Landstrømsekspert: ”Danmark er bagud, men vi har ikke tabt”

Danske PowerCon har inden længe 10 store landstrømsanlæg i drift, men ingen af dem er i Danmark. ”Der mangler måske noget medfinansiering”, siger medstifter Peter C. Knudsen om investeringerne i de fleksible anlæg, som kan gøre en stor forskel for ikke mindst krydstogtindustrien.

Peter C. Knudsen på scenen i Aalborg, hvor han præsenterede PowerCons koncept. Foto: Anders Kampmann.

12.12.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Han fortalte på Logistikkens Dag i tirsdags om, hvordan det at eksempelvis et krydstogtskib kan slukke sine dieselmotorer, mens det ligger til kaj, gavner ikke mindst lokalområdet og de mennesker, der bor og arbejder der. Mindre CO2 og andre udstødningsgasser, mindre støj og færre vibrationer giver et bedre miljø for alle.

”Det er en fordel for virksomheder, som gerne vil inddrage Verdensmålene i deres forretning”, sagde Peter C. Knudsen med henvisning til FN’s 17 efterhånden velkendte mål for bæredygtig udvikling. ”Og så er der også forretningsmuligheder i anlæggene, fordi de giver havnene noget at handle med i forhold til rederierne”, tilføjede han.

Vi gør alt hvad vi kan, for at få talt med og besøgt de danske havne og vise dem mulighederne. Der er nogle myter omkring fx økonomien i de her anlæg, som vi gerne vil have aflivet

Peter C. Knudsen

Krydstogtskibe er indtil videre den mest oplagte bruger af anlæggene, fordi de bruger forholdsvis meget af deres levetid i havn (rederiet Aida har opgjort det til omkring 40 procent), sammenlignet med et containerskib eller en tanker, der ofte er på havet i flere uger ad gangen.

”Så for dem vil landstrøm virkelig gøre en forskel, og vi ser også, at flere og flere skibe bliver retrofittet og klargjort, så de kan modtage elektricitet fra land, specielt i takt med, at diverse regler og standarder fra bl.a. EU er kommet på plads”, forklarede Peter C. Knudsen.

Klimalov giver muligheder
PowerCon, der er udsprunget af vindmølleindustrien, har 10 år bag sig som selskab, men landstrøm er et nyere forretningsområde for Hadsund-virksomheden. Der er imidlertid god vækst i interessen for teknologien, som flere og flere har fået øjnene op for.

”Den aktuelle klimasnak har sat dagsordenen, og det kan vi bestemt mærke. Vi regner med at have 10 anlæg alene til krydstogtskibe i drift inden udgangen af 2020, så der sker noget”, sagde Peter C. Knudsen.

De 10 anlæg er fordelt på havne i Norge og Tyskland, mens havne i Danmark indtil videre glimrer ved deres fravær, hvilket man selvsagt er meget bevidst om i PowerCon. Men der er håb om fremgang, mente Peter C. Knudsen.

Læs også: Danske Havne øger sit fokus på grøn omstilling

”Vi er bagud herhjemme, men vi har ikke tabt. En af årsagerne til, at de her andre lande lige nu er længere fremme, kan handle om medfinansiering, som man gør meget ud af i fx Norge. Den nye klimalov burde dog hjælpe, og vi har stadig muligheden for at indhente de andre”, understregede han.

Rent praktisk er PowerCons landstrømsanlæg ret fleksible. De bliver således fra start bygget direkte ind i standard shippingcontainere, som i sagens natur er nemme at stille op og flytte rundt på, ikke mindst på en havn.

Som eksempel nævnte Peter C. Knudsen det anlæg, man stillede op på havnen i Kristiansand sidste år. Fra det forlod fabrikken i Hadsund, til det var i drift i Norge, gik der kun 14 dage. Det gør også, at to mindre havne sagtens kan deles om et anlæg, og dermed også investeringen, ligesom leasing er en mulighed.

Verdensmålene er blandt de dagsordener, hvor landstrømsanlæg kan gøre en positiv forskel, fortalte Peter C. Knudsen. Foto: Anders Kampmann.

Stor interesse i Danmark
Derudover laver PowerCon også mindre anlæg til bl.a. fiskebåde, hvor man faktisk et par installationer i drift i Danmark, på Samsø og i Grenå, og til værfter og offshore-industrien. Men selvom de store opsætninger altså lader vente på sig, så er man optimistisk, når det gælder fremtiden.

”Vi mærker klart en stigende interesse fra havne og byer i Danmark. København er eksempelvis på vej, og generelt er jeg overbevist om, at der ikke vil gå lang tid, før vi ser de første anlæg blive installeret. 2021 er nok et godt bud”, siger Peter C. Knudsen, da CSR.dk fanger ham til en opfølgende kommentar.

”Vi har selvfølgelig meget fokus på Norge og Tyskland, fordi det er der, vi har mest forretning indtil videre, men samtidig gør vi alt hvad vi kan, for at få talt med og besøgt de danske havne og vise dem mulighederne. Der er nogle myter omkring fx økonomien i de her anlæg, som vi gerne vil have aflivet, og nogle miljøfordele med bred appel, vi vil demonstrere, så det arbejder vi på”, fortsætter han.

Endelig er der også et forretningsområde i godstransportsektoren, hvor containerskibe er et oplagt mål for anlæggene. Peter C. Knudsen peger på, at økonomien også her er god, og at Mærsk da også har et par containere, de flytter rundt på og kan slutte til, når skibene er i terminal.

Læs også: Mærsk vil teste batterisystem på containerskib

Konkret er Hamborg, som allerede har et PowerCon-anlæg til krydstogtskibe i drift, på markedet efter to anlæg til sin containerterminal, og det er selvsagt en opgave, man håber at lande i Hadsund. ”Og så skal Danmark nok følge trop”, slutter Peter C. Knudsen.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn