Ny forskning i nanopartikler

Et nyt, fireårigt forskningsprojekt fra EU skal finde ud af, hvordan man lettest kan måle og identificere menneskeskabte nanopartikler på arbejdspladsen. Fra Danmark deltager DTU og NFA.

19.05.2009

CSR.dk

NANODEVICE er titlen på det forskningsprojekt EU har søsat med det specifikke formål at udvikle nye metoder der kan måle, i hvor stort omfang nanopartikler egentlig påvirker mennesker i forbindelse med produktionen af f.eks. maling, tennisketsjere og byggematerialer eller den lange række af andre produkter der ellers anvender nanopartikler i dag. Disse metoder skal så munde ud i produktionen af et antal måleapparater, der skal være bærbare og brugervenlige, og således kunne anvendes direkte på de forskellige arbejdspladser.

Og der bestemt er god grund til et projekt som dette, understreger seniorforsker Keld Alstrup Jensen fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.
”Vi ved, at små partikler kan være mere sundhedsskadelige end større, og at visse tekniske nanopartikler kan være specielt sundhedsskadelige. Men vi ved stadig alt for lidt om nanopartiklernes egenskaber og hvilke af disse der bedst beskriver hvordan de kan påvirke menneskers sundhed. Derudover mangler vi effektive metoder til blot at identificere og kvantificere en faktisk tilstedeværelse af tekniske nanopartikler i luften og dermed påvirker arbejdsmiljøet. Målet med NANODEVICE er at øge vores viden om de tekniske nanopartikler, deres toksiske egenskaber og give os velegnede redskaber til at overvåge dem i arbejdsmiljøet”.

Et vigtigt aspekt for EU i forbindelse med projektet er, at resultaterne bliver anvendt i praksis. En stor og betydningsfuld opgave bliver derfor at videreformidle disse resultater til både andre forskere, administratorer og industri, således at disse i fællesskab kan fastlægge retningslinier for den fremtidige håndtering af nanopartikler i både europæisk regi og – hvis muligt – på verdensplan.

EU støtter projektet med 71,3 millioner kr. via det 7. Rammeprogram for Teknologi og Videnskab, Nanovidenskab, Nanoteknologi, Materialer og Ny Produktionsteknologi. Af disse går sammenlagt 6,1 millioner kroner til de i alt tre projekter som Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og NFA er projektledere for. Projektet løber frem til marts 2013.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle