McKinsey: Det globale energiforbrug topper i 2035

På trods af fortsat befolkningstilvækst vil verdens energiforbrug flade ud omkring 2035, forudser McKinsey. Et faldende kulforbrug vil få CO2-udledningen til at falde, men 2-gradersmålet er stadig langt væk.

Verdens energiforbrug vil flade ud i 2035, mener McKinsey, der dog ikke er optimistiske på vegne af togradersmålet fra Parisaftalen..

15.02.2019

CSR.dk

Årets undersøgelse kommer med fem centrale pointer. Selvom der er fremskridt for vedvarende energi og elektriske køretøjer, og tilbagegang for de fossile brændsler og CO2-udslippet på sigt, så ser det ikke positivt ud, når det kommer til at stoppe den globale temperaturstigning.

  1. Det globale energiforbrug vil toppe i 2035, på trods af fortsat befolkningstilvækst og økonomisk fremgang verden over. Stigningen i efterspørgsel vil begynde at sætte farten ned omkring 2030 og nå et plateau i midten af 2030’erne.
    Det skyldes dels en større andel vedvarende energi og dels mindre energiintensitet i mange lande, der modvirker det stigende forbrug som følge af forhøjede levestandarder i udviklingsmarkederne.
  2. Elektricitetsforbruget vil fordobles frem mod 2050, hvoraf halvdelen vil komme fra vedvarende kilder allerede i 2035. Årsagen er primært et øget behov fra bygninger og vejtransporten. Vind- og solkraft er de største kilder og har allerede i de sidste par år udgjort halvdelen af den nye kapacitet.
  3. Som det eneste fossile brændstof vil gas fortsætte med at øge sin andel af det globale energimiks frem mod 2035, hvorefter det vil flade ud. På længere sigt vil efterspørgslen falde, uanset prisniveauet. Selv med en halvering af det nuværende prisleje, vil konkurrencen fra vedvarende energi betyde, at gasefterspørgslen kun kortvarigt vil vokse marginalt.
  4. Væksten i efterspørgslen på olie vil mindskes betydeligt, og forbruget vil nå en forventet top i starten af 2030’erne med et behov på 108 mio. tønder om dagen. I et accelereret scenarie, med en større elektrificering af transportsektoren og øget genanvendelse af plastik, kan denne top nås allerede før 2025. MEI forventer at salget af elektriske køretøjer vil runde 100 mio. om året i 2035, og at der kan være over to mia. af slagsen på verdens veje i 2050.
  5. CO2-udledningen vil falde på grund af et mindre forbrug af kul, men ambitionen fra Parisaftalen om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader i 2100 er stadig langt væk. De energirelaterede udledninger vil ifølge MEI toppe i 2024 og falde med 20-22 procent fra 2016 til 2050, primært på grund af et faldende forbrug af kul i Kina (minus 40 procent) og Europa (minus 55 procent), og på trods af en stigning på 60-65 procent i Indien.
    Ikke desto mindre er 2- eller for den sags skyld 1,5-gradersvisionen en fjern drøm, som kræver en vidtrækkende decarbonisering eller reduktion i efterspørgsel på tværs af alle sektorer, der sammenlagt kan omtrent halvere det nuværende udslip. Her kan brint spille en afgørende rolle, men kun hvis prisen falder tilstrækkeligt (helst under 23 kr./kg, et godt stykke fra de over 90 kr., der er prisen i dag).

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online