Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

Ned i størrelse og op i hensyn til klima og natur. Det er to af grundprincipperne i Syddjurs Kommunes nye bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme.

Først og fremmest færre kvadratmenter og stort fokus på materialevalg er hjørnestene i Syddjurs Kommunes bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme..

15.02.2024

CSR.dk

Syddjurs Kommunes indbyggertal er de seneste år vokset, og det skaber løbende behov for både renovering og bygning af nye ejendomme. 

Byrådet har i kommunens vision et klart mål om, at både nybyggeri og renovering skal være bæredygtigt, som fra 1. februar blev implementeringsklar i en ny bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme.

Strategien bygger på en erkendelse af, at de mest bæredygtige kvadratmeter er dem, der aldrig bliver bygget. Det udmøntes i en overordnet målsætning om, at hvis der bygges nyt, skal være så bæredygtigt som muligt, med så få kvadratmeter som muligt. 

Et særligt fokus i strategien er desuden muligheden for en række skærpede krav til byggematerialer. Hvis det giver værdi i det enkelte projekt, kan strategien give mulighed høje standarder for holdbarhed, vedligehold, og genanvendelse, med design for adskillelse, hvis bygningen senere skal benyttes til anden anvendelse eller helt udgå. Kommunale nybyggerier skal samtidig så vidt muligt genbruge og genanvendte materialer.

Både signal og invitation til entreprenører

Syddjurs Kommune har meldt åbent ud, at den nye strategi vil betyde, at der er byggeri og anlægsprojekter, som bliver dyrere, f.eks. hvis der skal genbruges mursten fra en bygning, som nedrives, fremfor at købe nye sten. I samme åndedrag forklarer de, at kravene omvendt kan et projekt billigere, selvom kommunen prioriterer et ambitiøst bæredygtighedsniveau. 

Et eksempel på det er aktuelt byggeprojekt, hvor man i forbindelse med byggeriet af Rønde Børnehus har haft mulighed for at nedskalere antallet af kvadratmeter ved at benytte udearealer som overgangszoner og beskyttede arealer.

Som en del af projektet kan tre totalentreprenørteams i en omvendt licitation søge midler fra en pulje til afprøvning af nye innovative bæredygtige løsninger som f.eks. alternative fundamenttyper, design for adskillelse, genbrug af byggematerialer og dokumentation af genbrug.

Formand for udvalget for Natur, teknik- og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen, siger om den nye bæredygtighedsstrategi:

”Vores nye bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme sætter tydelige mål for, hvordan vi ønsker at bygge og renovere kommunale ejendomme. Strategien sender et tydeligt signal til alle entreprenører om, at vi tager klimaaftryk, bæredygtighed og genanvendelse alvorligt. Det skal tænkes ind i de tilbud, som vi modtager i forbindelse med kommende kommunale byggerier.”

  • - EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

02.09.2024CSR.dk

Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik

02.09.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Ny kontor- og lagerbygning overstiger alle forventninger

02.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

30.08.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Den grønne omstilling kræver en ny type forretningsforståelse: "Uden viden kommer vi ingen vegne"

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K