NGO’er og Arla i Twitter-love storm over mælk i Nigeria

Arla-koncernen fortalte d. 24. februar, at de officielt har forpligtet sig til at investere i Nigerias lokale mejeriproduktion. Det kunne de godt lide, ovre hos NGO’erne.

Arla investerer i Nigerias mejerisektor som en del af deres satsning på det voksende marked for mælkeprodukter i Afrika syd for Sahara. .

26.02.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Arla forstår hvad langsigtet forretningsucces kræver i et udviklingsland. Godt skridt efter impact assessment. Bliv ved.,” skrev Troels Børrild, som er rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke (MS) på sin twitterkonto.  

Troels Børrild var ikke den eneste mand på twitter den dag. Theis Brøgger, som er pressemand in Arla, var hurtig til at svare og skrev at ”Dialog med NGOer (herunder @ActionaidDK) er en stor hjælp for Arla mens vi forsøger at gå ansvarligt fremad i Afrika.”

Så kom Line Gamrath fra CARE Danmark på banen ”Helt rigtig vej at gå @ArlaDanmark -og opløftende resultat af @CARE_Danmarks samarb med jer!” skrev hun. 

Hvilket fik MS til at takke for godt samarbejde og fremhæve ”håndfast værdi af NGOer og dialog”.

Hvad var der dog sket, som i den grad kunne få den slags følelser frem mellem hvad man må kalde ’et usædvanligt par’?

Klager og undersøgelser
Det startede da også som en ’modsætninger mødes’-historie, som Arla selv beskriver i sin just offentliggjorte CSR rapport for 2015.

Her fortæller man, hvordan MS i 2014 indgav en klage til den danske mæglings-og klageinstitution med påstand om, at Arlas eksisterende processer ikke var i tråd med internationale menneskerettighedsstandarder.  Den efterfølgende dialog førte til en aftale om, at Arla skulle udvikle sine processer og gennemføre to dybdegående menneskerettighedsundersøgelser i henholdsvis Senegal og Nigeria. Det er det Troels Børrild omtaler som impact assessment i sin tweet.

Det førte til at Arla i 2015 talte med godt 100 personer fra det Arla kalder ”de tre primære interessentgrupper for menneskerettigheder (lokale mælkeproducenter, statslige organer og NGO’er)” og andre eksperter for at få ”en indgående forståelse af situationen”. 

Læs ogsåArla vil vise ansvarlighed i Afrika

Målet med undersøgelsen var at vurdere, hvordan Arlas stadigt større tilstedeværelse i Nigeria ville påvirke den lokale mejerisektor, og om det har nogle negative virkninger på de lokale landmænds  menneskerettigheder. Konklusionen blev, at ”Arla ikke ser ud til at forringe eller bidrage negativt til de lokale mælkeproducenters menneskerettigheder”, men at sektoren i forvejen er påvirket af en række barrierer og at ”Arla’s tilstedeværelse vil være forbundet til en fortsat underudvikling af den nigerianske mejerisektor anskuet i et bredere perspektiv. For at afbøde potentielle negative virkninger på længere sigt, har Arla besluttet at engagere sig i udviklingen af den lokale mejeribranche.” Det skriver Arla i sin CSR rapport 2015.

Investeringer planlagt
Så den 24. februar afleverede Arla en hensigtserklæring til Nigerias landbrugsminister, som fastslår at virksomheden fremover vil investere i lokal produktion og dele viden om landbrugsmetoder samt andre aspekter af mælkeproduktion, som vil forbedre den lokale produktion af rå mælk og dets kvalitet.

I sin Strategi 2020 forventer Arla at tredoble sin omsætning fra forbrugerprodukter i Afrika syd for Sahara inden 2020, med den største vækst i Nigeria og Vestafrika. Arla regner med, at investeringerne i den lokale mejerisektor vil komme dem markedsmæssigt til gode i det lange løb.

Læs ogsåMindre CO2 fra Arlas mælketransport

"For at Arla skal have en succesfuld virksomhed i Nigeria på lang sigt, er det vigtigt, at vi engagerer os i udviklingen af den lokale mejeriproduktion. Den nigerianske regering ser meget positivt på de virksomheder, der forpligter sig til at tage et lokalt ansvar og bidrager til at skabe en bedre balance mellem importerede og lokalt producerede mejeriprodukter på markedet," siger Steen Hadsbjerg, som er Arlas direktør for det regionale kontor i Afrika syd for Sahara.

Han er i øjeblikket i en detaljeret dialog med en lokal mejerivirksomhed i Nigeria, og Arla forventer at kunne offentliggøre yderligere detaljer i den nærmeste fremtid.

Etablering af Mælkevejen
Sideløbende med undersøgelser og planlægning af investeringer har Arla deltaget i etableringen af en Danida-finansieret alliance kaldet The Milky Way to Development.  Den vil, under ledelse af den humanitære organisation CARE, bidrage til udviklingen af et socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt marked for mælk i Vestafrika. Alliancens andre medlemmer er CIRAD , et forskningscenter, Billital Maroobe Network, som organiserer 500,000 kvægavlere i Vestafrika, Landbrug og Fødevarer og CBS.

Læs mere: 

Om The Milky Way to Development

Arlas 2015 CSR rapport

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online