Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

Den hovedrige norske oliefond har sat i gang med processen, der skal luge ud i fondens kulinvesteringer. I første omgang ryger 27 virksomheder ud, knap 100 mere vil følge senere, forventer Greenpeace i Norden.

Den norske oliefond er begyndt at trække sine investeringer i kulindustrien tilbage. Greenpeace er dog ikke imponerede over tempoet. Foto: Statoil/Harald Pettersen.

11.03.2016

CSR.dk

I juni 2015 besluttede det norske Storting enstemmigt at alle investeringer i virksomheder i kulindustrien skulle ud af landets massive oliefonds portfolio. Den proces er nu sat i gang med frasalget af aktieposter og rettigheder i 27 virksomheder. Ifølge en analyse fra Greenpeace Nordic bør i alt 122 virksomheder sparkes ud af fonden, hvilket miljøorganisationen forventer vil ske inden udgangen af i år.

Læs også: Billioner på vej væk fra kulinvesteringer

”Efter Paris-aftalen i december er ‘business as usual’ ikke længere en reel mulighed. På langt sigt skal alle fossile brændstoffer ud af brug, og af-investering (divestment) af kul er et logisk skridt. Det vi ser her er kun begyndelsen på, hvad planeten har brug for – en flytning af pengestrømme væk fra fossile brændsler og over mod bæredygtig, vedvarende energi”, siger finance campaign director i Greenpeace Nordic, Martin Norman, i en pressemeddelelse.

Han bifalder derfor ikke alene selve beslutningen og resultatet, der ifølge Greenpeace er den største divestering i historien, men også signalværdien i, at en af verdens største investeringspuljer trækker sig fra kulindustrien.

”Den norske beslutning har allerede fungeret som katalysator for en stribe af andre divesteringer. Både Allianz, AXA, KLP og Storebrand er kommet med lignende udmeldinger, og vi forventer at flere investorer vil følge trop”, siger Martin Norman.

Det går stadig for langsomt
Greenpeace har i sin analyse opgjort værdien af de 122 virksomheder til 67,2 mia. Nkr. (godt 53 mia. Dkr.), og i det store billede må det betragtes som lidt af en (olie)dråbe i havet. Den gigantiske norske oliefond – eller Statens Pensjonsfond, som er det officielle navn – har en værdi på over 7.000 mia. Nkr., og desuden er der stadig en række kulselskaber på fondens investeringsliste.

Af samme årsag kritiserer Greenpeace i Norge da også det foreløbige fremskridt i oliefondes vej ud af kulinvesteringer, som man kalder ’for langsom’.

”Man kan spekulere på, om Norges Bank har opfattet hvad Stortinget vedtog i fjor. Der er stadig store forurenende kulselskaber inde i varmen. Med kulsorte selskaber som Duke, AGL, Korea Electric Power og RWE på listen, er det vanskelig at se at oliefonden i det hele taget har læst Stortingsvedtagelsen, siger leder af Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, i en kommentar på organisationens hjemmeside.

Læs også: Norge: oliejob forsvinder i tusindtal

Endelig har oliefonden også fortsat midler investeret i virksomheder som Exxon og tjæresandselskabet Suncor, på trods af, at Stortinget i forbindelse med beslutningen om at afvikle kulinvesteringerne, også vedtog, at fonden skulle trække sig ud af virksomheder med et stort CO2-udslip, et forhold, der ligeledes møder kritik fra Greenpeace.

-AK

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online