Mere gylle-gas til kunderne

Private og offentlige kunder får mulighed for at købe mere grøn biogas lavet af gylle.

”Processen medfører også, at gyllen lugter mindre, når den kommer ud på markerne. I stedet for at være et miljø- og klimamæssigt problem kan gyllen blive en grøn energigevinst via gassystemet", siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas I/S..

14.08.2014

CSR.dk

En ny aftale mellem biogasproducenten Holger Kirketerp og HMN Naturgas-koncernen betyder, at den samlede mængde biogas fra gylle vil stige til ca. 8,2 millioner kubikmeter om året. Det svarer til en stigning på knap 40 procent.

Læs også: Alternativt brændstof gør Samsø-færgen mere grøn

Ifølge aftalen skal Holger Kirketerp hvert år levere 2,2 millioner kubikmeter opgraderet biogas fra gylle til HMN Naturgas-koncernens selskaber, som køber gassen og sender den ud i naturgasnettet. Den første gas fra Holger Kirketerp er allerede sendt ud i naturnettet.

Energien fra gylle udnyttes
Førhen blev biogas fra gylle udelukkende brugt til lokal energiforsyning, men siden årets begyndelse er opgraderet biogas fra gylle også blevet sendt ud i det landsdækkende naturgasnet, hvor energien fra gyllen kan udnyttes mere effektivt.

”Den nye aftale er endnu et vigtigt skridt på vejen frem mod det CO2-neutrale samfund. For biogas udleder slet ikke CO2. Biogas fra gylle har også den fordel, at den gør landbrugets belastning af klima og miljø mindre. For når gyllen har været igennem et biogasanlæg, kommer den mere miljøvenlig ud på den anden side. Dermed bliver der mindre udledning af metan og lattergas end ellers. Samtidig får planterne på markerne nemmere ved at optage næringsstofferne i den afgassede gylle, og det gavner vandmiljøet”, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN Naturgas I/S, som er moderselskabet i HMN Naturgas-koncernen og fortsætter:

”Processen medfører også, at gyllen lugter mindre, når den kommer ud på markerne. I stedet for at være et miljø- og klimamæssigt problem kan gyllen blive en grøn energigevinst via gassystemet”.

Læs også: Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle

Flere og flere vil have biogas
De første kunder, som køber biogas via certifikater, er allerede kommet til. Det drejer sig blandt andet om et mindre antal kommuner og privatkunder samt en række produktionsvirksomheder som Hansens Flødeis A/S i Frederikssund, Peter Larsens Kaffe A/S i Viborg og Selectro i Møldrup. Ved at skifte fra naturgas til biogas bidrager kunderne til mindre CO2-udledning.

En af de virksomheder, som også er gået over til den grønne gas, er det fynske slagteri Grambogård, som primært bruger gassen til opvarmning af vand til produktionen.

”Vi lægger stor vægt på bæredygtighed og hensyn til miljøet i vores produktion. Når vi opdrætter og slagter dyr, trækker vi på naturens ressourcer. Men vi prøver at gøre det på en måde, som tager hensyn til naturen og miljøet. Derfor er det helt naturligt for os at benytte biogas i den sidste del af værdikæden, når dyrene i den første del af værdikæden leverer gødningen. Vi prøver hver dag at gøre tingene en lille smule bedre med hensyn til vores forbrug af ressourcer”, fortæller direktør Alex Lysemose fra Grambogård, der blandt andet leverer kød til den kendte restaurant Noma.

-SSM

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K