Nestlé om plastproblem: "I kan regne med os"

Nestlé, som er verdens største fødevareproducent, har for få dage siden sendt en pressemeddelelse ud, hvor de erklærer, at nu kommer der fart i sagerne, når det handler om deres indsats i kampen mod plastaffald.

Plastikflasker, anden emballage og engangsplast er en del af verdens globale plastikudfordring. Nestlé har meldt sig i kampen. Foto: Bo Eide, Flickr.

18.01.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mark Schneider er fra 1. januar Nestlés globale topchef. Hvis virksomhedens pressemeddelelse taler sandt, så kan man til maj møde ham på bredden af Genevesøen i færd med at indsamle plastaffald. .

Nestlés nye globale topchef, Mark Schneider, er i en nyligt udsendt pressemeddelelse citeret for at sige om gigantens indsats i kampen mod plastaffald: "Man kan regne med os som førende inden for dette område!"

Han taler om verdens noget store forbrug af plastik og de problemer med affald og forurening, som det fører til. Det har Nestlé allerede i 2018 sagt, at de vil gøre noget ved. Og med pressemeddelelsen fra denne uge, kom der mere kød på ambitionerne. 

Nye og gamle tiltag skal alle bidrage til at nå målet om at have 100 procent genanvendelig Nestlé-emballage inden 2025, med særligt fokus på at undgå plastaffald. I pressemeddelelsen ser det ud til, at det skal ske gennem aktiviteter inden for tre hovedområder: nye materialer, stop for plastikforurening og medarbejderinvolvering.

Læs også: Hvad vil det sige, at plast er genanvendelig?

Nye materialer: udvikling, udrulning og indsamling
Dette er området med langt de fleste planer og projekter:

  • Nestlé har etableret et ”Institute of Packaging Sciences”, som skal evaluere og udvikle bæredygtig emballage i samarbejde med andre virksomheder.
  • Mellem 2020 og 2025 skal al plastik som slet ikke kan eller er meget svær at genanvende ud af alle koncernens produkter og erstattes med alternative emballager, som man selv vil udvikle i partnerskab med leverandører. Første skridt er at fjerne alle plastiksugerør fra virksomhedens produkter, og konvertere til papiremballage på produkter som Nesquik og forskellige slikmærker i løbet af 2019. 
  • Nestlé Waters øger PET-indholdet i sine flasker til 35% inden 2025 globalt og til 50 procent i USA og Europa.
  • Udvikling af helt nye, bionedbrydelige emballagematerialer, som kan hjælpe i områder af verden, hvor det er lidet sandsynligt, at man får en genanvendelsesinfrastruktur inden for en overskuelig fremtid. Konkret arbejder man med en ekstern partner om at udvikle en nye flaske til vand, og om nye former for plast som kan nedbrydes til rene genbrugsmaterialer.
  • I Danmark aktiveres Nescafés partnerskab med genbrugseksperterne TerraCycle, så man nu også her kan aflevere sine kaffekapsler af plast til genbrug. Det kræver at forbrugerne oprettet sig som kunder hos TerraCycle, samler til bunke og afleverer dem til gratis forsendelse hos en GLS pakkeshop.
  • Et fællesnordisk projekt, som har kortlagt nordiske fabrikker i forhold til genanvendeligt materiale og genbrug, viste at de fleste steder bruger de Nestleejede enheder allerede genbrugsmateriale ”hvor det er muligt”. Derudover er nogle nye projekter blevet identificeret og vil blive rullet ud i 2019 og fremefter. Det lover Cathrine Suter Ossborn, som er nordisk kommunikationsdirektør i Nestlé.

I 2017 udgave CSR.dk artiklen "Syv kendetegn ved en god CSR-strategi". Sammenlignet med dem består Nestlés intentioner på plastikområdet 100 procent. .

Hvordan kommer vi af med plastforurening?
Brugen af fossile materialer i emballage er en side af plastikproblemet. Et andet er hvordan plastik ender i det naturlige miljø – f.eks. i havet. 

Et af de lande, som siges at lække mest plastik ud i havet er Indonesien, som dermed bidrager langt mere end godt er til den asiatiske udgave af det, som forskere kalder akkumuleringszoner, hvor der er en højere koncentration af plastaffald end andre steder på grund af havstrømmene. Mange kalder dem plastikøer, men det er - igen ifølge videnskaben - noget sludder. Akkumuleringszonen i Asien findes i det Indiske Ocean. 

Nestlé er derfor gået med i Project STOP, som blev lanceret i Indonesien i 2017. Projekt STOP vil forhindre lækage af plast i havet ved at udvikle partnerskaber med byer og regeringer i Sydøstasien. De vil skabe bæredygtige, cirkulære og billige affaldssystemer, og de støtter de mange eksisterende lokale initiativer i Indonesiens kystområder.

Ideen for Nestlé er, at bruge sin globale tilstedeværelse til at sprede læringen fra Project STOP til andre lande.

Som altid skal medarbejderne med på rejsen
Når CSR.dk beder eksperter og praktikere om gode råd til, hvordan man skal designe en god og tidssvarende indsats for bæredygtighed i sin virksomhed i dag, så fremhæves medarbejderinvolvering altid som et centralt element. Det har Nestlé åbenbart også hørt, for de melder at:

Læs også: HP og IKEA melder sig ind i kampen mod plastikforurening

  • Alle virksomhedens 4.200 faciliteter over hele verden skal eliminere engangsplast, som ikke kan genbruges, og erstatte dem med materialer der netop kan genbruges, ligesom indsamlings- og håndteringsfaciliteter vil blive etableret.
  • Nestlé-medarbejdere fra hele verden vil deltage i affaldsindsamlingsaktiviteter på World Ocean Day, som falder d. 8. juni. Som et godt eksempel tager den øverste ledelse en tørn med at samle affald ind ved Genevesøen allerede i maj 2019.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

09.05.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Energieffektivisering og bæredygtighed med ista

09.05.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Kolding

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR EU-aftalen om et udvidet producentansvar for tekstiler

I februar 2025 blev der indgået en foreløbig aftale mellem Rådets formandskab og repræsentanterne for Europa-Parlamentet om, at medlemsstaterne skal indføre et obligatorisk udvidet producentansvar for tekstiler. I marts blev den foreløbige aftale godkendt af Rådet og Parlamentet, men inden den formelt kan vedtages, skal den igennem en juridisk gennemlæsning.

Dato

14.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V / Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

15.05.2025

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Cabi
Webinar
Hvordan gearer du din virksomhed til en mangfoldig medarbejdergruppe?

Mangel på arbejdskraft kalder på, at du som leder både er i stand til at ansætte og fastholde ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, så virksomheden fortsat har nok arbejdskraft. Dette webinar giver dig viden og værktøjer til, hvordan du kan skabe de helt rette rammer, så alle medarbejdere, også dem med særlige behov, kan bidrage og trives.

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

PwC Danmark
Webinar
Mastering the New PPWR

—Unlocking Opportunities in Sustainable Packaging

Dato

15.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

15.05.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn