"Man kan kun komme for sent i gang"

Erfaringerne fra 50 SMV'ers arbejde med at blive klimaklar er afsluttet. Nu skalerer man projektet op. Virkelig meget op.

28.01.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Man hører jævnligt om nogen, der inviterer til et, men som på dagen overrasker deres gæster med, at det er noget andet og meget større de fejrer. Som i: ”Vi troede, vi skulle til børnefødselsdag, og så var det i virkeligheden deres bryllup!”

Sådan en overraskelse gav DI til deltagerne i konferencen ”Klimaklar SMV” d. 26. januar 2022, der var lanceret som en afslutningskonference for et projekt, hvor 50 SMV’er har fået hjælp til at lave et baseline-klimaregnskab og en CO2-reduktionsplan baseret på deres planer og forventninger frem til 2030. De har også fået rådgivning og sparring om grøn markedsføring og kommunikation.

Det vender vil tilbage til. For midt i arrangementet stod DI, Industriens Fond og Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder pludselig klar med slør, buket og ringe.

De er nemlig gået sammen om et nyt projekt: Klimaklar Produktionsvirksomhed, hvor samtlige danske produktionsvirksomheder over de næste tre år skal have kortlagt deres belastning af klimaet i tråd med at sektoren har sat sig for at skabe verdens første klimaneutrale produktionsindustri i 2030.

12.500 virksomheder skal med
I praksis betyder det, at 12.500 danske industrivirksomheder skal have kortlagt deres klimaaftryk og hjælpes til helt konkret at opstille realistiske klimamål. Arbejdet vil blive drevet gennem DI,og forløbet vil i høj grad duplikere de gode erfaringer fra Klimaklar SMV. Om end man er nødt til at arbejde anderledes i et projekt med op til 12.500 deltagende virksomheder. F.eks. ved langt større brug af digitale værktøjer. Startskuddet er til gengæld gået, så alle interesserede virksomheder – og ikke kun DI’s medlemmer – kan melde sig til her. Hvad det indebærer for den enkelte virksomhed kan ses på dette faktaark fra DI.

”Det kræver, at vi kan få hele produktionsindustrien med. Det handler meget konkret om, hvad der giver mening for den enkelte virksomhed, for vi skal jo ikke ødelægge vores konkurrenceevne i morgen,” siger Kim Fausing, topchef i industrikoncernen Danfoss og formand for Klimapartnerskabet for Produktionsvirksomheder til Vejle Amts Folkeblad.

Begejstrede erfaringer
Det er Stig Krogh Pedersen helt enig i. Han er direktør for virksomheden Elektro-Isola, som deltog i det netop afsluttede forløb for 50 virksomheder.

”Vi opdagede f.eks. at den udskiftning af vores bilpark til grønne biler, vi var gået i gang med, kun ville levere en reduktion på 6 tons ud af de 13.716 tons CO2 virksomheden udleder om året,” fortalte han på scenen i DI’s bygning onsdag d. 26. januar.
Elektro-Isola holder fast i elbilerne, men har ellers flyttet deres fokus til effektiviseringsprojekter og dialog med leverandører om materialer, som kan levere langt mere klimaeffekt for pengene.
Stig Krogh Pedersen har kun gode ting at sige om at gå igennem processen med at blive klimaklar.

”Før vi gik i gang, opfattede vi det lidt som et monster, men det viste sig at vi allerede havde de nødvendige data i huset, og i dag er det en ret overskuelig opgave,” sagde han.

I dag har Elektro-Isola endda et Science Based Target initiative-godkendt reduktionsmål – som nr. 49 i Danmark, hvilket de oplever som vigtigt i forhold til deres kunder. Ifølge Vejle Folkeblad gav projektet også anledning til at virksomhedens ejere godkendte investeringer på 10 millioner kroner i energioptimeringer.

I det hele taget var der kun begejstring at spore hos de fire deltagere fra det oprindelige projekt, som var på scenen d. 26. januar.

