Norden: Mere fokus på CO2 fra transport

Som opfølgning på COP21 vil de nordiske ministre for klima og miljø have mere opmærksomhed omkring udslip af drivhusgasser fra transportsektoren.

De nordiske ministre på klimaområdet mødtes på den nordiske pavillon under COP21. Fra venstre mod højre: Sigrún Magnúsdóttir, Island, Åsa Romson, Sverige, Tine Sundtoft, Norge, Kimmo Tiilikainen, Finland og Lars Chr. Lilleholt, Danmark. Foto: Vita Thomsen/Norden.org.

16.12.2015

CSR.dk

I weekenden sluttede klimakongressen COP21 i Paris med offentliggørelsen af den længe ventede aftale, som 196 parter verden over har sagt god for (den formelle underskrivelse sker først til i april), og som generelt har fået en god modtagelse.

Sidenhen er efterspørgslen på konkrete handlepunkter vokset støt, og det har de nordiske ministre for klima og miljø reageret på. Med en fælles udmelding gennem Nordisk Råd vil de fem regeringsrepræsentanter fra Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island gerne sætte fokus på udledningen af drivhusgasser fra transportsektoren, herunder både shippingindustrien og luftfarten.

I erklæringen fremgår det bl.a. at ministrene har noteret sig, at udledningerne fra international transport ikke blev adresseret specifik i Paris-aftalen. Netop disse udledninger, primært at CO2, forventes at stige med op til 250 procent frem mod 2050, og hvis den udfordring ikke bliver tacklet, så vil det underminere hele den nye aftales langsigtede mål om at holde temperaturstigningen på verdensplan vel under 2 grader.

Fra de nordiske landes side vil man derfor gerne understrege vigtigheden af at både lovmæssigt begrænse og faktuelt reducere udslippet fra den internationale transportsektor, og at man derfor vil fortsætte samarbejdet med organisationer som International Civil Aviation Organization (ICAO) og International Maritime Organization (IMO) for at nå dette mål.

Ifølge FNs klimaorganisation IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) udledte transportsektoren 7 gigaton CO2 i 2010, svarende til 14 procent af verdens samlede udledninger. Heraf tegnede vejtransport sig for næsten tre fjerdele (72 procent), mens shipping udgjorde godt 11 procent og luftfarten godt 10.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle