Fra kollegieværelse til global cirkularitet

I disse omnibus tider, så sætter jeg fortsat fokus på, hvordan vi skaber værdi med bæredygtige indsatser. Jeg så Christian Riise, Dell Technologies, fortælle om Dells over 30 år lange bæredygtighedsrejse, og blev nysgerrig på, om den lange indsats har givet pote. Jeg er heldig at kende Christian fra ITB's policy board for grøn omstilling, og han sagde heldigvis ja til at deltage.

Foto: SustainImpact

Om Christian Riise og Dell Technologies

Christian er marketings- og kommunikationsdirektør i Dell Technologies i Danmark og er endvidere ESG ambassadøren for Dell i Danmark, sammen med et helt korps af internationale ESG ambassadører.

Dell Technologies producerer og sælger computere, computerudstyr og har en lang stribe IT services.

Dell har været igang i 30+ år!

På nedenstående billede vises nøglebegivenheder i historien over Dells indsatser for cirkularitet.

Foto: SustainImpact

Det startede på Michael Dell's kollegieværelse

Jeg bad Christian forklare, hvor Dell's drive kommer fra - og det viste sig ikke at komme fra en sagnomspunden garage, men fra et kollegieværelse - Michael Dells, stifteren, naturligvis.

Michael Dell skilte computere ad for at lære, hvordan man både kunne bygge dem bedre, men også hvordan man kunne lave en bedre forsyningskæde, som Dell er kendt for.

Med et fokus på komponenter og på at gøre tingene mere fordelagtige, så kom hans cirkulære økonomio-tankegang hurtigt på banen. Så derfor var det ikke overraskende at det første take-back program allerede kom i 90'erne. Det betød også at bæredygtighed blev hans helt store passion og skinner igennem hele organistionen.

Var det forretnings - eller bæredygtighedstankegang?

Det var begge dele. Når man har fokus på at spare på ressourcer og komponenter, så ser man ret hurtigt, hvad der er overflødigt og hvad der er optimalt, hvordan man nemt kan skifte, når noget ikke virker. Det var en forretningstankegang. 

Han er en meget forudtænkende person og kombineret med en iværksætterånd om at man ikke smider noget ud, så har det gennemsyret hans tankegang altid.

Et godt eksempel på, at en stifter med en klar vision kan få hele virksomheden til at løbe i samme retning.

Har den langsigtede indsats givet jer ekstra fordele?

Christian forklarer at Dell er med i eliten, og selvom mange andre er kommet til og gør det godt, så ser han det som en fælles udfordring, og derfor er det faktisk vigtigt at alle er gode på dette område.

For os hos Dell, betyder det selvfølgelig rigtig meget, at vi har været i gang i mange år. Når du ser på tidslinjen (ovenfor) så stoppede vi ikke ved det første take-back program. Vi blev ved med hele tiden at udvikle og innovere. Det er klart, jo længere tid man arbejder med de her ting, jo flere initiativer man får sat i sat i søen, jo mere troværdighed bliver det man får opbygget.

Vi, hos Dell, har været ude og været en en aktiv stemme på området i mange år, så bliver vi også spurgt til råds, af forskellige parter eksempelvis ITB fra Dansk Erhverv og fra Dansk Industri.

Har alle de mange initiativer en business case?

Ja, vi har business cases på vores initiativer og måler på vores fremskridt, og det vurderer jeg er rigtig vigtigt, for hvis det ikke bliver en integreret del af forretningen, så bliver det for nemt at fjerne flødeskummen på kagen, når økonomien er under pres. Det skal integreres i kerneforretningen for at lykkes med en ESG tankegang på den lange bane.

Se også afsnittet om Business Case 2.0 med Henrik Faarup 

Så det er Dells tilgang - en business case - helt fra start af produktdesign, da vi jo ikke sådan bare kan ændre vores produktlinjer eller arbejdsmetoder.

