Lavere energiforbrug skal medvirke til Egetæppers CSR-ambitioner

Egetæpper er både i Danmark og internationalt en pioner inden for bæredygtig produktion af tæpper, blandt andet qua sit stramme fokus på energioptimering.

Siden 2009 er det lykkedes Egetæpper at reducere vandforbruget med 25 procent. Foto: Egetæpper. .

04.03.2014

Jesper With , CSR.dk

”Vi vil være bedst inden for CSR blandt tæppeproducenter i hele verden”, siger CSR-manager i Egetæpper, Jan Ladefoged. Foto: Egetæpper. .

Den danskejede virksomhed Egetæpper er tildelt en lang række miljø- og energicertificeringer, herunder Cradle to Cradle og den britiske BREEAM. For nylig blev virksomheden så som første tæppevirksomhed certificeret efter den danske CSR DS49001-standard.

”Vi vil være bedst inden for CSR blandt tæppeproducenter i hele verden. Og vi står så stærkt nu, at jeg tør sige, at vi allerede er blandt de allerbedste”, siger Jan Ladefoged, der er CSR-manager hos Egetæpper.

Læs også: Dansk tæppefirma får det blå CSR-stempel

Den ambitiøse virksomhed har da også via en lang række certificeringer dokumentation for, at man er kommet rigtig langt. Da indeklimaet i et byggeri tit er så dårligt, at luften er renere udendørs end indendørs, vægter Egetæpper det meget højt at kunne levere produkter, der er godt for indeklimaet.

Cradle to Cradle-certificering
Samtidig er det afgørende for virksomheden at have fuld fokus på samspillet mellem miljø, CO2, indeklima, økonomi og sociale værdier. Som den første danske tæppevirksomhed har Egetæpper opnået en Cradle to Cradle-certificering, der skal sikre, at værdifulde materialer forbliver i lukkede kredsløb og hvor energiforsyningen i stadig stigende grad kommer fra vedvarende energikilder.

Læs også: Egetæpper er den mest certificerede tæppeproducent i verden

Målet er 100 procent i 2020. Foreløbig er Egetæpper nået op på 70 procent forsyning med VE - primært vindenergi.

”Vores filosofi er at fungere som en åben bog. Kunder og andre interesserede skal kunne se, hvad vi gør, og vi skjuler ingenting. Tidligere udgav vi  miljøredegørelse, klimaregnskab og CSR-rapport. I dag har vi samlet det hele i én CSR-rapport. Det er vi stolte af”, siger Jan Ladefoged.

Dansk CSR-standard

DS49001 er en dansk version af den internationale standard ISO26000, som endnu ikke er certificerbar.

Den sikrer, at virksomheden arbejder ansvarligt med menneskerettigheder, miljø, arbejdsforhold, forbrugerforhold, god forretningsskik, lokal samfundsinvolvering og -udvikling, samt organisationsledelse.

Fokus på genanvendelse
Egetæppers kunder lægger i stigende grad vægt på genbrug. Da det samtidig udgør et vigtigt element i firmaets Cradle to Cradle-tankegang, er det oplagt hele tiden at udvikle nye områder, hvor man genanvender og recirkulerer.

”For eksempel sender vi vores overskudsgarn retur til fiberleverandørerne, der så bruger det til at lave nyt garn af. Vores tæppefliser er et meget solgt produkt, og her har vi lavet en tekstilbagside, der består af 100 procent genbrugsmaterialer. Det er langt bedre for miljøet end PVC og bitumen, som nogle af konkurrenterne bruger. Vi har også udviklet et system med at tage brugte tæppefliser tilbage fra markedet og genbruge det, der egner sig til genanvendelse. Her er vi foreløbig i en forsøgsfase”, siger Jan Ladefoged.

