørkæden

Hvor kommer en virksomheds varer egentlig fra, og hvilke forhold er de produceret under? CSR.dk ser på, hvordan man kan arbejde med en risikobaseret tilgang til ansvarlige indkøb.

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)