Er investeringshorisonten længere for bæredygtige initiativer?

Det er en del af en business case, som indeholder mange komponenter og materialer, når der skal udvikles nyt. Nogle materialer kræver længere research, så payback time varierer, men det essentielle er at vi sætter os ned og vurderer, hvor der er en gavnlig effekt også for klimaet, når vi skal investere.

Derfor har vi også arbejdet med rigtig mange forskellige materialer, da noget der var godt for 20 år siden, ikke nødvendigvis er det længere. Men det er vigtigt at have business casen, så vi kan vurdere, hvor vigtig en del af produktet det er.

Tilgængelighed af materialer er for nedadgående

Christian fortæller at i hele hans 16-årige karriere hos Dell har han kun observeret at tilgængelighed af materialer er for nedadgående. Så tilgangen til at få adgang til materialer bliver mere og mere udfordret, da vi både bliver flere og flere mennesker, samtidig stiger vores forbrug voldsomt.

Så når Dell og andre aktører bliver udfordret på at have materialer nok, så må man lede efter materialer overalt. Et af initiativerne her var og er at hente plast fra havene og strandene.

Premium PC blev leveret med genbrugsplast

Som en del af indpakningen, så blev en premium XPS PC, leveret i en bakke af plastik fra havet, i stedet for andre materialer, hvor Dell havde indgraveret et logo og fortalte historien bag. Det gav en rigtig god følelse for kunden og var også et vink til at vi skal lave en omstilling.

Derfra gik det stærkt, fra andre dele af emballage til komponenter, via andre materialer, men ocean plastik er nok det initiativ, som rigtig mange kender af Dells cirkulære initiativer.

Lonely Whale, NextWave og en dansk startup

Tilbage i 2017 etablerede Dell et samarbejde med en NGO, Lonely Whale, som skulle hjælpe med at få plastik ind i produktdesign og ude af havene. Og nu er vi 15 store internationale koncerner med i samarbejdet under navnet "NextWave", herunder IKEA.  Vi er gået sammen om en NGO, så fokus her er ikke at tjene penge, men i stedet at samarbejde på tværs af brancher med et fælles mål / ambition om at få plastik ud af havene - og på den måde skaber vi jo en bevægelse.

Den omtalte startup hedder Plastix og er fra Lemvigh og er stadig en samarbejdspartner. De er dog ikke med i NextWave. Deres forretning består i at tage eksempelvis udslidte garn og trawl og omdanne det til genbrugsplast. Et godt eksempel på at en stor koncern som Dell også arbejder sammen med lille opstartsvirksomhed, hvor det gælder om at inspirere og motivere hinanden.

Hvad kan vi som mindre virksomhed lære af dette initiativ?

Christians råd er at tænke lidt større og ikke lade sig hæmme af sine egne begrænsninger og kompetencer. Tag på konferencer og bliv klogere på, hvad der kan lade sig gøre og hvad der kan lykkes andre steder. Pludselig har man fundet sig en ny samarbejdspartner, som gør at man tilsammen kan noget nyt og endnu mere. Det behøver ikke være i stor skala, men spørger man Plastix, så tror jeg ikke de havde regnet med at kunne få samarbejde med IKEA og Dell, så det er muligt.

Ole: Jeg har netop været på Loop Forum konference, der handler om cirkularitet, og der er ihvertfald både masser af virksomheder, der tilbyder cirkulære services, men også alle mulige andre som man kan netværke med og blive klogere.

Målet var 25.000 tons plastik inden 2025

NextWave fungerer stadig og tilbage i 2017 satte vi et mål på at få indsamlet 25.000 tons plastik fra havene inden 2025. Et dengang svimlende mål, som vi allerede har nået. Prøv at forestille dig 25.000 tons plastik, når du tænker på, hvor lidt en plastikflaske vejer.

Fun Fact: En 0,3cl plastikflaske vejer ca. 20g inkl. låg
25.000 tons plastik svarer til 1,25 mia flasker!

og uden at dykke ned i hvor meget plastik, der samlet flyder rundt i havene, så er det i hvert fald et positivt bidrag af betydning - mange bække "små".

Det globale samarbejde åbner døre lokalt

Christian forklarer at projekterne var forankret hos Dell Global for at sikre det globale samarbejde med eksempelvis IKEA Global, men at initiativet åbner døre lokalt. Dell Danmark er med i dette samarbejde og vi kan få en dialog på den baggrund.

Et sådan samarbejde kan som her være på tværs af brancher, men selv indenfor en branche kan det være fordelagtigt med et samarbejde.

Transporten er en kæmpe del af produktionen af computerudstyr

På samme konference som du holdt oplæg, blev det omtalt at det faktisk kunne betale sig at bestille sampakkede PC'er, så man sparer emballage. Gør Dell også de?

Ja, helt klart, men ikke nok med at det sparer emballage. Fra design gennem hele værdikæden til at PC'en står ude ved kunden, så er der utrolig meget transport involveret. Så en reduktion af emballage i vægt og i fylde betyder rigtig meget for transporten også, som jo i sig selv har et stort klimaaftryk.

Men ja, Dell har et standardiseret produktdesign, så vi ikke har skæve mål på produkterne og det kan udnyttes, når der skal pakkes mange. Det gælder også på tværs af produktkategorier - så både PC'er og servere kan emballeres samlet og enkelt.

"Project Luna" - når gevinsterne høstes før vi ved om vi kan nå månen

Projekt Luna startede vi i 2021.
Tanken med projektet var at give vores produktdesignere frie rammer til at designe en PC ud fra et bæredygtigt synspunkt. Det er altså et koncept-design, så ikke et fysisk produkt på markedet. 

Vi tog så mange som muligt af de koncepter og indarbejdede i vores nuværende produktlinje. Så helt konkret så skal det ikke være sådan at du skal smide din PC ud, bare fordi der er en komponent, der er gået i stykker efter 1-2 år - design for repairability.

Så helt konkret er vi i et eksempel gået fra 127 skruer til 4, og et design, hvor komponenterne pakkes, så det er nemt at skille ad, og eksempelvis nemt skifte en højtaler eller andet. Det er det der var tanken med projektet.

Kan I se det på prisen, holdbarheden eller kvaliteten?

Det er et fint projekt, men det afgørende er så at I kan omsætte det til bedre værdi for kunderne, så de får et mere holdbart produkt, eller billigere, eller ...  har I metrikker, der afslører det og har det haft en effekt?

Ja, Dell kan godt se en positiv effekt. Traditionelt har det altid været en balance mellem performance og levetid, men nu er der så kommet bæredygtighedsparametre med i spillet. Så idag vurderes typisk udfra de 3 punkter istedet. Og det er nu muligt at skifte komponenter nemt for en it-afdeling. Det bringer så en anden diskussion på banen, nemlig sourcing af komponenter fremfor det totale. Så det vigtige er at vi nu kan tage en åben dialog om, hvad der er brug for, så vi kan tilpasse behovene til den enkelte kunde.

Men det vi helt konkret kan se er at virksomheder begynder at have deres produkter i længere tid, og det tyder på at man har taget nogle af de her dagsordener til sig.

DE&I tjek - jeg tager hatten af.

Lige inden podcasten undersøgte jeg lige, hvor Dell står ift om I har ændret jeres tilgang til Diversity, Equity & Inclusion (DE&I) efter Trumps budskaber. Dell har holdt fast, hvilket viser at bæredygtighed er ikke bare noget I gør fordi andre synes, men fordi I mener det. 

Hatten af for Dell.

Hvad gør du egentlig selv, Christian

Christian prøver at tale om og inspirere andre gennem foredrag og diskussioner. Og viser gerne overfor sine børn at de voksne tager ansvar - og konkret på deres skole.