Det fælles budskab fra de fire virksomheder i panelet var, at man kun kan komme for sent i gang, og at det at få styr på data og dermed få overblik giver nogle helt nye muligheder for at gå i gang, der hvor det kommer til at gøre en forskel. Flere virksomheder var f.eks. gået i gang med at re-designe produkter. Muligheden for at tage de rigtige beslutninger vækker begejstring, fordi virksomhedslederne så kan passe på deres forretning – og på planeten, som blev understreget flere gange.

Både konkurrenceevne og hensyn til planeten tæller
I argumenterne for Klimaklar Produktionsvirksomhed lægges der især vægt på fremtidssikringen af både virksomheder og samfund:

”Vi skaber helt konkret grøn omstilling i virksomhederne. Der er mange store udfordringer for virksomhederne, men her får de assistance til at gennemføre en grøn omstilling af produktionen samtidig med, at de bevarer deres konkurrencekraft. Det er afgørende for klimaet, for virksomhederne og for vores fremtidige velstand,” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Han bakkes op af Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, som har hevet 40 millioner kroner op ad pengekassen til projektet:

”Den grønne omstilling er afgørende, hvis produktionsvirksomhederne skal bevare deres konkurrencekraft. Den omstilling skal først og fremmest komme fra virksomhederne selv, men med det nye projekt får samtlige danske produktionsvirksomheder nu en stor hjælpende hånd til at komme i gang med processen.”

Drivkraften for mange af industrivirksomhederne er, at deres kunder er begyndt at stille krav om det. De krav er til gengæld drevet af et nyt og voksende fokus på at forstå sin klimapåvirkning i hele værdikæden. Thomas Hofman-Bang fortæller da også til Vejle Folkeblad, at arbejdet med at reducere sit klimaaftryk ikke bare er en konkurrenceparameter, det kan også være en grund til at blive fravalgt som leverandør, hvis man ikke er kommet med på den grønne omstilling.

Og det er der alligevel 40 procent af virksomhederne, der ikke helt er, fordi de ikke har konkrete planer for at mindske deres klimaaftryk. Det viste en Voxmeter-måling fra begyndelsen af 2022.

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

21.02.2024CSR.dk

Ny teknologi elektrificerer Carlsbergs bryggeri

21.02.2024CSR.dk

Flyselskab mindsker madspild med kunstig intelligens

21.02.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sidste chance for at være med i Klimakampen

19.02.2024CSR.dk

Artikler med glimmer er alligevel ikke forbudte

19.02.2024CSR.dk

Nu kan du sende din brugte madras til genanvendelse

19.02.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nykredit er Årets Grønne Indkøber 2023

16.02.2024CSR.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

15.02.2024CSR.dk

Nyt boliginteriør på gamle trøjer

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Erfaren projektleder til at drive arbejdet med at reducere klimaaftrykket fra indkøb i Københavns Kommunes kommende klimaplan søges til kontoret for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune er ved at udvikle en ny klimaplan, der skal løbe frem til 2035. Et af Klimaplanens i alt tre spor kommer til at handle om kommunens eget forbrug. Med kommunens store indkøbsvolumen er der et meget stort potentiale for ambitiøse reduktioner af klimaaftrykket. Dette arbejde skal koordineres og drives af en erfaren projektleder, som måske er dig, der på den måde kan være med til at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til styrkelse af indsatsen med klima- og miljøkrav søges til Københavns Kommunes kontor for Bæredygtige Indkøb

Brænder du for at gøre en forskel for at sikre en bæredygtig fremtid i landets største by? Vil du være med til at sikre, at Københavns Kommune når sine ambitiøse miljø- og klimamål? Så er du måske vores kommende kollega, der skal bidrage til at udvikle og drive kommunens ambitioner på miljø- og klimaområdet. Vi søger en konsulent til at være med til at drive dette arbejde.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.02.2024

AUFF

ESG-koordinator hos Aarhus Universitets Forskningsfond

Drømmer du om at arbejde for et større videnskabeligt formål, og vil du samtidig være med til at sætte standarden for vores ESG-rapportering?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

21.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. feb: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Feb. 21

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

21.02.2024

Tid

12:15