Lovgivning fremmer efterspørgslen for bæredygtigt byggeri

Klimakravene fra 2023 har haft stor indflydelse på den grønne omstilling i byggeriet, viser en undersøgelse blandt kunder hos byggecenterkæden STARK. Resultaterne peger på, at regeringens nye aftale om skærpede klimakrav vil accelerere det bæredygtige byggeri i Danmark.

Foto: Stark

31.05.2024

CSR.dk

1. januar 2023 trådte der skærpede regler i kraft for nybyggeri i bygningsreglementet. Reglerne betød blandt andet, at klimapåvirkninger fra nybyggeri skulle dokumenteres med en såkaldt livscyklusvurdering (LCA). Nybyggeri over 1000 kvadratmeter skulle desuden overholde en grænseværdi i forhold til CO2-udledning.

Reglementet har siden skubbet byggeriet i en grønnere retning. Det viser en undersøgelse, som STARK for sjette år i træk har foretaget blandt sine kunder. STARKs professionelle kunder har siden slutningen af 2022 oplevet en stor stigning i efterspørgsel på bæredygtighed i byggeprojekterne. Det gælder for eksempel de kommunale bygherrer og almennyttige boligselskaber, hvor der ses en vækst i efterspørgslen på henholdsvis 53 pct. og 47 pct. Til sammenligning har væksten i samme periode blot været 6 pct. hos de private boligejere.

Lovgivning kickstarter den grønne omstilling

Regeringen og et bredt politisk flertal indgik torsdag en aftale om at skærpe klimakravene yderligere fra 1. juli 2025. Udover en generel skærpelse af udledningskravene vil ændringerne blandt andet betyde, at der kommer grænseværdier på nybyggeri af både parcelhuse og ferieboliger. Områder, der typisk angår private boligejere.

- Vores undersøgelse har vist, at lovgivningen fungerer som katalysator for adfærdsændring, og jeg vil derfor også gerne rose regeringen og partierne bag for indholdet af den nye aftale. Den kommer uden tvivl til at stimulere opmærksomheden på bæredygtigt byggeri, også på det private boligmarked, siger Britta Korre Stenholt, CEO for STARK Danmark.

Øgede krav til dokumentation

Den nye aftale vil afføde øgede krav til dokumentation af både materialer og byggeproces - en opgave, som vil blive pålagt alle byggeriets aktører i større eller mindre grad, og som STARK kan assistere både private og professionelle kunder med.

- Vi har uddannet over 300 medarbejdere i at rådgive om alt fra klimakrav til dokumentation og miljøcertificerede materialer. Derudover har vi i efteråret lanceret online-platformen STARK KlimaLog, hvor vores kunder blandt andet kan få et overblik over CO2-udledning og miljømærker på produktniveau. De kan også med få klik få en samlet klimarapport for den enkelte byggeplads, fortæller Kristian Fribo, bæredygtighedschef i STARK Danmark.

Udover rådgivning og hjælp til dokumentationen udvider STARK løbende sit udvalg af miljøcertificerede materialer, så byggeriets aktører nemmere kan foretage mindre CO2-udledende produktvalg.

Om STARKs kundeundersøgelser

Undersøgelserne blev foretaget i december 2023. 1.145 professionelle kunder og 5.783 private kunder deltog.

De professionelle kunder blev blandt andet spurgt: ”Hvor ofte stiller dine kunder krav om bæredygtighed på byggeprojekterne?” Hos dem, der svarede Ofte, Meget ofte eller Altid, lå den største procentvise vækst fra 2022 til 2023 hos kommunale bygherrer og almennyttige boligselskaber. Her gik væksten fra henholdsvis 26 pct. til 40 pct. og fra 21 pct. til 31 pct.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)