Der udover har Christian en drøm om at få skrevet en bog om hvordan man kan forene bæredygtighed og arbejde.

Fedt, og du har hermed en stående invitation til at komme tilbage når bogen er klar.

Tusind tak, Christian !

Om Christian Riise, Dell Technologies

Christian Riise er kommunikations- og marketingdirektør hos Dell Technologies, hvor han har været i 16 år. Han arbejder på tværs af medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere for at styrke Dell Technologies' position som en førende IT leverandør. Dertil har han i 7 år været ESG ambassadør. Han er ESG stemmen i det danske marked og været drivkraft bag flere initiativer, der fremmer ansvarlig IT-praksis og miljøvenlige løsninger.  

Christian har desuden en lang baggrund indenfor marketing og product management hos førende internationale virksomheder som Nokia, Kraft Foods, Colgate-Palmolive samt IBM.

Links

Christian på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/christian-riise-140b1a/

Dell's ESG globale ESG-rapport: https://www.dell.com/en-us/dt/corporate/social-impact.htm

Konsortiet der skal holde plastic i omløb og ude af havet: NextWave

Organisation, der gennem innovation, arbejder for at holde plastic ude af havene: Lonely Whale

Den omtalte startup: https://plastixglobal.com/

Tidligere episoder
 

Sæson 2

7 - Business Case 2.0 - bæredygtig bundlinje - med Henrik Faarup

6 - ISO og CSRD driver effektiv omstilling - med Signe Malberg, Dansk Standard

5 - Transitionsplan var øjenåbner - med Andreas Schjølin, ATEA

4 -  Fra Filantropi til Strategi - med Carl Gustav Lorentzen, SOS Børnebyerne

3 - Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi  - med Camilla Rose

2 - Skab engagement i compliance-opgaven - med Jonas Kingo Schnoor

1 - Rykker SMV-bestyrelserne på SMV?  - med Henrik Nielsen, ASNET

Sæson 1

11 - Sådan får vi SMV'erne med - med Susanne Lübech

10 - CSRD integrerer bæredygtighed i strategien - med Rya Terney. AP Pension

9 - Kærlighed og Kindhest - en opsang fra Steen Hildebrandt

8 – ESG skal både være målbart og mærkbart - med Christina Blak, Make.

7 - Fra korslagte arme til gode kundedialoger - med Pernille Kiær, Lemvigh-Müller.

6 - Kend jeres afhængighed af naturen - med Tobias Foght, Nordic Regeneration.

5 – Sådan får du DMA’en igennem revisionen - med Carina Ohm, PwC.

4 – Løs forretningsproblemer med DMA’en – med Jasper Steinhausen, Business with Impact

3 – Udvid horisonten med interessentanalysen - Kristoffer Tarp, Advice.

2 – Kald din leverandør for partner – værdikædeanalyse med Claus Primdal Sørensen

1 – Hvert ton tæller – en samtale med Jesper Theilgaard.

Ole Bach Andersen. Foto: Hestbech Fotografi

Om Ole Bach Andersen, SustainImpact ApS

Få de næste episoder pr mail: Følg eller forbind dig til mig på LinkedIn.

Jeg hjælper virksomheder med at skabe en mere bæredygtig forretning gennem rådgivning, analyser, herunder dobbelt væsentlighedsanalyser, data til rapportering samt understøtter processerne digitalt.

Hjemmeside: https://sustainimpact.dk

Bloggen Bachs Bæredygtige Bryg: https://sustainimpact.dk/blog

Artikler om Dobbelt Væsentlighed: https://sustainimpact.dk/blog/tag/dobbelt-væsentlighed 

Følg SustainImpact på LinkedIn

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

16.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Business Case 2.0 - Bæredygtig bundlinje

08.04.2025SustainImpact ApS

Sponseret

ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

04.03.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Transitionsplan var en øjenåbner

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.