Kvinder i ledelse: Det går skidt. Hvad skal vi gøre?

Ti nye inspirationsoplæg fra danske virksomheder skal hjælpe med at få rettet op på den danske ligestillings-skamplet: kvinder i ledelse. Interessen hos virksomhederne er stærkt stigende, men det er svært at få handling hen, hvor det batter.

25.09.2018

CSR.dk

Mandag morgen klokken otte er åbenbart et godt tidspunkt at holde noget, hvis man gerne vil have topledere med. I hvert fald havde over en tredjedel af 50 deltagere titel i topledelses- eller bestyrelsesformandskategorien, da Dansk Erhverv lagde hus til lanceringen af 10 cases om kvinder i ledelse d. 24. september.

De var blevet inviteret direkte, med løftet om at få inspiration og redskaber til hvordan de kan arbejde med at få flere kvinder i ledelse. Det er der ifølge Erhvervsministeriets website samfundsansvar.dk nemlig mange, der efterspørger.

Konkrete værktøjer, tak!
Efterspørgslen var der også denne mandag morgen:

”Vi har i de sidste seks-syv år kæmpet med dette her og har prøvet alt muligt f.eks. i forbindelse med rekruttering. Nogle ting virker, men vi har ikke for alvor fundet ud af, hvordan man former en mangfoldig ledelsespipeline og hvorfor vores kvindelige medarbejdere og talenter slipper på et tidspunkt, så vi ikke får dem med hele vejen op. Vi har brug for noget andet end snak om det samme, som vi har diskuteret i mindst 10 år, nogle konkrete værktøjer og best practice,” sagde Henrik Holck, som er Group Vice President i DFDS under debatten.

Fem centrale spørgsmål

På Erhvervsstyrelsens hjemmeside foreslår man, at nedenstående fem spørgsmål kan være "relevante for dig, som vil evaluere en indsats eller skal i gang med arbejdet for at fremme kvinder i ledelse".

  • Opgør I kønsfordelingen og lægger I tallene åbent frem?
  • Appellerer virksomhedens ledelseskultur også til kvinder?
  • Tilbyder I fleksible arbejdsforhold til både mænd og kvinder?
  • Understøtter I kvinder med lederambitioner?
  • Sikrer jeres rekrutteringsprocedurer tilstrækkelig kvindelige kandidate?

Kilde: www.samfundsansvar.dk/kvinder-i-ledelse

Den slags værktøjer og inspiration håber regeringen, at den casesamling, de har taget initiativ til at udvikle, vil bidrage med. Den har 10 interviews med konkrete eksempler på, hvordan bestyrelsesformænd og administrerende direktører arbejder ”målrettet med en balanceret kønsfordeling i deres virksomheds ledelse”.

To ting man ikke kommer uden om
Hvis man skal konkludere noget efter mandagens paneldebat og oplæg fra forsker Sara Louise Muhr, som fra oktober er professor på CBS med speciale i diversitet, så er det, at der er to ting, som kan gøre en ægte og reel forskel i forhold til at få flere kvinder i ledelserne i de danske virksomheder: mænd skal holde mere barselsorlov, lød det fra panelet, og der skal arbejdes med ubevidst bias, sagde forskeren.

Som Sara Louise Muhr forklarede det, så kan de vidt ubredte myter om, at kvinder ikke kan og ikke vil ledelse, fuldstændig manes i jorden af forskning og undersøgelser. Omvendt bekræftes det af forskning, er at ”kvinder bremses af kønnede magtstrukturer, stereotyper og bias”.(Hele Sara Louise Muhrs præsentation findes som link i bunden af denne artikel).

”Og det irriterende ved det er, at det desværre er ret komplekst og svært at arbejde med”, sagde hun.

Læs også: Flere kvinder i ledelse kræver flere mænd på barsel

Det er ikke desto mindre det, der skal til, hvis man langsigtet vil flytte noget. Nogle af de første skridt i det arbejde går ud på at gøre ubevidst bias til noget, alle har, og så indrette f.eks. rekrutterings- og forfremmelsesprocesser sådan, at man ikke kan se køn. Dvs. fjern navne, fotos og personnumre fra alle ansøgninger og performanceevalueringer. Til en start. For næste skridt er at indse, at diversitet ikke opnås med den gode vilje alene – der skal andre ting til f.eks. bonus- og incitamentsordninger.
Fordelingen af barselsorlov er ikke mindre udfordrende. Politisk har man ikke tænkt sig at røre ved det, det var tydeligt. Og måske er der også noget med kvinder og deres opfattelse af, hvem der skal være på barsel. Sara Louise Muhr kunne også fortælle om mænd, der oplever det som stærkt ildeset, at ville holde længere barsel. 

Udsigt til bedre forretning er den bedste motivation
Kvinder i ledelse handler – ikke længere – om at hjælpe kvinder. Det handler om at kunne bruge hele paletten af kompetencer for at opnå bedre resultater. Til det kunne Per Holten-Andersen, som er rektor på CBS, tilføje, at han al den forskning, han kender, bekræfter at mere mangfoldig ledelse, inklusive kvinder i ledelse, giver bedre resultater.

Morten Hübbe, administrerende direktør i Tryg Forsikring, som er interviewet til casesamlingen og var i panelet denne mandag morgen, var helt enig i, at det her handler om, at sikre sin forretning:

”Hvis verden omkring os forandrer sig hurtigere end nogensinde før, og vi sidder i en lille lukket klub og synes det samme og beslutter det samme, så kommer vi jo ikke til at vinde i morgen. Det er lige præcis det, det handler om: Hvordan får vi tænkt bredere, end vi nogensinde har tænkt før? Derfor handler det om diversitet i vores ledergrupper – både på kultur, uddannelse og køn”, sagde han.

”Der er ikke sket ret meget i denne her debat om kvinder i ledelse de sidste 10 år, bl.a. fordi det har handlet om at være politisk korrekt og det er et ret elendigt motiv, når man skal ændre noget. Så vi skal have tændt den lampe, at vi kan opnå meget, meget bedre resultater, ved at opsøge diversitet og opnå de bredere perspektiver og tage bedre beslutninger – så har vi et motiv, som kan batter noget, for det er der ingen virksomheder, der ikke gerne vil,” fortsatte han.

Regeringens udspil: en casesamling
Den casesamling, som morgeneventen handlede om, har bl.a. ligestillingsministeriet som afsender, og minister for området, Eva Kjer, optrådte da også ved lanceringen. Hun kunne f.eks. fortælle, at siden 2012, hvor Danmark lovgav om at de største virksomheder skulle sætte sig mål for kvinder i den øverste ledelse, er andelen af kvinder i bestyrelser steget med lige omkring en procent om året.

Læs også: Ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv er gået i stå

Det pauvre resultat fik da også ministeren til at udtale, at ”min tålmodighed er for længst opbrugt”, sammen med en opfordring til at Brian Mikkelsen, direktøren for Dansk Erhverv, skulle sende inspirationscasene ud til alle medlemsvirksomhederne, med en opfordring til, at de skal tage udfordringen op og læringen fra casesamlingen til sig.

Men lovgivning – det synes ministeren ikke der skal til. Heller ikke Erhvervsminister Rasmus Jarlov synes det er god idé. Det er vigtigt med fleksibiliteten, siger de.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

18.04.2024BSR

Sponseret

Three Approaches for Integrating Human Rights into Corporate Risk Registers

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus