Baggrund: Menneskerettigheder er på vej ind i virksomhederne

Langsomt men sikkert maser menneskerettighederne sig ind i kernen CSR-arbejdet. Og med god grund: der er stigende krav fra lovgivere, stigende opmærksomhed fra interessenter og hvis man får overblik, kan man få lukket nogle risiko-huller.

29.11.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fem år efter FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv officielt blev lanceret, er antallet af virksomheder, som arbejder seriøst med området, ikke imponerende. I hvert fald ikke hvis man spørger Dante Pesce.

Dante Pesce er en del af FN’s Working Group on Business and Human Rights, en rejsende fem-mandshær, som skal promovere udbredelsen af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Ved Dansk Industri og Udenrigsministeriets fælles konference om ”Human rights, sustainable development and the role of business” i september 2016, fortalte han, hvordan der på verdensplan stadig er alt for få virksomheder, som forholder sig til hvordan deres forretningsaktiviteter påvirker menneskerettigheder.

Den første hurdle, der skal overvindes er, at komme væk fra forestillingen om, at arbejdet med menneskerettigheder handler om hjertets godhed.

Voksende krav og forventninger
”Det handler ikke om at være flink. Det handler om business og rettigheder,” sagde Dante Pesce. Andre taler om risici: at hvis man ignorerer menneskerettigheder så blotter man en flanke, og udsætter sit selv for angreb på både omdømme, økonomi, drift og jura. Og så er der de voksende krav i lovgivning, hvor det vigtigste er EU’s direktiv om ikke-finansiel rapportering, som i Danmark er implementeret gennem årsregnskabslovens paragraf 99A. Den beder store virksomheder om at rapportere om deres processer for at udvise nødvendig omhu inden for menneskerettigheder. Det som man på business-dansk også kalder due diligence.

Det, en due diligence skal gøre, er at sikre, at virksomheden forstår, hvordan dens aktiviteter påvirker mennesker, der er involveret i eller bliver berørt af, konsekvenserne af disse aktiviteter. Bliver deres menneskerettigheder påvirket negativt? Og her taler vi ikke kun om medarbejdere, men også om f.eks. lokalsamfund og medarbejdere hos underleverandører og kunder.

Med due diligence ved man mere
En nyligt offentliggjort britisk undersøgelse af arbejdet med menneskerettigheder i 150 virksomheder fra hele verden viste, at due diligence-processer hjælper virksomheder med at undgå blinde vinkler.

Kun 19 procent af virksomheder, som ikke havde lavet en due diligence på menneskerettigheder, kunne få øje på steder, hvor deres aktiviteter påvirkede menneskerettigheder. I samme gruppe var der 29 procent, som identificerede negativ på- virkning af menneskerettigheder hos f.eks. leverandører og kunder. Havde virksomhederne til gengæld gennemført en egentlig due diligence på menneskerettigheder, så var tallene henholdsvis 77 og 74 procent.

Mange skubber på
Udover FN’s egen arbejdsgruppe er der en række andre initiativer, som prøver at fremme og støtte brugen af retningslinjerne for menneskerettigheder og erhverv. En del af dem var til stede ved CR Reporting & Communications Summit, som Ethical Corporationarrangerede, midt i oktober 2016.

F.eks. Executive Director for Business and Human Rights Resource Centre, Phil Bloomer, som kom med en opløftende status:

”Vi følger over 6.000 virksomheder tæt, og vi kan se, at de benchmarks, selskaberne sætter i forhold til deres menneskerettighedspolitikker og indsats generelt, har flyttet sig i den rigtige retning. Det siger også noget om, hvordan virksomhederne reagerer overfor anklager på det her punkt; at det klart er noget, der har fået mere betydning”, sagde han.

Organisationen Shift, som også arbejder for at understøtte FN’s retningslinjer, pegede på, at det er fuldt ud muligt at gå i gang med at bruge retningslinjerne, uanset størrelse:

”Retningslinjerne er noget, virksomheder i alle størrelser og på alle stadier kan bruge og få noget ud af at gennemgå. Det er nogle specifikke spørgsmål, som har relevans i alle brancher, og specielt for de større virksomheder kan principperne være en hjælp til at adressere deres mest alvorlige sager. Og så kan de lære alle, at det ikke handler om at skrive den perfekte rapport; det handler om at være transparent og proaktiv”.

Benchmark på vej
Sidste nye initiativ til at drive arbejdet med menneskerettigheder i virksomheder frem er førsteudgaven af et benchmark udviklet af Business and Human Rights Resource Centre. Det bliver lanceret i 2017, men arbejdet har været i gang siden marts i år.

Benchmarket, som går under navnet CHRB (The Corporate Human Rights Benchmark), kommer til at sammenligne virksomheder på vægtede kriterier for de delelementer, som også indgår i FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Det er politikker, integration af politikker og due diligence, adgang til klagemuligheder, hvordan virksomheden arbejder med at mindske kendte påvirkningen, og hvad de gør, hvis de mødes af beskyldninger om alvorlig negativ påvirkning af menneskerettigheder. Planen er, at det skal udkomme en gang m året, og til sidst omfatte de 500 største, børsnoterede virksomheder i verden. 

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online