Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Kolding
Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.
Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.
Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.
Hvorfor klimaregnskaber?
Klimaforhold har aldrig haft en større betydning end nu. Talrige virksomheder, både nationale og internationale, arbejder aktivt på at mindske deres udledning af drivhusgasser. Mange af disse virksomheder er forpligtede til at udvikle transitionsplaner mod nul emissioner inden 2050. Derfor kræver de, at deres leverandører også kan præsentere klimaregnskaber, dokumentation for deres klimaaftryk og planer for fremtiden.
Det første skridt mod at reducere en virksomheds CO2-udledning er at forstå dens klimaaftryk ved at udarbejde en baseline. Udarbejdelsen af et klimaregnskab udgør det centrale værktøj til at skabe overblik og synliggøre, hvor virksomheden har sit største klimaaftryk. Dette danner grundlag for udformningen af både kortsigtede og langsigtede reduktionsmål.
Indhold på kurset:
Kurset strækker sig over to dage, hvor du vil få indblik i klimaområdets fagtermer, samt hvordan man kan anvende disse. Kurset tager udgangspunkt i den internationale standard for klimaregnskaber Greenhouse Gas Protocol (GHGP).
Dag 1: Perspektiver og Principper
- På kurset vil du blive introduceret til den internationale klimastandard Greenhouse Gas Protocol (GHGP) og lære, hvordan du anvender denne standard i hele virksomhedens værdikæde.
- Vi vil også dække beslægtede begreber såsom Life Cycle Assessment (LCA) og certificeringer til Science Based Targets (SBTi), der er relevante i klimaarbejdet.
- Du vil få viden om transitionsplaner og lære, hvordan du kan facilitere strategi-processer for at opnå nul-emissions målsætninger.
- Desuden vil du lære, hvordan du udarbejder en baseline og praktisk gennemgår processen med at identificere drivhusgasser og strukturere analysen af virksomhedens klimadata
Dag 2: Klimaregnskabet i praksis
- Scopes i praksis: Få en praktisk indsigt i arbejdet med GHGP’s struktur og scopes. Vi vil gennemgå scope 1, 2 og 3, herunder de 15 kategorier inden for Scope 3.
- Vi vil foretage et deepdive i nogle af de mest anvendte Scope 3-kategorier med konkrete eksempler, hvor vi beregner klimaaftryk og anvender relevante emissionsdatabaser.
- Data i praksis: Lær at anvende klimakompasset, sætte klimamål og udarbejde en klimahandlingsplan.
- Lær at omsætte klimadata til forretningsudvikling, inddrage din virksomheds interessenter og lede innovationsprocessen heri.
Udbytte af kursus
Kurset henvender sig til dig, der arbejder med virksomhedens klimadata, klimaregnskaber og/eller klimahandlingsplaner på følgende måder:
- Du er involveret i virksomhedens klimahandlingsplaner og ønsker en bedre forståelse for scope 3 og klimaregnskabet i praksis.
- Du står over for at skulle udarbejde eller bidrage til din virksomheds klimaregnskab og dens handlingsplaner.
- Du er funktionsleder eller medarbejder med operationelt eller administrativt ansvar for virksomhedens klimaregnskab og handlingsplaner.
- Du skal lede et tværfagligt team, der har ansvaret for at indsamle troværdige klimadata.
Forudsætninger for at deltage
For at deltage forventes det, at du har en vis forståelse for klimadagsordenen, drivhusgasser og virksomheders ansvarsområder i forhold til disse emner. Det vil være en fordel, men ikke et krav, hvis du har adgang til at indsamle virksomhedens klimadata til øvelser relateret til Klimakompasset.
Hvis du eller din virksomhed ikke er helt klar til at arbejde med scope 3-beregninger, eller hvis du mangler grundlæggende viden om klimadata, klimaregnskaber og klimahandlinger, anbefales det at deltage i onlinekurset: Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis.
Efter kurset har du:
- Forretningsmæssigt overblik og kendskab til klimadagsordenen og -begreberne.
- Viden om retningslinjer og krav til klimaregnskaber (GHGP).
- Metodisk tilgang til klimadata og værktøjer til klimaregnskabsopstilling.
- Erfaring med scope 3-beregninger, brug af emissionsdatabaser, og påbegyndt arbejde med klimahandlingsplaner.