MBA med fokus på CSR

Fremtidens ledere skal drive forretning på en bæredygtig facon. Derfor er temaet på MBA-uddannelsen på AVT Business School "Responsible Leadership in a Globalizing World". Omdrejningspunktet i samtlige fag er ansvarlighed og bæredygtighed, og formålet er at bidrage til, at fremtidens erhvervsliv ikke kun tænker i profit og produktion.

06.04.2009

CSR.dk

Fremtidens ledere bliver nødt til at have overvejelser med om miljø og mennesker – både for verdensmiljøets skyld, men i høj grad også for, at deres forretning kan overleve kundernes stigende krav om bæredygtig produktion og miljøbevidsthed. Det er omdrejningspunktet på MBA-uddannelsen på AVT Business School: »Det handler om at undervise i helhedstankegang i stedet for at fokusere på erhvervslivets forskellige discipliner isoleret set,” siger Per Junker Thiesgaard, direktør for AVT Business School.

Bæredygtighed er efterspurgt
Skolen satte bæredygtighed på skemaet, fordi det er et emne, der i høj grad bliver efterspurgt blandt morgendagens ledere. Det er kernen i samtlige fag, der alle vil fokusere på CSR, hvad enten det er finansiering, salg, markedsføring eller jura.
I USA er tendensen klar; mere end halvdelen af amerikanske business-skoler har virksomhedens sociale ansvar som obligatorisk fag på MBA uddannelsen. Det er en markant stigning i forhold til 2001, hvor kun hver tredje skole havde gjort disse fag obligatoriske, viser en undersøgelse fra World Resources Institute og the Aspen Institute.
”Samtidig er det en hjertesag for os. Vi vil være med til at sætte ansvarlighed på dagsordenen og set det omsat i handling. Det gør vi gennem vores uddannelse af erhvervsledere på MBA uddannelsen,” siger Per Junker Thiesgaard.
”I Danmark har vi allerede en god lovgivning, som sikrer, at vi behandler mennesker og miljø ordentligt, men vi er også nødt til at overveje, om vi for eksempel vil købe varer fra lande, hvor både priser og viden dokumenterer, at de umuligt kan være fremstillet i et ordentligt arbejdsmiljø. Globaliseringen gør denne tankegang tvingende nødvendig. Se for eksempel hvordan den kinesiske granit, der anvendes i mange danske gågader, er blevet brudt i Kina på en måde, så arbejderne risikerer stenlunger. Derfor skal man overveje, om man overhovedet vil købe det produkt, og så bliver det til et opgør med, om forretning alene handler om tal,« siger Per Junker Thiesgaard.

Knyttet til GRLI
MBA-uddannelsen er knyttet op på Globally Responsible Leadership, GRLI, som er et partnerskab mellem virksomheder, businessskoler og centre for ledelse fra hele verden, der har som fokusområde at uddanne den næste generation ledere til at være globalt ansvarlige ledere. Der er over 40 partnerorganisationer involveret i GRLI og mere end 50 forskellige aktiviteter globalt om gruppens regi. GRLI er partner med EFMD og FN Global Compact. AVT Business School er første danske Business School, der er optaget partner i GRLI og er nævnt som first mover i FN Global Compact.
GRLIs motto er: ”Think big – act small – start now”. ”Netop det motto er en af årsagerne til, at vi er gået med i GRLI. Det tiltaler mig i høj grad, at der er tale om reel handling og ikke bare tanker, teorier og store ord,« siger Per Junker Thiesgaard, der efter det første møde i Canada i november 2007 tog hjem med og kastede sig over arbejdet med at stable den første MBA med fokus på Globally Responsible Leadership på benene.

Første hold ude til september
De første bæredygtige ledere er i fuld gang med uddannelsen og kan til september sætte den eftertragtede firkantede hue på hovedet. Undervejs har de blandt andet haft faget forretningsetik, hvor de er blevet undervist af den amerikanske professor David Vogel fra Berkeley University, Hass School of Business.
Formålet med faget forretningsetik er at styrke de studerendes evner til at forudse, analysere og komme med passende respons til nogle af de afgørende etiske og sociale udfordringer erhvervsledere kommer ud for i en globaliseret forretningsverden. Undervisningen er baseret på cases og professor Vogel inddrager de studerende, der aktivt bliver tvunget til at tage stilling til de mange forskellige dilemmaer, de kan komme ud for.
”Kernen i forretningsetik er at sætte en standard for opførsel i virksomheden, så alle ved, hvad der er det rigtige at gøre – også når der ikke er nogen, der kigger,” siger David Vogel.
“De fleste går på arbejde med alle intentioner om at gøre det rigtige. Men fristelser, vildledning fra ledere og regulær uvidenhed kan få medarbejdere til at handle i strid med virksomhedens etiske regler. Det starter som regel med det, der virker som ligegyldige detaljer. Som at smide et par dokumenter i makulatoren, som senere viser sig, at være beviset for overordnedes insiderhandel, som reelt kan ende med en fængselsdom,” fortæller han til holdet af MBA-studerende, der ikke kan lade være med at tænke nøje over deres egen rolle og etiske standarder I hverdagen.

Samarbejde med Grundfos
MBA holdet 2009 får mere end teorier. Virkeligheden er inviteret indenfor i et tæt samarbejde med Grundfos, der i løbet af uddannelsens 12 mdr. præsenterer 12 ”live cases”, som alle er aktuelle problemstillinger i virksomheden om ansvarlig ledelse. De 50 studerende arbejder sammen med deres professorer om at finde brugbare løsninger og præsenterer forslagene for Grundfos, som på den måde får del i sammenlagt mere end 1000 års erhvervserfaring fra 50 forskellige virksomheder. Sidst i studieforløbet tager holdet på studietur til Kina og besøger Grundfos fabrikken og får her et unikt indblik i operationen af en global dansk virksomhed, hvor socialt engagement og ansvarlighed er en integreret del af virksomhedens værdigrundlag og kultur.
Grundfos CSR manager, Irene Quist Mortensen, fortæller om samarbejdet: ”Globally Responsible Leadership temaet på AVTs MBA reflekterer direkte kerneværdierne hos Grundfos. Det er første gang, at vi ser disse temaer forankret i en lederuddannelse, og vi er meget glade for at kunne bidrage med live-cases til MBA-holdet og derigennem være med til at give dem større forståelse for udfordringerne i en global virksomhed, der tager etik, CSR, bæredygtighed og innovation alvorligt. Vi ser frem til at høste en masse inspiration af samarbejdet – både fra de erfarne erhvervsledere på studiet og fra nogle af verdens bedste professorer, der kommer fra topuniversiteter som for eksempel Berkeley, Haas School of Business, for at undervise på AVT,” siger Irene Quist Mortensen.

www.csr.dk/strategi

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K