Meyers har nye klimamål og B2B-vendt CO2-værktøj

Meyers har gennemført en omfattende og detaljeret kortlægning af klimaftrykket for alle virksomhedens aktiviteter inkl. råvareforbrug. Med den nye viden har Meyers sat ambitiøse klimamål, der på afgørende områder kommer til at forme den måde, virksomheden vil tænke måltider, produktion og samarbejder omkring dyrkning og husdyrhold i fremtiden. Det skal også komme virksomhedskunder til gode.

31.03.2021

CSR.dk

Gennem et år har mad- og måltidvirksomheden Meyers arbejdet intenst med at kortlægge sin egen klimapåvirkning. Det er sket i samarbejde med 2.-0 LCA consultants, der er Danmarks førende eksperter i livscyklusvurdering. Resultatet er en omfattende måling af virksomhedens drift og råvareforbrug, samt et konkret regneværktøj, der rummer en hidtil uset detaljeringsgrad i forhold til, hvordan produktion og efterspørgsel af bestemte fødevarer påvirker klimaet.

Om det nye beregningsværktøj skriver Meyers i en nyligt offentliggjort præsentation:

”Det er en kortlægning af aftrykket i alle led i det system, som fødevaren kommer fra – fra vedligeholdelsen af den traktor, der harver en sukkerroemark på Lolland til energiforbruget ved forarbejdningen af sukkeret til emballage, transport og alt derimellem.”

Metoden bygger på data fra databasen EXIOBASE, der er den mest komplette og detaljerede globale model til beregning af CO2-fodaftryk, som i kombination med meget detaljerede opgørelser over dyrkning, dyrehold og fødevareforarbejdning i hele verden, gør det muligt at beregne fødevarernes aftryk i alle afkroge af kloden. Metoden er unik i sin rækkevidde og indbyrdes sammenhæng, idet hele det globale netværk af fødevaresystemer er omfattet af analyserne.

Forandringspotentialet ligger i råvarerne
I en madvirksomhed kommer langt den største del af klimaaftrykket fra de råvarer, der indgår i måltiderne. Nogle betragter den del af regnskabet som et ’indirekte aftryk’, hvor man kun har et delvist ansvar – fordi udledningerne ligger hos landmanden, på mejerierne, hos slagteriet osv. Men det er her, det helt store forandringspotentiale ligger. Og det er derfor her, Meyers vil fokusere kræfterne. Ca. 95% af virksomhedens klimapåvirkning kan nemlig spores direkte til de råvarer, som anvendes i køkkenerne.

Læs også: Salling Group vil guide kunder til at købe mere klimavenligt

Derfor har Meyers sat sig for at mindske aftrykket fra råvareforbruget med 30 procent pr. kg. mad allerede i 2025, og med 50 procent pr. kg. mad inden 2030 med 2018 som udgangspunkt. Dertil skal driften af Meyers egne køkkener, restauranter, bagerier og andre faciliteter være CO2-neutral i 2025.

”Det er i gryderne og på tallerkenerne, at vi virkelig har mulighed for at gøre en forskel. Vi har gennem mange år været på en rejse mod et mere lystbetonet og sanseligt grønt køkken, der – med afsæt i sæsonens råvarer og særligt gerne bælgfrugter – byder på så overrumplende en grad af velsmag, at vi får lettere ved at nedbringe andelen af kød og andre animalske proteiner. Råvarer, der som bekendt hører til blandt de allermest klimaskadelige,” fortæller grundlægger Claus Meyer og uddyber:

”Men vi ønsker heller ikke en fremtid uden koen, grisen, fårene og hønsene. Derfor kommer vi til, i samarbejde med økologiske landmænd, forskere og andre partnere, at arbejde for at finde uudnyttede potentialer for et mere klimavenligt og naturskånsomt husdyrhold.”

Dataene skal på arbejde for Meyers kunder
I forbindelse med kortlægningen af virksomhedens fulde klimaaftryk har Meyers, sammen med 2.-0 LCA consultants og Rambøll udviklet et værktøj, der viser, hvordan hvert enkelt køkken løbende præsterer – det gælder bl.a. de knapt 100 virksomhedskantiner, Meyers driver.

Her kan man anskueliggøre klimaaftrykket helt ned på råvareniveau, måned for måned. Værktøjet vil, ud over at give en løbende dokumentation, gøre det muligt at arbejde med klimamål lokalt sammen med kunder og samarbejdspartnere, så det bliver en fælles rejse.

”Det er tydeligt at mærke, at der er en stærk bevægelse i gang i samfundet, og dermed også blandt vores virksomhedskunder. De ønsker at blive i stand til at forstå og handle på deres klimapåvirkning, herunder også fra den mad, de tilbyder medarbejdere og gæster,” fortæller administrerende direktør i Meyers, Jesper Uggerhøj, og slutter:

”Det er et område, hvor vi i forvejen gør os gældende – bl.a. for Københavns Kommune, som vores gastronomiske konsulenter i Meyers Madhus rådgiver omkring klimavenlig mad i offentlige køkkener i disse år. Men med det nye klimaberegningsværktøj kan vi arbejde med en helt ny grad af detaljering i vores egne køkkener som afsæt for konkret handling og rådgivning.”

Fakta

  • Meyers har netop offentliggjort beregninger af sit klimaaftryk, samt sat ambitiøse mål for at reducere virksomhedens udledning af drivhusgasser.
  • Virksomhedens klimamåling og -mål er en del af en større samlet bæredygtighedsstrategi for Meyers, som lanceres i maj 2021.
  • Herudover skal driften i Meyers egne køkkener, restauranter, bagerier og andre faciliteter være CO2-neutral i 2025. Det skal ske ved at optimere på drift, transport og energiforbrug, så CO2-aftrykket reduceres mest muligt. Det sidste stykke, hvor man ikke kan komme helt i mål – fordi der altid vil være et aftryk – vil Meyers nå ved at støtte veldokumenterede projekter, der fører til en reel og langsigtet CO2-lagring.
  • Derudover vil al strøm, Meyers bruger, allerede fra 2021 komme fra vedvarende kilder.
  • Fra 2018 til 2019 – de første to år med fuld kortlægning af virksomhedens klimaaftryk – har Meyers gennemført en 10 procent reduktion pr. kg. mad. Det er et resultat af grønnere måltider på tværs af forretningen, samt ikke mindst etableringen af et 100 procent grønt frokostkøkken.
  • 2.-0 LCA consultants står bag udregningerne til CONCITO’s nyligt lancerede database, Den Store Klimadatabase, der er den på verdensplan mest omfattende, samlede database over de mest almindelige fødevarers klimaaftryk. De livscyklusvurderinger, der er foretaget for Meyers’ vareforbrug, bygger på samme metode og de samme bagvedliggende data, men kortlægger desuden aftrykket på biodiversitet, samt luftforurening og desuden i alt 14 miljømæssige parametre.
  • De mange data har Meyers bygget ind i et værktøj, som skal hjælpe kunder og samarbejdspartnere med at forstå og handle på klimaaftrykket fra bl.a. kantiner, frokostordninger, restauranter og offentlige køkkener.

- MTN

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

05.05.2025CSR.dk

Britisk økonom vil ændre systemet: Ingen velstand uden omsorg

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025BSR

Sponseret

Board Oversight Amid Uncertainty: Doubling Down on Strategic Sustainability

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025CSR.dk

Nye klimakrav skal pege byggebranchen i en grønnere retning

30.04.2025CSR.dk

Ny klimalov: Tiden presser på for nye mål og større ansvar

29.04.2025CSR.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

29.04.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Amerikanerne går imod Trump-linjen om DEI og klima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Etisk Handel Danmark
Webinar
Indsigt i: CSRD og CSDDD (2025)

Webinar: Fra due diligence til lovgivning – Sådan bliver du klar til CSRD og CSDDD

Dato

06.05.2025

Tid

13:00

Sted

Online