Landbruget splittet i spørgsmålet om grønne afgifter

Fra ris til ros – den nye grønne skattereform mødes med vidt forskellige holdninger, imens enkelte ser de øgede afgifter som decideret ødelæggende for dansk landbrug.

26.11.2020

CSR.dk

Da regeringen i mandags præsenterede en ny grøn skattereform på et pressemøde, kom det frem at man ikke vil indføre en bred CO2-afgift, men i stedet hæve energiafgiften. For landbrugets vedkommende vil det betyde en stigning fra 1,5 kr. pr. gigajoule til 7,5 kr.

Det skriver ’Fagmediet Økologisk’.

Hos ØL havde man ellers gerne set en CO-afgift og foreningen havde da også selv været ude med et forslag til, hvordan en sådan kunne fungere i praksis. ØL ønsker en øvre grænse for CO-udledning og alt derover vil generere en reduktion i landbrugsstøtten.

Læs også: Udspil til grøn skattereform møder kritik fra klimaeksperter og økonomer

Hos Landbrug & Fødevarer er man derimod tilfredse med, at regeringen ikke indfører en CO-afgift.

"Vi vil gerne kvittere for, at regeringen ikke lægger op til, at Danmark skal gå enegang og lave en ny stor afgift på metan og lattergas. Det vil koste vækst og arbejdspladser - og potentielt set skævvride Danmark regionalt," siger adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung til Landbrugsavisen.

Læs også: Landbrug & Fødevarer udpeger ny direktør for erhvervspolitik og bæredygtighed

Udover den forhøjede afgift indeholder regeringens skattereform også en kompensationsløsning, der giver afgiftslettelser ved nye investeringer i teknologi. Også denne kritiserer Økologisk Landsforening, da den i bund og grund ikke stiller krav til, at teknologien der investeres i, skal fremme den grønne omstilling.

Her er Landbrug & Fødevarer enige og påpeger, at det ikke nødvendigvis er de virksomheder der får en højere energibeskatning, som vil kunne benytte investeringsordningen. Anne Lawaetz Arhnung mener, at kompensationen særligt vil komme de kapitalstærke virksomheder til gode.

Klaus Aage Bengtson, økolog og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug skrev for nyligt et læserbrev, hvori han tager generel afstand fra forhøjede afgifter og andre klimarestriktioner i landbruget, som han mener er direkte til skade for produktions-Danmark, beskæftigelsen og klimaet, da det vil drive produktionen til andre steder, der er mindre klimavenlige i deres landbrugsmetoder. 

”Danmark har et af verdens mest klimavenlige landbrug. De madvarer, som efterspørges på det internationale marked, skulle i så fald produceres i lande med et meget større klimaaftryk. Det ville derfor medføre en øget global CO2-udledning, hvis man pressede fødevareproduktion ud af landet”, lyder det fra Klaus Aage Bengtson. 

- MTN 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø