Melodi Grand Prix skrotter plastflasker til fordel for frisk postevand

Postevand har spillet en hovedrolle under det internationale Melodi Grand Prix i København. Hele ugen har der været frisk postevand til både byens borgere, de optrædende og gæsterne i stedet for vand på flasker. Beslutningen om at erstatte købevand på flaske med postevand handler i høj grad om miljø.

Melodi Grand Prix'et, der afholdes i Danmark, skrotter plastflasker til fordel for frisk postevand. Postevandet er nemlig 900 gange mere CO2-venligt end købevand på flaske, som kræver produktion af plastflasker, der skal transporteres rundt på lastbiler..

09.05.2014

CSR.dk

Det internationale Melodi Grand Prix har skrottet plastflasker og erstattet købevandet med postevand. En beslutning, der i høj grad handler om miljø. Postevandet er nemlig 900 gange mere CO2-venligt end købevand på flaske, som kræver produktion af plastflasker, der skal transporteres rundt på lastbiler.

I CO2-regnskabet er det nemlig langt billigere at slukke tørsten i postevand fremfor flaskevand: Når en liter vand forlader en københavnsk vandhane, udledes der kun 0,0002 kilo CO2, fra vandet pumpes op, til det filtreres og transporteres ud til forbrugerne.

Læs også: 70 mio. kroner til renere vand og mere genanvendelse

Snupper man derimod en liter flaskevand i supermarkedet, er der desuden blevet brugt CO2 på at producere flasken, tappe vand og transportere flasken. Derfor koster en liter flaskevand i gennemsnit 0,18 kilo CO2 – det er 900 gange mere end postevand.

Øget forbrug af plastflasker
Både i København og mange andre lande i Europa er forbruget af flaskevand steget de senere år – alene i Danmark blev der købt 139,5 millioner liter i 2012, hvilket har medført en ekstra udledning på over 25.000.000 kilo CO2.

”Det vil virkelig batte i danskernes CO2-regnskab, hvis vi drikker postevand fremfor flaskevand. Det er både billigere i CO2-regnskabet og for pengepungen. Postevandet har en ualmindelig høj kvalitet, som faktisk gør det til en delikatesse set ud fra et globalt perspektiv, selvom vi danskere har en tilbøjelighed til at tage vores unikt gode drikkevand for givet og ser på købevand som finere”, siger forsyningsdirektør Per Jacobsen fra Hofor.

Læs også: Vand er ikke bare vand

Han fortæller endvidere, at drikkevandet i København hver dag bliver gennemkontrolleret, så det er helt sikkert at drikke, og at drikkevandet samtidig er så rent og velsmagende, at det ikke er nødvendigt at tilsætte klor eller anden kemi.

Det friske postevand kommer i folde-engangskrus
Hofor deler blandt andet gratis postevand ud til alle deltagere i Københavns Melodi Grand Prix for at gøre opmærksom på vandets fine kvalitet og for at spare København for de mange ekstra kilo CO2, flaskevandsindtaget i stedet ville medføre af udledning.

Læs også: Nu kan papir forvandles til blomster

Vandet bliver serveret i et helt specielt nyt engangskrus, som firmaet Aquatak har udviklet. Det nye krus er 100 procent miljøvenligt, og efter brug kan det foldes sammen og gemmes i tasken eller lommen til næste gang, man bliver tørstig.

Foldekruset er lavet af plantefibre fra bæredygtigt skovbrug i en CO-neutral proces uden brug af lim med mere. Fordi det transporteres fladt, kan det desuden transporteres med et minimalt forbrug af CO2, og hvis det uforvarende ender udenfor en skraldespand, går det efter få dage i opløsning ligesom et stykke køkkenrulle.

Læs også: Plant din blyant er nu Walmart-nomineret

”Vi håber, at kruset også fremover vil blive brugt flittigt ved for eksempel festivaller, motionsløb og andre store udendørs arrangementer, hvor der både kan spares CO2 ved at bruge de nye krus, og hvor man undgår de sædvanlige affaldsproblemer med de mange brugte engangskrus, der flyder overalt”, siger salgschef Klaus Kesje fra Aquatak.

Traditionelle plastkrus er lavet af materialer, som det kan det tage op til 10.000 år at nedbryde.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

07.10.2024CSR.dk

Klimapåvirkningen af modulbyggeri kommer med i tilbud til bygherrer

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Stor undersøgelse svarer på, hvordan vi renoverer klimavenligt

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager Online (INTL): Online certificate programme. Starting Oct. 2024

Turn your sustainability ambitions into value-adding actions! Get the latest knowledge and tools for integrating sustainability and responsibility into the heart of a company's strategy and organisation. Starting October 8.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Webinar | Social bæredygtighed og S’et i ESG

Måske har din virksomhed mødt krav om ESG-dokumentation fra større kunder eller jeres bank? Måske vil I gerne være på forkant? Hop med på dette webinar og få en konkurrencefordel.

Dato

10.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Certificeringer, rapportering og dokumentation

Lær at dokumentere og rapportere på dine bæredygtige tiltag, fx ESG-rapportering, ordninger og certificeringer, så det følger EU-taksonomi, EU-lovgivning og CSRD. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

10.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

10.10.2024

Tid

08:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel