Ny formand for Klimarådet – ingen fyring, understreger minister

Få dage efter offentliggørelsen af en kritisk rapport om regeringens klimapolitik, har selvsamme regering meldt ud, at Klimarådet skal have ny formand. Oppositionen er kritisk, men klimaministeren afviser enhver sammenhæng.

Klimarådets snart forhenværende formand, Peter Birch Sørensen, ville gerne være fortsat på posten, men regeringen har fundet det passende at ansætte en ny formand pr. 1. december. Foto: Anders Kampmann.

28.11.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Uden direkte at henvise til rådets analyse, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse fra ministeriet, at det er ”… volapyk at påstå, at regeringen reducerer tempoet i den grønne omstilling.”

Pressemeddelelsen argumenterer videre for, at den fremsatte kritik ’bygger på en række fejlslutninger’, og at forbigåelsen af landbruget i energiudspillet, et af de store kritikpunkter fra Klimarådet, bunder i, at ’teknologierne enten ikke [er] modne, relativt dyre, eller også findes de ikke endnu’, som det hedder.

I går, tirsdag d. 27. november, meddelte Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet så, at Klimarådets nuværende formand, Peter Birch Sørensen, pr. 1. december vil blive afløst af Peter Møllgaard, der er professor og dekan ved Maastricht University School of Business and Economics, samt tidligere medlem af Energikommissionen, der kom med anbefalinger til fremtidens energipolitik forud for netop regeringens energiudspil.

I en anden pressemeddelelse fra ministeriet udtrykker både den afgående og kommende formand samt ministeren tilfredshed med skiftet. I oppositionen ser man imidlertid knap så rosenrødt på situationen, beretter Information. På den anden side af Folketingssalen er opfattelsen ifølge avisen således nærmere, at regeringen forsøger at lukke munden på en kritiker.

”Det ser ud, som om man ikke kan lide at have en vagthund i nakken, som kommer med kritik af en. Klimarådet har jo adskillige gange sagt ærligt, at Danmark ikke er på rette vej med de initiativer, der bliver lagt frem fra regeringens side”, siger klimaordfører for De Radikale, Ida Auken, til Information.

Fra Socialdemokratiet siger klimaordfører Jens Joel, at han ikke kan finde faglige begrundelser for at udskifte Klimarådets formand, ”… og i det lys ligner det jo mest af alt en politisk fyring”, som han siger til avisen.

Selv hos regeringspartneren De Konservative er man kede af udskiftningen af Peter Birch Sørensen som partiets politiske ordfører, Anders Johansson, overfor Information kalder ”en vigtig og kompetent stemme i klimadebatten”, som han gerne have set fortsætte.

Ingen sammenhæng med rapport
Det havde Peter Birch Sørensen også selv.

”Jeg ville gerne have fortsat som formand et stykke tid endnu, hvis man havde ønsket det, men ministeren valgte at udpege en anden formand, hvilket han naturligvis er i sin gode ret til,” siger han til Information.

Netop det forhold fremhæver Lars Chr. Lilleholt da også, samtidig med at han afviser enhver form for sammenhæng mellem sidste uges rapport og udskiftningen på formandsposten.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) afviser en hver sammenhæng mellem skiftet på Klimarådets formandspost og rådets rapport fra sidste uge, der rettede en skarp kritik af regeringens klimaambitioner. Foto: EFKM/www.jeppebnielsen.com.

”Nej. Det har ingen sammenhæng med den diskussion. Som i overhovedet ingen. Uanset om der var kommet en rapport fra Klimarådet i sidste uge, så var der sket et skifte på formandsposten. Det har ingen sammenhæng med det”, siger han til Information.

Ministeren svarer ikke direkte på avisens spørgsmål om, hvorvidt han var bekendt med Peter Birch Sørensens ønske om at fortsætte på posten, men peger i stedet på, at han blev udpeget af den tidligere regering, og at man i den nuværende derfor finder det passende at vælge en ny.

”Klimarådet er et uafhængigt organ, og det skal det også være fremadrettet. Det skal have mulighed for at kommentere på de ting, der er. Men det er også oplagt, at når jeg som minister har muligheden for at udpege, selvfølgelig kigger på, hvem der er mest oplagt til at løse opgaven, når der er gået en firårig periode”, siger Lars Chr. Lilleholt til Information.

Den forklaring stiller man sig dog ikke tilfreds med i Alternativet, hvor politisk leder Uffe Elbæk undrer sig over forløbet og af samme årsag vil have uddybende snak med Lars Chr. Lilleholt, ligesom man lægger op til en ændring af selve udskiftningsprocessen, som ministeren hentyder til.

Læs også: Flere klimaforskere slår alarm

”Derfor tager vi nu sagen op med ministeren. Han skal selvfølgelig have mulighed for at give sin udlægning af sagsforløbet. Men det ser umiddelbart problematisk ud. Og så er det måske også på tide med en diskussion af, at formanden for et uafhængigt klimaråd udpeges af klimaministeren, hvis det er sådan her, det håndteres,” siger Uffe Elbæk til Information.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online