Næsten halvdelen af Forest 500-aktører har ikke fastlagt en eneste skovrydningspolitik

40 procent af virksomheder og formueforvaltere, der gennem forsyningskædeaktiviteter og investeringer er i størst risiko for at deltage i skovrydning, mangler stadig at implementere politikker på området. Det viser den seneste Forest 500-opgørelse.

Topchef mener, at virksomhederne ikke vil kunne nå deres alleredeeksisterende klimamålsætninger, hvis de ikke også sætter ind overfor skovrydning. Arkivfoto..

17.02.2023

CSR.dk

Beskyttede regnskove, palmeolie og klimakreditter. 2022 blev året, hvor debatter, globale tiltag og krav om bevarelse af regnskov kom i førersædet.

EU gentog blandt andet Accountability Framework-initiativets anbefalinger til virksomheder og investorer om at fjerne forretningsaktiviteter, som kræver skovrydning, og det europæiske samarbejde indførte samtidig en lovgivning, der skal forbyde handel med råvarer, hvor nedfældning af skov har været en del af produktionen.

Men trods det omfattende fokus har 201 ud af 500 internationale virksomheder og finansielle institutioner med størst indflydelse på skovrydning endnu ikke implementeret en eneste politik på området.

Læs også: EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Det konkluderer Global Canopys seneste Forest 500-rapport, der hvert år gennemgår 350 virksomheder, der enten direkte eller indirekte handler med produkter som palmeolie, sojabønner, oksekød, læder og træ samt de 150 finansselskaber, der investerer i eller låner penge til virksomhederne.

Alt hænger sammen
Ifølge Niki Mardas, der er administrerende direktør hos Global Canopy, misser flere af Forest 500-virksomhederne en vigtig pointe i bekæmpelse af klimaforandringerne og bevaring af regnskov.

Rapporten viser blandt andet, at 145 ud af de 350 virksomheder har lanceret netto-nul-målsætninger, som senest skal nås inden 2050.

Men ifølge topchefen kan flere af selskaberne - Starbucks, Amazon og IKEA - blandt andet  ikke nå målsætningen, fordi de ikke har sat tilstrækkeligt ind overfor skovrydning.

”De virksomheder, der nu rækker hænderne op for at lede bekæmpelsen af naturudnyttelse kan ikke blive taget seriøst, hvis de – som mange allerede gør – undlader at handle på skovområdet,” siger Niki Mardas.

Kan også være en del af løsningen
I den finansielle sektor ser det også grelt ud med at fjerne aktiviteter, der involverer skovrydning, fra porteføljen. 

Her viser rapporten blandt andet, at 92 ud af de 150 institutioner ingen skovrydningspolitik har, hvilket er uændret i forhold til sidste år.

Læs også: Pensionschef: ”Stil flere klimakrav til finansvirksomheder”

Det inkluderer nogle af de største, globale formueforvaltere som Blackrock, Vanguard og State Street.

Det hele ser dog ikke kun sort og dystert ud.

Rapporten viser nemlig samtidig, at virksomhederne og investorerne aldrig har haft bedre data, avancerede værktøjer og guides, som kan hjælpe dem til at bekæmpe skovrydning og de problematikker, der er forbundet med det – blandt andet menneskerettighedsovertrædelser.

”Mere end nogensinde før skubber den globale udvikling i samme retning, og fremragende værktøjer, vejledning og data er nu frit tilgængelige. Der er ikke flere undskyldninger – passivitet er en finansiel, forretningsmæssig og livsbetinget risiko,” siger Niki Mardas.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online