MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Der er lang vej igen for de danske pensionsselskaber, når det handler om at investere danskernes pension uden at komme i karambolage med menneskerettighederne, mener Mellemfolkeligt Samvirke. Og så bør de være mere åbne om deres aktivitet på området.

Selvom det går bedre for den danske pensionsbranche, går det ikke helt godt nok. Således lever flere pensionsselskaber stadig ikke op til de internationale retningslinjer for FN's Menneskerettigheder, viser en undersøgelse fra Mellemfolkeligt Samvirke. Foto: Arkivfoto..

28.06.2017

CSR.dk

Det viser en undersøgelse fra foreningen, der har spurgt 15 af de største danske pensionsselskaber om, hvordan de lever op til de internationale retningslinjer på området, når de investerer danskernes pensionspenge, skriver Finans.dk.

”Flere har rykket sig og forbedret sig siden sidste år. Det er glædeligt. Men der er tydeligvis lang vej igen og måske også længere, end man i nogle pensionsselskaber selv er klar over, for de er ikke alle helt klar over, hvad der ligger i de internationale retningslinjer”, siger Troels Børrild, der leder Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for mere ansvarlig virksomhedsadfærd, til Finans.dk.

Pensionsselskaber er endnu ikke i mål
Det er anden gang, at Mellemfolkeligt Samvirke laver denne undersøgelse. Sidste år blev den lavet i anledning af, at det var fem år siden, at FN’s Menneskerettighedsråd vedtog nye retningslinjer for, hvordan investorer skal agere for at leve op til menneskerettighedskonventionerne.

Den selvsamme undersøgelse har man gentaget igen i år – og den viser, at det ikke er lykkedes de adspurgte pensionsselskaber at komme i mål på området, selvom det er seks år siden, at de nye FN-regler blev vedtaget:

”Det er ikke godt nok. Men der er fremdrift hos nogle”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Arbejde med retningslinjer siden 2015
Et af de selskaber, der imidlertid har vist fremskridt, er PFA Pension. Her oplyser investeringsdirektør Anders Damgaard, at man har arbejdet systematisk med de internationale retningslinjer siden 2015. Som følge af dette har pensionskassen ansat en dedikeret medarbejder, der i fremtiden skal implementere retningslinjerne i samtlige investeringsbeslutninger:

”Vi ser slet ikke noget modsætningsforhold mellem at investere ansvarligt og afkastet. Tværtimod. Der er rigtig meget risikostyring i det, for de selskaber, som ikke overholder spillereglerne, kan køre i grøften”, siger Anders Damgaard til Finans.dk og fortsætter:

”Derfor er vi meget bevidste om at finde fællesmængden af dem, der laver et godt langsigtet afkast, og dem, der driver deres forretning ordentligt”.

Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev

Derudover påpeger Anders Damgaard, at det endnu ikke er sikkert, om man hos PFA Pension nogensinde når i mål, da der er grænser for, hvor langt man kan gå med samtlige investeringer, og at nogle retningslinjer er klokkeklare, mens andre ofte handler om fortolkning.

Ansvarlig ageren på lang sigt giver bedre afkast
Et andet af de pensionsselskaber, der har oplevet fremgang siden sidste års undersøgelse, er Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), der er en del af administrationsfællesskabet P+.

Her vedtog man i 2016, at man ville implementere retningslinjerne fra FN’s Menneskerettighedsråd. Det har blandt andet ført til ansættelsen af Kirstine Lund Christiansen som chef for ansvarlige investeringer, ligesom man skiftede screeningsbureau:

”Vi tror på, at selskaber, der agerer ansvarligt på lang sigt, giver et bedre afkast, og vi har medlemmer, der meget gerne vil have, at vi arbejder med det”, siger hun til Finans.dk.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes undersøgelse fra sidste år var det ikke alle pensionsselskaber, der søgte at efterleve de internationale retningslinjer på området – men i år viser undersøgelsen, at samtlige af de adspurgte selskaber nu forsøger at efterleve dem.

Læs også: Pensionsselskaber kræver klimahandling fra olieselskaber

Og det er ikke det eneste område, hvor man kan spore fremgang. Flere af pensionsselskaberne har nemlig indarbejdet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i deres investeringspraksis.

Derudover bruger flere af pensionsselskaberne disse retningslinjer til at vurdere, om et selskab skal ekskluderes.

Forbedring af skriftlige krav til screeningsbureauer
De fleste danske pensionsselskaber bruger såkaldte screeningsbureauer til at overvåge deres investeringer. Det er dog ikke alle pensionsselskaber, der har stillet et skriftligt krav til deres screeningsbureau om, at de skal screene ud fra de internationale retningslinjer inden for menneskerettigheder.

I forhold til sidste år er der dog sket en forbedring på den front. Således har flere af selskaberne stillet det som et skriftligt krav, og så har de samtidig ansat flere fagmedarbejdere eller skiftet screeningsbureau for at styrke arbejdet med ansvarlige investeringer.

Der er dog stadig flere punkter, hvor det halter for de danske pensionsselskaber. Således kræver to ud af tre stadig ikke, at deres eksterne kapitalforvaltere skal investere i tråd med UNGP og/eller OECD’s retningslinjer.

I JØP har man arbejdet med retningslinjerne i fire måneder, og man er således i gang med den første runde af implementeringen. Men her er man, ligesom i PFA Pension, heller ikke nået i mål endnu – og det er der heller ikke de store forudsætninger for:

”Jeg tror heller ikke, at vi bliver færdige, for med nogle ting skal man starte forfra hele tiden. Men det er måske en god ting, for arbejdet udvikler sig hele tiden”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Selskaber lever ikke op til foreskrevet åbenhed
Endeligt viser undersøgelsen, at det halter med åbenheden blandt pensionsselskaberne. Blandt andet om, hvordan de er i dialog med problematiske selskaber.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke lever ingen af selskaberne op til den åbenhed, som er foreskrevet i de internationale retningslinjer:

”Ingen kommer i nærheden af at leve op til retningslinjerne – nogle kommer med et par anekdoter eller beskriver det meget overordnet. Det er på satellitniveau. Det er ikke godt nok, for så kan man ikke se dem i kortene. Vi er ikke i tvivl om, at intentionen er der, men hvis der ikke er åbenhed, kan man ikke se dem i kortene”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Læs også: Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien

Den idé kan man nikke genkendende til hos PFA Pension. Således fortæller Anders Damgaard, at transparens giver en god dynamik, og at man i øjeblikket overvejer, om man skal offentliggøre informationer om de selskaber, som selskabets screeningbureau er i kontakt med.

- EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online