MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Der er lang vej igen for de danske pensionsselskaber, når det handler om at investere danskernes pension uden at komme i karambolage med menneskerettighederne, mener Mellemfolkeligt Samvirke. Og så bør de være mere åbne om deres aktivitet på området.

Selvom det går bedre for den danske pensionsbranche, går det ikke helt godt nok. Således lever flere pensionsselskaber stadig ikke op til de internationale retningslinjer for FN's Menneskerettigheder, viser en undersøgelse fra Mellemfolkeligt Samvirke. Foto: Arkivfoto..

28.06.2017

CSR.dk

Det viser en undersøgelse fra foreningen, der har spurgt 15 af de største danske pensionsselskaber om, hvordan de lever op til de internationale retningslinjer på området, når de investerer danskernes pensionspenge, skriver Finans.dk.

”Flere har rykket sig og forbedret sig siden sidste år. Det er glædeligt. Men der er tydeligvis lang vej igen og måske også længere, end man i nogle pensionsselskaber selv er klar over, for de er ikke alle helt klar over, hvad der ligger i de internationale retningslinjer”, siger Troels Børrild, der leder Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde for mere ansvarlig virksomhedsadfærd, til Finans.dk.

Pensionsselskaber er endnu ikke i mål
Det er anden gang, at Mellemfolkeligt Samvirke laver denne undersøgelse. Sidste år blev den lavet i anledning af, at det var fem år siden, at FN’s Menneskerettighedsråd vedtog nye retningslinjer for, hvordan investorer skal agere for at leve op til menneskerettighedskonventionerne.

Den selvsamme undersøgelse har man gentaget igen i år – og den viser, at det ikke er lykkedes de adspurgte pensionsselskaber at komme i mål på området, selvom det er seks år siden, at de nye FN-regler blev vedtaget:

”Det er ikke godt nok. Men der er fremdrift hos nogle”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Arbejde med retningslinjer siden 2015
Et af de selskaber, der imidlertid har vist fremskridt, er PFA Pension. Her oplyser investeringsdirektør Anders Damgaard, at man har arbejdet systematisk med de internationale retningslinjer siden 2015. Som følge af dette har pensionskassen ansat en dedikeret medarbejder, der i fremtiden skal implementere retningslinjerne i samtlige investeringsbeslutninger:

”Vi ser slet ikke noget modsætningsforhold mellem at investere ansvarligt og afkastet. Tværtimod. Der er rigtig meget risikostyring i det, for de selskaber, som ikke overholder spillereglerne, kan køre i grøften”, siger Anders Damgaard til Finans.dk og fortsætter:

”Derfor er vi meget bevidste om at finde fællesmængden af dem, der laver et godt langsigtet afkast, og dem, der driver deres forretning ordentligt”.

Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev

Derudover påpeger Anders Damgaard, at det endnu ikke er sikkert, om man hos PFA Pension nogensinde når i mål, da der er grænser for, hvor langt man kan gå med samtlige investeringer, og at nogle retningslinjer er klokkeklare, mens andre ofte handler om fortolkning.

Ansvarlig ageren på lang sigt giver bedre afkast
Et andet af de pensionsselskaber, der har oplevet fremgang siden sidste års undersøgelse, er Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), der er en del af administrationsfællesskabet P+.

Her vedtog man i 2016, at man ville implementere retningslinjerne fra FN’s Menneskerettighedsråd. Det har blandt andet ført til ansættelsen af Kirstine Lund Christiansen som chef for ansvarlige investeringer, ligesom man skiftede screeningsbureau:

”Vi tror på, at selskaber, der agerer ansvarligt på lang sigt, giver et bedre afkast, og vi har medlemmer, der meget gerne vil have, at vi arbejder med det”, siger hun til Finans.dk.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes undersøgelse fra sidste år var det ikke alle pensionsselskaber, der søgte at efterleve de internationale retningslinjer på området – men i år viser undersøgelsen, at samtlige af de adspurgte selskaber nu forsøger at efterleve dem.

Læs også: Pensionsselskaber kræver klimahandling fra olieselskaber

Og det er ikke det eneste område, hvor man kan spore fremgang. Flere af pensionsselskaberne har nemlig indarbejdet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (UNGP) og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i deres investeringspraksis.

Derudover bruger flere af pensionsselskaberne disse retningslinjer til at vurdere, om et selskab skal ekskluderes.

Forbedring af skriftlige krav til screeningsbureauer
De fleste danske pensionsselskaber bruger såkaldte screeningsbureauer til at overvåge deres investeringer. Det er dog ikke alle pensionsselskaber, der har stillet et skriftligt krav til deres screeningsbureau om, at de skal screene ud fra de internationale retningslinjer inden for menneskerettigheder.

I forhold til sidste år er der dog sket en forbedring på den front. Således har flere af selskaberne stillet det som et skriftligt krav, og så har de samtidig ansat flere fagmedarbejdere eller skiftet screeningsbureau for at styrke arbejdet med ansvarlige investeringer.

Der er dog stadig flere punkter, hvor det halter for de danske pensionsselskaber. Således kræver to ud af tre stadig ikke, at deres eksterne kapitalforvaltere skal investere i tråd med UNGP og/eller OECD’s retningslinjer.

I JØP har man arbejdet med retningslinjerne i fire måneder, og man er således i gang med den første runde af implementeringen. Men her er man, ligesom i PFA Pension, heller ikke nået i mål endnu – og det er der heller ikke de store forudsætninger for:

”Jeg tror heller ikke, at vi bliver færdige, for med nogle ting skal man starte forfra hele tiden. Men det er måske en god ting, for arbejdet udvikler sig hele tiden”, siger Kirstine Lund Christiansen.

Selskaber lever ikke op til foreskrevet åbenhed
Endeligt viser undersøgelsen, at det halter med åbenheden blandt pensionsselskaberne. Blandt andet om, hvordan de er i dialog med problematiske selskaber.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke lever ingen af selskaberne op til den åbenhed, som er foreskrevet i de internationale retningslinjer:

”Ingen kommer i nærheden af at leve op til retningslinjerne – nogle kommer med et par anekdoter eller beskriver det meget overordnet. Det er på satellitniveau. Det er ikke godt nok, for så kan man ikke se dem i kortene. Vi er ikke i tvivl om, at intentionen er der, men hvis der ikke er åbenhed, kan man ikke se dem i kortene”, siger Troels Børrild til Finans.dk.

Læs også: Pensionsselskab skærper sine krav til kulindustrien

Den idé kan man nikke genkendende til hos PFA Pension. Således fortæller Anders Damgaard, at transparens giver en god dynamik, og at man i øjeblikket overvejer, om man skal offentliggøre informationer om de selskaber, som selskabets screeningbureau er i kontakt med.

- EL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C