Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle

De første danske naturgaskunder hos energikoncernen HMN er nu gået over til biogas lavet på gylle. Kunderne køber biogassen gennem et certifikatsystem, og det afspejler sig positivt i kundernes CO2-regnskab.

Når gylle har været gennem et biogasanlæg, returneres den til landmændene med en række fordele, for eksempel kan planterne på markerne nemmere optage næringsstofferne og gyllen lugter mindre. Foto: Thinkstock. .

23.04.2014

CSR.dk

Fordele ved biogas

Biogas udnytter metanen i biomassen i stedet for at sende den til vejrs som en kraftig drivhusgas.

Biogas er CO2-neutral. 

Biogas kan levere el og varme døgnet rundt hele året.

Den afgassede biomasse er fuldgod gødning, som er lettere for planterne at optage.

Overskydende biogasproduktion et sted kan transporteres et andet sted hen via naturgasnettet. 

Kilde: HMN-koncernen. 

De første naturgaskunder er netop kommet med på vognen, efter at Danmarks største gasselskab, HMN-koncernen, som det første danske energiselskab i januar begyndte at sende opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet. Indtil videre er der udsendt over en million kubikmeter biogas i naturgasnettet, oplyser HMN. 

Blandt de første biogaskunder er Silkeborg Kommune, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af 108 bygninger. Overgangen fra naturgus til biogas betyder, at kommunens CO2-udledning bliver reduceret med 14.000 tons i løbet af fire år. 

”Vores mål er, at Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 millioner kroner i energibesparelser. Aftalen med HMN betyder, at vi sparer yderligere 3.500 tons CO2 hvert år og samtidig lægger det kommunale forbrug om til en dansk produceret energiform, som på sigt også kan give nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter”, siger Steen Vindum Borgmester i Silkeborg, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Klimapartnerskab avler grøn flødeis

De nye biogaskunder omfatter foruden kommunen også private virksomheder, blandt andet Hansens Flødeis A/S, der håber at kunne reducere CO2-udslippet med 60 tons om året. De første boligkunder har netop også tegnet en kontrakt, oplyser HMN og peger på, at et typisk parcelhus årligt kan reducere CO2-udslippet med cirka fire tons.

Biogassen er lavet på gylle
Biogassen fra HMN er fremstillet af gylle fra kvæg og svin samt kyllingemøg. Der er yderligere tilsat halm og græs. Gassen stammer fra biogasproducenten LBT-Agro. 

”Dette er et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Vi kan lige nu kun levere cirka seks millioner kubikmeter biogas om året. Men vi forventer snart at kunne indgå aftaler med flere biogasproducenter. Og så vil vi kunne levere til et betragteligt antal kommuner, virksomheder og private, der ønsker at gå over til CO2-neutral biogas. Vi er i dialog med en række biogasproducenter samt flere kommuner og virksomheder, der overvejer at bruge det til opvarmning og som brændstof til busser og skraldebiler”, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN.  

Læs også: EU udpeger Region Midtjylland til region for grøn omstilling

Ved afbrænding af naturgas udledes der ifølge Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet cirka 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er CO2-neutral. 

Biogas lavet på gylle betyder desuden også, at landbrugets belastning af klima og miljø reduceres, da gyllen efter en tur i biogasanlægget bliver sendt retur i en renere og mere anvendelig form end før.

Biogascertifikater
Biogassen sælges via et certifikatsystem, hvor kunden gennem en ekstra betaling køber biogascertifikater, som betyder, at en mængde naturgas erstattes af CO2-neutral biogas i naturgasnettet.

Certifikatsystemet administreres af Energinet.dk, og rent fysisk vil biogassen typisk blive brugt et andet sted i landet end der, hvor kunderne har adresse. 

Læs også: Nyt gasmarked er begyndt at spire

Men biogaskunderne har ifølge HMN sikkerhed for, at købet medfører, at en given mængde naturgas erstattes af biogas.

-TK 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

04.10.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia har forpligtet sig til Science Based Target Initiative

04.10.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

08.10.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus