Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle

De første danske naturgaskunder hos energikoncernen HMN er nu gået over til biogas lavet på gylle. Kunderne køber biogassen gennem et certifikatsystem, og det afspejler sig positivt i kundernes CO2-regnskab.

Når gylle har været gennem et biogasanlæg, returneres den til landmændene med en række fordele, for eksempel kan planterne på markerne nemmere optage næringsstofferne og gyllen lugter mindre. Foto: Thinkstock. .

23.04.2014

CSR.dk

Fordele ved biogas

Biogas udnytter metanen i biomassen i stedet for at sende den til vejrs som en kraftig drivhusgas.

Biogas er CO2-neutral. 

Biogas kan levere el og varme døgnet rundt hele året.

Den afgassede biomasse er fuldgod gødning, som er lettere for planterne at optage.

Overskydende biogasproduktion et sted kan transporteres et andet sted hen via naturgasnettet. 

Kilde: HMN-koncernen. 

De første naturgaskunder er netop kommet med på vognen, efter at Danmarks største gasselskab, HMN-koncernen, som det første danske energiselskab i januar begyndte at sende opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet. Indtil videre er der udsendt over en million kubikmeter biogas i naturgasnettet, oplyser HMN. 

Blandt de første biogaskunder er Silkeborg Kommune, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af 108 bygninger. Overgangen fra naturgus til biogas betyder, at kommunens CO2-udledning bliver reduceret med 14.000 tons i løbet af fire år. 

”Vores mål er, at Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 millioner kroner i energibesparelser. Aftalen med HMN betyder, at vi sparer yderligere 3.500 tons CO2 hvert år og samtidig lægger det kommunale forbrug om til en dansk produceret energiform, som på sigt også kan give nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter”, siger Steen Vindum Borgmester i Silkeborg, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Klimapartnerskab avler grøn flødeis

De nye biogaskunder omfatter foruden kommunen også private virksomheder, blandt andet Hansens Flødeis A/S, der håber at kunne reducere CO2-udslippet med 60 tons om året. De første boligkunder har netop også tegnet en kontrakt, oplyser HMN og peger på, at et typisk parcelhus årligt kan reducere CO2-udslippet med cirka fire tons.

Biogassen er lavet på gylle
Biogassen fra HMN er fremstillet af gylle fra kvæg og svin samt kyllingemøg. Der er yderligere tilsat halm og græs. Gassen stammer fra biogasproducenten LBT-Agro. 

”Dette er et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Vi kan lige nu kun levere cirka seks millioner kubikmeter biogas om året. Men vi forventer snart at kunne indgå aftaler med flere biogasproducenter. Og så vil vi kunne levere til et betragteligt antal kommuner, virksomheder og private, der ønsker at gå over til CO2-neutral biogas. Vi er i dialog med en række biogasproducenter samt flere kommuner og virksomheder, der overvejer at bruge det til opvarmning og som brændstof til busser og skraldebiler”, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN.  

Læs også: EU udpeger Region Midtjylland til region for grøn omstilling

Ved afbrænding af naturgas udledes der ifølge Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet cirka 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er CO2-neutral. 

Biogas lavet på gylle betyder desuden også, at landbrugets belastning af klima og miljø reduceres, da gyllen efter en tur i biogasanlægget bliver sendt retur i en renere og mere anvendelig form end før.

Biogascertifikater
Biogassen sælges via et certifikatsystem, hvor kunden gennem en ekstra betaling køber biogascertifikater, som betyder, at en mængde naturgas erstattes af CO2-neutral biogas i naturgasnettet.

Certifikatsystemet administreres af Energinet.dk, og rent fysisk vil biogassen typisk blive brugt et andet sted i landet end der, hvor kunderne har adresse. 

Læs også: Nyt gasmarked er begyndt at spire

Men biogaskunderne har ifølge HMN sikkerhed for, at købet medfører, at en given mængde naturgas erstattes af biogas.

-TK 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online