Lugerobotter kan minimere brugen af sprøjtegifte

Robotter, der kan luge markerne for ukrudt, kan nedsætte brugen af sprøjtegifte markant.

Lugerobotten ved navn Robovator bliver allerede brugt i salatmarker. Foto: Frank Poulsen Engineering..

04.11.2013

CSR.dk

På Syddansk Universitet arbejder postdoc Henrik Skov Midtiby på at videreudvikle en lugerobot, der ved hjælp af et kamera og en computer kan rulle hen over markerne og hakke ukrudt uden brug af sprøjtegifte.

Postdoc Henrik Skov Midtiby står i spidsen for det SDU-forskerteam, der har udviklet lugerobotten. Foto: Privat. .

En af de største udfordringer er at lære computeren at skelne mellem afgrøder og ukrudt, men ifølge Midtiby er det ikke en uoverkommelig opgave. Han fortæller, at lugerobotten allerede bliver brugt til letgenkendelige afgrøder som salat, og at næste skridt bliver at få den til at virke i sukkerroemarker.

”Du kan lære en dreng i børnehaveklassen at skelne en roeplante fra ukrudt. Det er mennesker utroligt dygtige til. Men det er meget kompliceret at få en robot til det. En robot kan groft sagt kun to ting. Den kan lægge to tal sammen, og den kan finde ud af, om et tal er større end et andet”, siger Henrik Skov Midtiby.

Læs også: Dansk bioethanolprojekt i verdensklasse

Et andet problem, han og forskerholdet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet er stødt på, er, at de skiftende lysforhold på markerne gør det svært for robottens kamera at finde ukrudtsplanterne. Men det er også et problem, som Midtiby mener, kan løses. 

Stort potentiale for højværdiafgrøder
At det især er sukkerroemarker, som Midtiby har i kikkerten, skyldes, at der stort set ikke produceres økologiske sukkerroer i Danmark, fordi det kræver en alt for stor arbejdsindsats at luge ukrudtet væk manuelt. Hvis lugerobotter kan sættes til at gøre arbejdet, vil det muliggøre en sukkerroeproduktion helt uden sprøjtemidler.

Lugerobotten har ifølge Midtiby ikke kun potentiale til at virke med sukkerroer, men på alle marker, hvor afgrøderne står med en veldefineret afstand mellem sig.

Det kan være højværdiafgrøder som kål, spinat og endda majs, hvis de bliver sået med lidt større afstand mellem planterne. Kornmarker er udelukket, fordi planterne står for tæt. Brugen af sprøjtemidler kan dog ikke helt undgås, fordi svampeinfektioner og lignende ikke kan behandles med hakkejern.

Læs også: Danske bioprodukter får 160 millioner kroner

De lugerobotter, der er drift på salatmarkerne, er udviklet i samarbejde med maskinproducenten Frank Poulsen Engineering.

Rentabilitet kræver politisk handling
Den hastighed, som lugerobotterne kan køre hen over markerne med, har betydning. Midtiby vurderer, at mekanisk lugning kan komme op på den halve hastighed i forhold til sprøjtning. Det gør i første omgang lugerobotterne mindre attraktive for de konventionelle landmænd, fordi det i dag er vigtigere, at de kan luge store arealer hurtigt, end at luge uden brug af sprøjtemidler.     

Men i og med kravene fra politisk hold er øget til, hvor meget og hvilke sprøjtegifte, der må spredes ud på markerne, skal landbruget før eller siden finde alternativer og betale for ny teknologi, der altid vil være dyrere, især i de første år på markedet.

Læs også: Milliarder på vej til omstilling af dansk industri

”Men det kan godt være, at det er politikerne, der skal hjælpe os til at gøre teknologien økonomisk rentabel for konventionelle landbrug i den store skala”, siger Henrik Skov Midtiby, der i øjeblikket er ved at søge flere midler, så lugerobotten kan blive videreudviklet. Hvis det lykkes, ser han gode forretningsmæssige perspektiver for lugerobotten.

”Det er en teknologi, som ingen andre kan levere lige nu. Det plejer at være gode ingredienser i en salgssucces”, siger han. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

20.06.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Fra CSRD til VSME – Skab overblik og struktur i din rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.06.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

30.06.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online