Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder

Er 30x30 det nye 1,5? Rapporteringsstandarder til investorer og virksomheder er allerede ved at være klar.

Foto: UN Biodiversity.

21.12.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mandag i denne uge lykkedes det at få 196 lande til at godkende en ny, global aftale om beskyttelse af biodiversitet. Officielt hedder dokumentet Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, og den opstiller fire langsigtede mål og 23 globale targets 

Det fremstår helt centralt i aftalen, at

  • 30 procent af verdens hav og land skal være beskyttet inden 2030
  • regeringer skal reformere miljøskadelige subsidier
  • oprindelige folks rettigheder skal anerkendes i langt højere grad.

Målet om 30 procent beskyttet natur inden 2030 – som i øjeblikket går under navnet 30x30 – er udråbt til at være biodiversitetens 1,5 – med referencen til Parisaftalens mål om at begrænse global opvarmning.

Krav til virksomheder om data og viden
For virksomheder er det især relevant, at aftalens målsætning nummer 15 omhandler finansielle institutioners pligt til at vurdere og offentliggøre deres impact på og afhængighed af natur. Target 15 definerer således at regeringer skal tage de nødvendige juridiske, administrative eller politiske skridt for at ”opfordre og gøre det muligt for virksomheder at rapportere,” og teksten fremhæver særligt ”store og transnationale virksomheder og finansielle institutioner”.

På den måde følger aftalen logikken i EU’s rapporteringslovgivning, som starter med at finansielle institutioner skal kende, opgøre og oplyse om deres klimarelaterede aktiviteter og risici, med det formål at drive pengestrømmene i retning af bæredygtig udvikling.

Målsætning nummer 15 i biodiversitetsaftalen er blevet taget godt imod af investorer.

”Målsætning 15 giver et klart mandat til lande om at udvikle krav om rapportering fra virksomheder. Med den inforrmation kan investorer begynde at optimere deres porteføljer…” siger Peter van der Werf fra Robeco til Responsible Investor.

Norske Storebrands chef for klima og biodiveristet, Emine Isciel, tilføjede, at selvom ordet obligatorisk er taget ud af teksten, så udstikker teksten stadig en kurs hvor virksomheder kommer til at offentliggøre information om deres drift, forsynings- og værdikæder i relation til natur og biodiversitet, så Storebrand og lignende investorer kan få de virksomhedsdata de har brug for, for at guide deres beslutninger.

Tre bud på kommende krav
For mange virksomheder er arbejdet med biodiversitet kommet på opmærksomhedslisten, men for de fleste mangler der stadig at tage konkrete skridt ud over ændringer i beplantning på egne arealer og noget støtte til træplantning. Ikke at der er noget galt med det, men der er brug for mere og rapporteringskravene ift. biodiversitet er ved at stille sig i kø. Med biodiversitetsaftalen som senest ankomne.

Tre gode bud på noget at orientere sig efter, hvis man gerne vil forberede sig på rapporteringskrav er:

Håbet er, at den nye aftale vil ændre på situationen, som Antonío Guterres ved mødets åbningstale beskrev som "menneskeheden er blevet et masseødelæggelsesvåben". 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø