Ny forskning: Vi kan stadig nå at redde Kloden

Ny forskning tyder på, at vi kan udlede betydeligt mere CO2 end først antaget for at overholde Paris-aftalens målsætning om at holde den globale opvarmning under 1,5 grader. Det betyder dog ikke, at vi kan sætte farten i den grønne omstilling ned.

Selvom ny forskning kan tyde på, at vi kan udlede betydeligt mere CO2, betyder det ikke, at regeringerne skal forholde sig afslappet til klimapolitikken, vurderer Richard Miller. Arkivfoto..

27.09.2017

CSR.dk

Ifølge ny forskning kan noget tyde på, at menneskeheden stadig kan udlede betydeligt mere CO2 og samtidig holde den globale opvarmning under 1,5 grader, som er målsætningen i den internationale klimaaftale fra Paris.

De 1,5 grader er et vigtigt mål, da det er afgørende for nogle af østaterne i Stillehavets overlevelse. Hidtil har man regnet med, at muligheden vil gå endegyldigt tabt efter 4-5 års udledninger på det nuværende niveau.

Nu viser nye beregninger, der er offentliggjort i Nature Geoscience, imidlertid, at der er plads til omkring 20 års udledninger på det nuværende niveau i det såkaldte CO2-budget, skriver Politiken.dk.

Læs også: Nu bruger vi flere ressourcer, end Jorden har til rådighed

Målsætning er endnu ikke en geofysisk umulighed
Holder de nye beregninger stik, vil det stadig være muligt at holde opvarmningen under 1,5 grader:

”Beregningerne tyder på, at målsætningen endnu ikke er en geofysisk umulighed”, slår Richard Miller, der er artiklens hovedforfatter, fast i sin præsentation af resultaterne.

Det kræver imidlertid, at regeringerne forpligter sig til at gå både længere og hurtigere frem, end de hidtil har lovet, skriver Politiken.dk.

Udledningerne af drivhusgasser skal nemlig toppe allerede næste år eller senest i 2019 og derefter falde drastisk år for år, så de kan gå i nul om senest 40 år:

”Der er helt sikkert ikke plads til at slappe af i klimapolitikken. Tværtimod giver det et incitament til at styrke klimapolitikken ved først givne lejlighed, hvis regeringerne mener målsætningen om 1,5 grad alvorligt”, siger Richard Miller ifølge Politiken.dk.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter

Minimal forskel på faktisk målinger og forudsigelser
Kernen i de nye beregninger er, at den globale opvarmning ikke er gået så hurtigt, som modellerne hidtil har forudsagt. De første 13 år af dette årtusinde har således været usædvanligt kolde, og den forventede globale opvarmning udeblev.

I det store billede er der imidlertid ikke noget i vejen med klimamodellerne. Forskellene på de faktiske målinger og modellernes forudsigelser er nemlig ganske små.

Men netop når man regner på 1,5-gradsmålsætningen, der er temmelig tæt på, får meget små udsving meget stor betydning for CO2-budgettet, forklarer Richard Miller og Myles Allen, der er professor i geosystemer på University of Oxford, i en blog på The Guardian:

”Vi vidste, at resultaterne ville være kontroversielle, eftersom tidligere forudsigelser pegede på, at det ville være umuligt at nå målsætningen. Vores klimastudie understregede, at det er vigtigere end nogensinde at tage store skridt for at nå Paris-målsætningen om 1,5 grad, men noget af mediedækningen giver det modsatte indtryk”, skriver de.

- EL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K