CSR bærende element i 2020
Egetæppers strategi for de kommende år lyder, at CSR skal være virksomhedens bærende element. Bestyrelsen har sat sig som mål at være verdens førende tæppevirksomhed på CSR-området i 2020. Det er ifølge Jan Ladefoged et ambitiøst, men slet ikke urealistisk mål, da man er kommet ud af starthullerne tidligere end langt de fleste konkurrenter.

Læs også: Min vej til CSR-jobbet: Dorthe Aaboe Kallestrup, egetæpper a/s

Et bæredygtigt tæppedesign indgår i den samlede strategi for produktion og salg af tæppeprodukter. Her tænker Egetæpper energi i bred forstand med CO2-fodaftryk og Water Footprint som bærende elementer. Der er allerede i flere år blevet arbejdet intenst med at reducere vandforbruget og siden basisåret 2009 er det lykkedes at reducere med 25 procent, så virksomheden i 2013 nåede ned på et forbrug på 90 millioner kubikmeter vand.

”Men det er langt fra slut. Jeg forventer, at vi får bragt det betydeligt længere ned allerede i 2015, når vores nyetablerede vandrensningsanlæg og genbrugsanlæg har været oppe at køre over en længere periode”, siger Jan Ladefoged.

Læs også: Miljøcertificering tjener sig hjem øjeblikkeligt

Vandrensningsanlægget renser det brugte vand fra firmaets farverier og genanvender al vand, der er brugt i processen. Man forventer at reducere vandforbruget med en tredjedel, når anlægget, der er installeret på begge virksomhedens fabrikker i Herning og Gram, er oppe i fuld funktion. Samtidig trækker man også kemikalier, der bliver tilsat under farveprocessen, ud af vandet for derefter at blive genbrugt. Disse tiltag bidrager væsentligt til, at Egetæpper lever op til flere miljøcertificeringer og blandt andet har fået tildelt Cradle to Cradle på sølvniveau.

<p>”Vores filosofi er at fungere som en åben bog. Kunder og andre interesserede skal kunne se, hvad vi gør, og vi skjuler ingenting”. </p>

Jan Ladefoged, CSR-manager i Egetæpper

CO2-fodaftryk giver overblik
”Vi har kortlagt vores udledninger af drivhusgasser med henblik på at reducere dem”, siger Jan Ladefoged. I første omgang var det krav om et beregnet CO2-fodaftryk på tæpperne fra en storkunde – den offentlige sektor i Storbritannien - der motiverede Egetæpper til at gå i gang.

”Det tilskyndede os så til også at lave et klimaregnskab for hele virksomheden. Vi har fra starten lagt det ud på vores hjemmeside. Foreløbig har kun få virksomheder offentliggjort deres CO2-fodaftryk på produkterne i Danmark, men jeg tror, der kommer flere i takt med, at det bliver muligt at få det certificeret”, siger Jan Ladefoged.

Den mulighed har allerede eksisteret i et stykke tid i Storbritannien og Norge, hvor det bliver stadig mere udbredt.

Læs også: Flere virksomheder har fået øjnene op for energioptimering

Egetæpper har i første omgang valgt at energioptimere for at spare energi og reducere CO2-udledninger. Firmaet indså som energitung virksomhed tidligt, at man ville stå stærkere i den internationale konkurrence, hvis man gik den vej. ”Vi så også, at lovkrav og kundekrav gradvist blev skærpet. Vi henvender os til et professionelt internationalt marked, hvor man i stigende grad forventer, at vi har styr på de her ting. Havde vi ikke været et skridt foran, ville vi omsætningsmæssigt stå et helt andet sted i dag”, siger Jan Ladefoged.  

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.05.2024CSR.dk

Nyt grønt råd skal identificere muligheder på tværs af den grønne omstilling

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

21.05.2024CSR.dk

Dansk NGO kan nu verificere klimaprojekter

21.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtige tekstilvalg: Bidrag til en grøn omstilling

21.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Den skjulte klimabelastning ved hoteltekstiler - og hvad vi kan gøre ved det

16.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Ren og bæredygtig hotelkomfort

16.05.2024CSR.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

27.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro