Millioner fra EU til at Danmark udvikler cirkulære løsninger

40 offentlige og private partnere bidrager med innovations- og demonstrationsprojekter, som kan sætte Danmark i front på vejen til at gøre affald til et fortidslevn.

Hvis spørgsmålet er "hvad skal vi gøre for at få mere cirkularitet?", så er nogle af svarene at finde i det danske "Beyond Waste-"projekt. .

17.12.2021

CSR.dk

EU har netop godkendt det danske projekt, Circular Economy Beyond Waste, som over de kommende år skal vise nye veje for cirkulær økonomi i Danmark og resten af Europa. Ideelt set må ingen produkter blive til affald. Materialer skal i stedet genbruges, genanvendes eller levetidsforlænges.

Beyond Waste-projektet har et budget på 125 mio. kroner og kommer til at løbe i otte år frem til 2029. I alt 40 offentlige og private partnere bidrager med innovations- og demonstrationsprojekter. De forskellige projekter handler om forebyggelse og genbrug samt seks områder med fokus på øget genanvendelse: byggematerialer, plastik, elektronik, biomasse, tekstiler og andre sammensatte materialer.

"Det handler om, hvordan vi kan beholde vores produkter og materialer i kredsløb, så de ikke ender som affald. Og det handler også om at mobilisere til gode vaner via for eksempel samarbejder med skoler, borgere og uddannelsesinstitutioner om betydningen af forbrugsvaner og indkøb," siger Nina Espegård Hassel, som er kontorchef i Miljøstyrelsen.

Databank og producentansvar
Miljøstyrelsen modtager i projektet støtte til udviklingen af en cirkulær databank og af metoder til bedre implementering af det udvidede producentansvar.

  • Visionen bag den cirkulære databank er at opbygge en platform, hvor data og viden om cirkulær økonomi, affald og ressourcer samles, så det bliver lettere tilgængeligt for virksomheder, myndigheder og borgere. Formålet er at skabe et bedre fundament for at private virksomheder og det offentlige kan effektivisere materialeforbrug, minimere affald og implementere initiativer, der understøtter nye materialekredsløb.
  • Producentansvaret understøtter dagsordenen om forbrugsreduktion og mere genanvendelse ved at placere ansvaret for affaldshåndtering og høj genanvendelse hos producenterne. Det giver producenterne økonomisk incitament for at forbedre designet af deres produkter. De nye midler er med til at sikre bedre vilkår for en velfungerende implementering af ordninger for producentansvar.

”Jeg er sikker på at vores projekter om udvidet producentansvar på emballage og en cirkulær databank kan være med til at optimere virksomheders materialeforbrug og minimere affaldsmængder og få accelereret omstillingen til en cirkulær økonomi,” siger kontorchef i Miljøstyrelsen Nina Espegård Hassel.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle