Med økologi højt på dagsordenen

Økologi kan blive Danmarks nye, stærke brand, hvis vi handler nu. Men der er en slange i Paradis. Det er en af de markante holdninger, der står til debat på Responsible Food-konferencen d. 26. november

Økologi - branding af Danmark?.

19.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Rikke Lundsgaard er agronom og fremtidsoptimist. Ikke at der ikke er udfordringer nok, eller at de er blevet mindre. Nej, slet ikke, men vi har mulighederne, og vi skal bare lære at række ud efter dem og bruge dem rigtigt. Økologi er en af disse muligheder, og Danmark står i en særdeles gunstig position, for det er vi verdensmestre i. Griber vi chancen nu og nedbryder barriererne, har den grønne omstilling potentialet til at blive en ny bevægelse, som andelsbevægelsen blev det i sin tid.
 
Som landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening har Rikke Lundsgaard om nogen fingeren på den økologiske puls. Det må ikke misforstås sådan, at hun er ubetinget økologibegejstret, men hun ser det som det bedste middel, som sol og måne står i dag: ”Økologi er ikke hele løsningen! Det er en pakkeløsning, som er langt bedre end den konventionelle drift. Der er enorme miljø- og klimaproblemer knyttet til landbrugsproduktionen i dag. Dansk landbrug er et af de mest intensive, og over 55 % af den danske jord pløjes, gødes og sprøjtes hvert år. Landbruget er den største udleder af CO2 og CO2-ækvivalenter, og der er nærmest ikke plads til naturen længere. Økologi giver bedre biodiversitet og mindre klimapåvirkning. Vi skal ikke bare tage jord væk fra ploven, men vi skal forbedre den måde, vi bruger den på. Økologien er en af de vigtige brikker for det bæredygtige samfund, men den skal også forbedres, så der f.eks. ikke dør så mange smågrise og produktiviteten skal sættes op.”
 
Økologi det nye ’Lurpak’ ®
Med sine 125.000 medlemmer er Danmarks Naturfredningsforening Danmarks største natur- og miljøorganisation, og med sine godt 100 år på bagen nok også ældste. Foreningen vil ”et bæredygtigt og grønt Danmark med en rig natur og et rent og sundt miljø til gavn og glæde for os alle – også i fremtiden”, og når det gælder vores arealanvendelse skal det ske gennem to veje: flere arealer skal overgå til natur, og de økologiske landbrug skal fremmes. Målet er faktisk 100 % økologisk produktion inden 2040. Og det kan sagtens lade sig gøre, mener Rikke Lundsgaard:
 
”Fortsætter vi ad den vej, vi går nu, bliver vi alle fattigere, og vi taber i konkurrencen til de lande, hvor varerne kan produceres langt billigere, end vi kan, fordi deres lønninger og miljøkrav og så videre er meget dårligere. Det samme skete i slutningen af 1800tallet, hvor hveden flød ind i Europa fra USA og de sorte ukrainske jorde. Modtrækket fra de danske landmænd dengang var smart og fremsynet, for de gik sammen i andelsbevægelserne og lagde om til kød og mejeriproduktion. Vi blev så gode til det, at Danmark blev det gode varemærke. Økologi kan blive det nye ’Lurpak’ til gavn og glæde for os alle sammen. Hver gang vi handler økologisk er vi jo med til at styrke den udvikling. Økologi er så dejligt konkret, og det er derfor, det er blevet så stor en succes. Du får dejlige varer med hjem, og du kan spise med god samvittighed. Økologi er i dag blevet hverdagsmad for mange.”
 
Bankerne den egentlige forhindring
Får du nu den tanke, at Rikke Lundsgaard og med hende Danmarks Naturfredningsforening ser landmanden og landbruget som den træge og dorske modstander af omlægningen til økologi, så tager du fejl. Rikke Lundsgaard mærker tydeligt en stor vilje til at tage de nødvendige skridt; landmanden vil gerne. Det er bankerne, investeringsselskaberne og ejendomsmæglerne, som er den egentlige forhindring for, at bølgen kan ride hen over landet:
 
”Landmanden kan jo se, der sker noget. De får rigtigt gode priser for den økologiske mælk, mens den konventionelle rasler ned. Men bankene har smækket kassen totalt i. Finanstilsynet er efter dem, og de ryster i bukserne. Selv om du har nok så gode regnskaber og solid opsparing, er du landmand, har du ikke en chance for at låne. Bankerne har simpelthen ikke fattet, at vi står i pole position, og det økologiske marked vokser med 12 % på verdensplan! Alligevel kan en landmand ikke låne penge til en så simpel investering som at få sine køer på græs. Det haster virkelig at få låst op for den situation.”
 
Rikke Lundsgaard ser dog et enkelt lys over landet: AP Pension er gået foran sine kollegaer i den ellers tøvende sektor og køber landbrug op for at forbedre driften i en mere bæredygtig retning.
 
Rikke Lundsgaards skarpe holdninger kan opleves i en debat med lige så skarpe panelister på Responsible Food konferencen d. 26. november. Det handler om dagsordener for ansvarlighed inden for fødevaresektoren, og Danmarks Naturfredningsforening giver her deres bud sammen med Landbrug & Fødevarer, Horesta og Fødevareforbundet NNF. Debatten styres af Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket.
 
Foruden paneldebatten byder konferencen på gæstetalere, interaktive seminarer, markedsplads og stribevis af virksomheders egne cases. Konferencen finder sted i Natur & Biovidenskabelig Fakultets festauditorium på Bülowsvej, Frederiksberg. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus