Meyers har nye klimamål og B2B-vendt CO2-værktøj

Meyers har gennemført en omfattende og detaljeret kortlægning af klimaftrykket for alle virksomhedens aktiviteter inkl. råvareforbrug. Med den nye viden har Meyers sat ambitiøse klimamål, der på afgørende områder kommer til at forme den måde, virksomheden vil tænke måltider, produktion og samarbejder omkring dyrkning og husdyrhold i fremtiden. Det skal også komme virksomhedskunder til gode.

31.03.2021

CSR.dk

Gennem et år har mad- og måltidvirksomheden Meyers arbejdet intenst med at kortlægge sin egen klimapåvirkning. Det er sket i samarbejde med 2.-0 LCA consultants, der er Danmarks førende eksperter i livscyklusvurdering. Resultatet er en omfattende måling af virksomhedens drift og råvareforbrug, samt et konkret regneværktøj, der rummer en hidtil uset detaljeringsgrad i forhold til, hvordan produktion og efterspørgsel af bestemte fødevarer påvirker klimaet.

Om det nye beregningsværktøj skriver Meyers i en nyligt offentliggjort præsentation:

”Det er en kortlægning af aftrykket i alle led i det system, som fødevaren kommer fra – fra vedligeholdelsen af den traktor, der harver en sukkerroemark på Lolland til energiforbruget ved forarbejdningen af sukkeret til emballage, transport og alt derimellem.”

Metoden bygger på data fra databasen EXIOBASE, der er den mest komplette og detaljerede globale model til beregning af CO2-fodaftryk, som i kombination med meget detaljerede opgørelser over dyrkning, dyrehold og fødevareforarbejdning i hele verden, gør det muligt at beregne fødevarernes aftryk i alle afkroge af kloden. Metoden er unik i sin rækkevidde og indbyrdes sammenhæng, idet hele det globale netværk af fødevaresystemer er omfattet af analyserne.

Forandringspotentialet ligger i råvarerne
I en madvirksomhed kommer langt den største del af klimaaftrykket fra de råvarer, der indgår i måltiderne. Nogle betragter den del af regnskabet som et ’indirekte aftryk’, hvor man kun har et delvist ansvar – fordi udledningerne ligger hos landmanden, på mejerierne, hos slagteriet osv. Men det er her, det helt store forandringspotentiale ligger. Og det er derfor her, Meyers vil fokusere kræfterne. Ca. 95% af virksomhedens klimapåvirkning kan nemlig spores direkte til de råvarer, som anvendes i køkkenerne.

Læs også: Salling Group vil guide kunder til at købe mere klimavenligt

Derfor har Meyers sat sig for at mindske aftrykket fra råvareforbruget med 30 procent pr. kg. mad allerede i 2025, og med 50 procent pr. kg. mad inden 2030 med 2018 som udgangspunkt. Dertil skal driften af Meyers egne køkkener, restauranter, bagerier og andre faciliteter være CO2-neutral i 2025.

”Det er i gryderne og på tallerkenerne, at vi virkelig har mulighed for at gøre en forskel. Vi har gennem mange år været på en rejse mod et mere lystbetonet og sanseligt grønt køkken, der – med afsæt i sæsonens råvarer og særligt gerne bælgfrugter – byder på så overrumplende en grad af velsmag, at vi får lettere ved at nedbringe andelen af kød og andre animalske proteiner. Råvarer, der som bekendt hører til blandt de allermest klimaskadelige,” fortæller grundlægger Claus Meyer og uddyber:

”Men vi ønsker heller ikke en fremtid uden koen, grisen, fårene og hønsene. Derfor kommer vi til, i samarbejde med økologiske landmænd, forskere og andre partnere, at arbejde for at finde uudnyttede potentialer for et mere klimavenligt og naturskånsomt husdyrhold.”

Dataene skal på arbejde for Meyers kunder
I forbindelse med kortlægningen af virksomhedens fulde klimaaftryk har Meyers, sammen med 2.-0 LCA consultants og Rambøll udviklet et værktøj, der viser, hvordan hvert enkelt køkken løbende præsterer – det gælder bl.a. de knapt 100 virksomhedskantiner, Meyers driver.

Her kan man anskueliggøre klimaaftrykket helt ned på råvareniveau, måned for måned. Værktøjet vil, ud over at give en løbende dokumentation, gøre det muligt at arbejde med klimamål lokalt sammen med kunder og samarbejdspartnere, så det bliver en fælles rejse.

”Det er tydeligt at mærke, at der er en stærk bevægelse i gang i samfundet, og dermed også blandt vores virksomhedskunder. De ønsker at blive i stand til at forstå og handle på deres klimapåvirkning, herunder også fra den mad, de tilbyder medarbejdere og gæster,” fortæller administrerende direktør i Meyers, Jesper Uggerhøj, og slutter:

”Det er et område, hvor vi i forvejen gør os gældende – bl.a. for Københavns Kommune, som vores gastronomiske konsulenter i Meyers Madhus rådgiver omkring klimavenlig mad i offentlige køkkener i disse år. Men med det nye klimaberegningsværktøj kan vi arbejde med en helt ny grad af detaljering i vores egne køkkener som afsæt for konkret handling og rådgivning.”

Fakta

  • Meyers har netop offentliggjort beregninger af sit klimaaftryk, samt sat ambitiøse mål for at reducere virksomhedens udledning af drivhusgasser.
  • Virksomhedens klimamåling og -mål er en del af en større samlet bæredygtighedsstrategi for Meyers, som lanceres i maj 2021.
  • Herudover skal driften i Meyers egne køkkener, restauranter, bagerier og andre faciliteter være CO2-neutral i 2025. Det skal ske ved at optimere på drift, transport og energiforbrug, så CO2-aftrykket reduceres mest muligt. Det sidste stykke, hvor man ikke kan komme helt i mål – fordi der altid vil være et aftryk – vil Meyers nå ved at støtte veldokumenterede projekter, der fører til en reel og langsigtet CO2-lagring.
  • Derudover vil al strøm, Meyers bruger, allerede fra 2021 komme fra vedvarende kilder.
  • Fra 2018 til 2019 – de første to år med fuld kortlægning af virksomhedens klimaaftryk – har Meyers gennemført en 10 procent reduktion pr. kg. mad. Det er et resultat af grønnere måltider på tværs af forretningen, samt ikke mindst etableringen af et 100 procent grønt frokostkøkken.
  • 2.-0 LCA consultants står bag udregningerne til CONCITO’s nyligt lancerede database, Den Store Klimadatabase, der er den på verdensplan mest omfattende, samlede database over de mest almindelige fødevarers klimaaftryk. De livscyklusvurderinger, der er foretaget for Meyers’ vareforbrug, bygger på samme metode og de samme bagvedliggende data, men kortlægger desuden aftrykket på biodiversitet, samt luftforurening og desuden i alt 14 miljømæssige parametre.
  • De mange data har Meyers bygget ind i et værktøj, som skal hjælpe kunder og samarbejdspartnere med at forstå og handle på klimaaftrykket fra bl.a. kantiner, frokostordninger, restauranter og offentlige køkkener.

- MTN

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K