McKinsey: Det globale energiforbrug topper i 2035

På trods af fortsat befolkningstilvækst vil verdens energiforbrug flade ud omkring 2035, forudser McKinsey. Et faldende kulforbrug vil få CO2-udledningen til at falde, men 2-gradersmålet er stadig langt væk.

Verdens energiforbrug vil flade ud i 2035, mener McKinsey, der dog ikke er optimistiske på vegne af togradersmålet fra Parisaftalen..

15.02.2019

CSR.dk

Årets undersøgelse kommer med fem centrale pointer. Selvom der er fremskridt for vedvarende energi og elektriske køretøjer, og tilbagegang for de fossile brændsler og CO2-udslippet på sigt, så ser det ikke positivt ud, når det kommer til at stoppe den globale temperaturstigning.

  1. Det globale energiforbrug vil toppe i 2035, på trods af fortsat befolkningstilvækst og økonomisk fremgang verden over. Stigningen i efterspørgsel vil begynde at sætte farten ned omkring 2030 og nå et plateau i midten af 2030’erne.
    Det skyldes dels en større andel vedvarende energi og dels mindre energiintensitet i mange lande, der modvirker det stigende forbrug som følge af forhøjede levestandarder i udviklingsmarkederne.
  2. Elektricitetsforbruget vil fordobles frem mod 2050, hvoraf halvdelen vil komme fra vedvarende kilder allerede i 2035. Årsagen er primært et øget behov fra bygninger og vejtransporten. Vind- og solkraft er de største kilder og har allerede i de sidste par år udgjort halvdelen af den nye kapacitet.
  3. Som det eneste fossile brændstof vil gas fortsætte med at øge sin andel af det globale energimiks frem mod 2035, hvorefter det vil flade ud. På længere sigt vil efterspørgslen falde, uanset prisniveauet. Selv med en halvering af det nuværende prisleje, vil konkurrencen fra vedvarende energi betyde, at gasefterspørgslen kun kortvarigt vil vokse marginalt.
  4. Væksten i efterspørgslen på olie vil mindskes betydeligt, og forbruget vil nå en forventet top i starten af 2030’erne med et behov på 108 mio. tønder om dagen. I et accelereret scenarie, med en større elektrificering af transportsektoren og øget genanvendelse af plastik, kan denne top nås allerede før 2025. MEI forventer at salget af elektriske køretøjer vil runde 100 mio. om året i 2035, og at der kan være over to mia. af slagsen på verdens veje i 2050.
  5. CO2-udledningen vil falde på grund af et mindre forbrug af kul, men ambitionen fra Parisaftalen om at begrænse den globale opvarmning til 2 grader i 2100 er stadig langt væk. De energirelaterede udledninger vil ifølge MEI toppe i 2024 og falde med 20-22 procent fra 2016 til 2050, primært på grund af et faldende forbrug af kul i Kina (minus 40 procent) og Europa (minus 55 procent), og på trods af en stigning på 60-65 procent i Indien.
    Ikke desto mindre er 2- eller for den sags skyld 1,5-gradersvisionen en fjern drøm, som kræver en vidtrækkende decarbonisering eller reduktion i efterspørgsel på tværs af alle sektorer, der sammenlagt kan omtrent halvere det nuværende udslip. Her kan brint spille en afgørende rolle, men kun hvis prisen falder tilstrækkeligt (helst under 23 kr./kg, et godt stykke fra de over 90 kr., der er prisen i dag).

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet