MBA med fokus på CSR

Fremtidens ledere skal drive forretning på en bæredygtig facon. Derfor er temaet på MBA-uddannelsen på AVT Business School "Responsible Leadership in a Globalizing World". Omdrejningspunktet i samtlige fag er ansvarlighed og bæredygtighed, og formålet er at bidrage til, at fremtidens erhvervsliv ikke kun tænker i profit og produktion.

06.04.2009

CSR.dk

Fremtidens ledere bliver nødt til at have overvejelser med om miljø og mennesker – både for verdensmiljøets skyld, men i høj grad også for, at deres forretning kan overleve kundernes stigende krav om bæredygtig produktion og miljøbevidsthed. Det er omdrejningspunktet på MBA-uddannelsen på AVT Business School: »Det handler om at undervise i helhedstankegang i stedet for at fokusere på erhvervslivets forskellige discipliner isoleret set,” siger Per Junker Thiesgaard, direktør for AVT Business School.

Bæredygtighed er efterspurgt
Skolen satte bæredygtighed på skemaet, fordi det er et emne, der i høj grad bliver efterspurgt blandt morgendagens ledere. Det er kernen i samtlige fag, der alle vil fokusere på CSR, hvad enten det er finansiering, salg, markedsføring eller jura.
I USA er tendensen klar; mere end halvdelen af amerikanske business-skoler har virksomhedens sociale ansvar som obligatorisk fag på MBA uddannelsen. Det er en markant stigning i forhold til 2001, hvor kun hver tredje skole havde gjort disse fag obligatoriske, viser en undersøgelse fra World Resources Institute og the Aspen Institute.
”Samtidig er det en hjertesag for os. Vi vil være med til at sætte ansvarlighed på dagsordenen og set det omsat i handling. Det gør vi gennem vores uddannelse af erhvervsledere på MBA uddannelsen,” siger Per Junker Thiesgaard.
”I Danmark har vi allerede en god lovgivning, som sikrer, at vi behandler mennesker og miljø ordentligt, men vi er også nødt til at overveje, om vi for eksempel vil købe varer fra lande, hvor både priser og viden dokumenterer, at de umuligt kan være fremstillet i et ordentligt arbejdsmiljø. Globaliseringen gør denne tankegang tvingende nødvendig. Se for eksempel hvordan den kinesiske granit, der anvendes i mange danske gågader, er blevet brudt i Kina på en måde, så arbejderne risikerer stenlunger. Derfor skal man overveje, om man overhovedet vil købe det produkt, og så bliver det til et opgør med, om forretning alene handler om tal,« siger Per Junker Thiesgaard.

Knyttet til GRLI
MBA-uddannelsen er knyttet op på Globally Responsible Leadership, GRLI, som er et partnerskab mellem virksomheder, businessskoler og centre for ledelse fra hele verden, der har som fokusområde at uddanne den næste generation ledere til at være globalt ansvarlige ledere. Der er over 40 partnerorganisationer involveret i GRLI og mere end 50 forskellige aktiviteter globalt om gruppens regi. GRLI er partner med EFMD og FN Global Compact. AVT Business School er første danske Business School, der er optaget partner i GRLI og er nævnt som first mover i FN Global Compact.
GRLIs motto er: ”Think big – act small – start now”. ”Netop det motto er en af årsagerne til, at vi er gået med i GRLI. Det tiltaler mig i høj grad, at der er tale om reel handling og ikke bare tanker, teorier og store ord,« siger Per Junker Thiesgaard, der efter det første møde i Canada i november 2007 tog hjem med og kastede sig over arbejdet med at stable den første MBA med fokus på Globally Responsible Leadership på benene.

Første hold ude til september
De første bæredygtige ledere er i fuld gang med uddannelsen og kan til september sætte den eftertragtede firkantede hue på hovedet. Undervejs har de blandt andet haft faget forretningsetik, hvor de er blevet undervist af den amerikanske professor David Vogel fra Berkeley University, Hass School of Business.
Formålet med faget forretningsetik er at styrke de studerendes evner til at forudse, analysere og komme med passende respons til nogle af de afgørende etiske og sociale udfordringer erhvervsledere kommer ud for i en globaliseret forretningsverden. Undervisningen er baseret på cases og professor Vogel inddrager de studerende, der aktivt bliver tvunget til at tage stilling til de mange forskellige dilemmaer, de kan komme ud for.
”Kernen i forretningsetik er at sætte en standard for opførsel i virksomheden, så alle ved, hvad der er det rigtige at gøre – også når der ikke er nogen, der kigger,” siger David Vogel.
“De fleste går på arbejde med alle intentioner om at gøre det rigtige. Men fristelser, vildledning fra ledere og regulær uvidenhed kan få medarbejdere til at handle i strid med virksomhedens etiske regler. Det starter som regel med det, der virker som ligegyldige detaljer. Som at smide et par dokumenter i makulatoren, som senere viser sig, at være beviset for overordnedes insiderhandel, som reelt kan ende med en fængselsdom,” fortæller han til holdet af MBA-studerende, der ikke kan lade være med at tænke nøje over deres egen rolle og etiske standarder I hverdagen.

Samarbejde med Grundfos
MBA holdet 2009 får mere end teorier. Virkeligheden er inviteret indenfor i et tæt samarbejde med Grundfos, der i løbet af uddannelsens 12 mdr. præsenterer 12 ”live cases”, som alle er aktuelle problemstillinger i virksomheden om ansvarlig ledelse. De 50 studerende arbejder sammen med deres professorer om at finde brugbare løsninger og præsenterer forslagene for Grundfos, som på den måde får del i sammenlagt mere end 1000 års erhvervserfaring fra 50 forskellige virksomheder. Sidst i studieforløbet tager holdet på studietur til Kina og besøger Grundfos fabrikken og får her et unikt indblik i operationen af en global dansk virksomhed, hvor socialt engagement og ansvarlighed er en integreret del af virksomhedens værdigrundlag og kultur.
Grundfos CSR manager, Irene Quist Mortensen, fortæller om samarbejdet: ”Globally Responsible Leadership temaet på AVTs MBA reflekterer direkte kerneværdierne hos Grundfos. Det er første gang, at vi ser disse temaer forankret i en lederuddannelse, og vi er meget glade for at kunne bidrage med live-cases til MBA-holdet og derigennem være med til at give dem større forståelse for udfordringerne i en global virksomhed, der tager etik, CSR, bæredygtighed og innovation alvorligt. Vi ser frem til at høste en masse inspiration af samarbejdet – både fra de erfarne erhvervsledere på studiet og fra nogle af verdens bedste professorer, der kommer fra topuniversiteter som for eksempel Berkeley, Haas School of Business, for at undervise på AVT,” siger Irene Quist Mortensen.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online