Nordens grønne omstilling skal være ligestillet

De nordiske ligestillingsministre blev i denne uge enige om en fælles forpligtelse om et grønt og ligestillet Norden.

Foto: Pontus Höök.

18.03.2022

CSR.dk

Hvordan ser kønsforskellene ud, når det gælder klimapåvirkning i Norden? Hvordan påvirkes ligestillingen på arbejdsmarkedet af den grønne omstilling? Lige nu mangler vi viden for at kunne svare på spørgsmålene og dermed løse klimakrisen på en effektiv måde. 

Derfor forpligtede de nordiske ligestillingsministre under et topmøde i UN Women i New York sig til at få undersøgt nogle centrale spørgsmål. 

Se de nordiske ministres debat

Under topmødet hos UN Women afholdtes en debat med titlen ”From Gender-Blind to Gender-Just: Time to Commit to the Nordic Climate Leadership”. Den kan ses her.

"De nordiske lande er kommet langt inden for ligestilling, og vi anlægger et ligestillingsperspektiv på de fleste politikområder. Men der er plads til forbedringer i vores klimapolitik. Hidtil har vi ikke fokuseret tilstrækkeligt på forbindelsen mellem køn og klimaforandringer," siger Anette Trettebergstuen, ligestillingsminister i Norge.

Fem kernepunkter
Konkret har ligestillingsministrene forpligtet sig, under navnet "A Green and Gender equal Nordic Region", til at undersøge: 

Styrer kønsrollerne klimaudslip og livsstil?
Ministrene påtager sig både at udvikle viden og konkrete tiltag. Blandt andet skal Norden udarbejde fakta om, hvordan mænds og kvinders CO2-udslip adskiller sig fra hinanden. For at kunne udvikle politik, som fremmer en klimavenlig livsstil, har landene brug for mere viden om mænds og kvinders forskellige forbrugsmønstre og om deres villighed til at ændre deres vaner for klimaets skyld, for eksempel når det gælder mad og transport.   

Kløfterne på arbejdsmarkedet må ikke øges
En stor del af de nordiske klimaløsninger udvikles i brancher, hvor kvinder er underrepræsenterede. Derfor er der behov for endnu større indsatser for at få flere kvinder til at uddanne sig inden for teknik og naturvidenskab. Ligestillingsministrene vil også sikre sig, at den grønne omstilling af energi-, transport-, bygge- og fødevaresektorerne ikke kommer til at øge kønskløfterne på arbejdsmarkedet.

Læs også: Finanssektoren udgiver ligelønsguide

For få kvinder i klimaforhandlingerne
Ifølge forpligtelsen skal de nordiske lande også sikre kvinders indflydelse i alle dele af den grønne omstilling – fra internationale forhandlinger til national politik. Ministrenes forpligtelse nævner Arktis, hvor klimaforandringerne medvirker til afviklingen af traditionelle forsørgelsesmønstre, og hvor nye industrier vokser frem med forskellige effekter for kvinder og mænd.

Dermed vil tiltagene for at modvirke klimaforandringerne også have forskellige effekter for kvinder og mænd, siger Naaja H. Nathanielsen, minister med ansvar for mineraler, finans og ligestilling i Grønland.

Klimakrisen øger kønskløften i Arktis
Klimakrisen forstørrer kløften mellem mænd og kvinder i Grønland. Begge køn påvirkes, men det sker på forskellige måder. I Grønland påvirkes mænds forsørgelse mere end kvinders. Kvinderne deltager ikke der, hvor beslutningerne om fremtiden tages, siger Naaja H. Nathanielsen, minister med ansvar for mineraler, finans og ligestilling i Grønland, og fortsætter:

"Hvert forsøg på at modvirke klimaforandringerne og finde nye løsninger skal derfor inkludere både mænd og kvinder. Vi har brug for kompetencer fra alle mennesker for at løse krisen".

"Vi regner med Norden"
Ligestillingsministrene præsenterede deres forpligtelse for Sima Bahous, chef for UN Women, som udfordrede de nordiske lande til at investere i kønsbevidste klimaløsninger på samme måde som de engang investerede i børnehaver, barselsorlov og lige rettigheder på arbejdsmarkedet.

"Vi regner med jeres fuldes støtte til at hjælpe med at udforme de ligestillede klimatiltag. Jeg vil opfordre både den offentlige og den private sektor til at øge deres investeringer i kønstilpassede klimaløsninger," siger Sima Bahous.

- EHS
 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

03.06.2024BSR

Sponseret

The United States Is At Risk of Marginalizing Itself on Sustainability: What Business Can Do

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet