Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle

De første danske naturgaskunder hos energikoncernen HMN er nu gået over til biogas lavet på gylle. Kunderne køber biogassen gennem et certifikatsystem, og det afspejler sig positivt i kundernes CO2-regnskab.

Når gylle har været gennem et biogasanlæg, returneres den til landmændene med en række fordele, for eksempel kan planterne på markerne nemmere optage næringsstofferne og gyllen lugter mindre. Foto: Thinkstock. .

23.04.2014

CSR.dk

Fordele ved biogas

Biogas udnytter metanen i biomassen i stedet for at sende den til vejrs som en kraftig drivhusgas.

Biogas er CO2-neutral. 

Biogas kan levere el og varme døgnet rundt hele året.

Den afgassede biomasse er fuldgod gødning, som er lettere for planterne at optage.

Overskydende biogasproduktion et sted kan transporteres et andet sted hen via naturgasnettet. 

Kilde: HMN-koncernen. 

De første naturgaskunder er netop kommet med på vognen, efter at Danmarks største gasselskab, HMN-koncernen, som det første danske energiselskab i januar begyndte at sende opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet. Indtil videre er der udsendt over en million kubikmeter biogas i naturgasnettet, oplyser HMN. 

Blandt de første biogaskunder er Silkeborg Kommune, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af 108 bygninger. Overgangen fra naturgus til biogas betyder, at kommunens CO2-udledning bliver reduceret med 14.000 tons i løbet af fire år. 

”Vores mål er, at Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 millioner kroner i energibesparelser. Aftalen med HMN betyder, at vi sparer yderligere 3.500 tons CO2 hvert år og samtidig lægger det kommunale forbrug om til en dansk produceret energiform, som på sigt også kan give nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter”, siger Steen Vindum Borgmester i Silkeborg, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Klimapartnerskab avler grøn flødeis

De nye biogaskunder omfatter foruden kommunen også private virksomheder, blandt andet Hansens Flødeis A/S, der håber at kunne reducere CO2-udslippet med 60 tons om året. De første boligkunder har netop også tegnet en kontrakt, oplyser HMN og peger på, at et typisk parcelhus årligt kan reducere CO2-udslippet med cirka fire tons.

Biogassen er lavet på gylle
Biogassen fra HMN er fremstillet af gylle fra kvæg og svin samt kyllingemøg. Der er yderligere tilsat halm og græs. Gassen stammer fra biogasproducenten LBT-Agro. 

”Dette er et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Vi kan lige nu kun levere cirka seks millioner kubikmeter biogas om året. Men vi forventer snart at kunne indgå aftaler med flere biogasproducenter. Og så vil vi kunne levere til et betragteligt antal kommuner, virksomheder og private, der ønsker at gå over til CO2-neutral biogas. Vi er i dialog med en række biogasproducenter samt flere kommuner og virksomheder, der overvejer at bruge det til opvarmning og som brændstof til busser og skraldebiler”, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN.  

Læs også: EU udpeger Region Midtjylland til region for grøn omstilling

Ved afbrænding af naturgas udledes der ifølge Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet cirka 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er CO2-neutral. 

Biogas lavet på gylle betyder desuden også, at landbrugets belastning af klima og miljø reduceres, da gyllen efter en tur i biogasanlægget bliver sendt retur i en renere og mere anvendelig form end før.

Biogascertifikater
Biogassen sælges via et certifikatsystem, hvor kunden gennem en ekstra betaling køber biogascertifikater, som betyder, at en mængde naturgas erstattes af CO2-neutral biogas i naturgasnettet.

Certifikatsystemet administreres af Energinet.dk, og rent fysisk vil biogassen typisk blive brugt et andet sted i landet end der, hvor kunderne har adresse. 

Læs også: Nyt gasmarked er begyndt at spire

Men biogaskunderne har ifølge HMN sikkerhed for, at købet medfører, at en given mængde naturgas erstattes af biogas.

-TK 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

23.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V