Minister: Olie- og gasproduktionen er nødvendig for at opnå grøn omstilling

Internationale forskere advarer mod en dominoeffekt, der kan få Jordens klima til at gå amok. Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at der er brug for handling, men understreger samtidig, at den grønne omstilling er afhængig af de ressourcer, vi får fra produktionen af olie og gas.

Græsset gulner og brandene hærger. Vi befinder os midt i en af de varmeste somre i nyere tid. Alt imens et nyt studie viser, at det står skidt til med klodens tilstand. Arkivfoto..

08.08.2018

CSR.dk

Det står slemt til med Jordens tilstand.

Et nyt internationalt studie viser, at selv hvis det lykkes os at opfylde målene om at holde den globale opvarmning på under to grader, som blev fastsat i Parisaftalen 2015, så er der fare for, at vi allerede har sat skub i en dominoeffekt, der kan få Jordens temperatur til at løbe løbsk, skriver Information.dk.

Læs også: Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning

”Vores studie tyder på, at menneskeskabt global opvarmning på to grader kan udløse andre processor, som kan føre til yderligere opvarmning, selv hvis vi holder op med at udlede drivhusgasser”, sagde artiklens hovedforfatter, professor Will Steffen fra Australian National University til Politiken.

I værste tilfælde kan Jordens gennemsnitstemperatur komme op på fire-fem grader højere og opnå en vandstigning på verdenshavene på 10-60 meter. Det vil ifølge forskerne få alvorlige konsekvenser og angiveligt gøre dele af Jorden ubeboelige, skriver Information.dk.

Den danske minister for energi, klima og forsyning, Lars Chr. Lilleholt, har ifølge Ritzau kaldt klimaet en ”brændende platform” og advarer om, at der er risiko for, at vi ikke når vores mål.

”De konklusioner, som kommer fra den her gruppe forskere er ikke nye – vi har hørt det før – men det gør det ikke mindre alvorligt. Når vi taler om fire-fem graders temperaturstigninger, så er det klart, at det vækker bekymring. Der er brug for handling”, siger han til Information.dk.

Danmark skal stadig være et olie- og gasland
Sidste sommer sagde klimaministeren, at Danmark skal være et olie- og gasland. Og det står han stadigvæk ved. 

”Vi har en stor olie- og gasproduktion i Danmark. En produktion, regeringen har valgt ikke skal foregå på land eller kystnært, men langt ude i vandet. I sammenligning med andre lande foregår Danmarks olie- og gasproduktion på en miljømæssig fornuftig måde og skaber også et økonomisk grundlag for blandt andet at gennemføre alt det, vi gerne vil, når det gælder den grønne omstilling”.

Ministeren fortæller, at som det ser ud nu, så er der ikke planer om at ændre på det.

Læs også: Turisme bidrager mere end forventet til den globale opvarmning

”Jeg mener, der skal skabes en økonomisk mulighed for, at vi kan gennemføre alt det, vi gerne vil – herunder også den grønne omstilling. Uden en fortsat olie- og gasproduktion vil dele af vores velfærd være udfordret, men det vil også de mange ressourcer, vi bruger på grøn omstilling”, siger han til Information.dk.

- JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle