Kommer der endelig mere CSR i offentlige indkøb?

Den offentlige sektors store indkøbsmuskel har i forhold til CSR-emner, alt for længe ligget slap hen. Nye regler og prioriteringer peger på øget aktivitet fremover.

Der vil sandsynligvis komme mere fokus på kontrol med overholdelse af vilkår i kontrakter mellem det offentlige og dets leverandører. .

17.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Flere end 300 milliarder kroner køber den offentlige sektor ind for årligt. Men trods det at leverandører i en del år har skullet skrive under på, at de respekterer menneske- og arbejdstagerrettigheder og for eksempel ikke benytter børnearbejde, har de offentlige indkøbere fået skyld for at lade pris bestemme alt. Og at hvis de havde stillet krav i kontrakterne, så fulgte de ikke op på dem.

Der er dog spæde tegn på, at det kan være ved at ændre sig.

To store kommuner med på holdet
I september måned 2016 valgte både København og Odense Kommuner at slutte sig til arbejdet i Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH). De to kommuner er nu en del af skaren af store og små virksomheder, NGO’er, fagbevægelsen, brancheorganisationer og offentlige instanser, der hos DIEH bliver klogere på at fremme ansvarlige indkøb.

”Det et stærkt signal, at toneangivende kommuner som Odense og København melder sig under fanen hos DIEH. I samarbejdet med kommunerne ser vi blandt andet frem til at skabe tættere dialog om etiske problemstillinger og løsninger samt øge fokus på etiske offentlige indkøb – et område med stort potentiale”, siger Mette Boye, direktør i DIEH.

Nu kommer kontrollen
En del af kritikken af de offentlige indkøbs manglende fokus på CSR-faktorer har været rettet mod, at selv om der var bygget krav ind i kontrakterne, så blev der ikke fulgt op. Sat på spidsen hed det sig, at leverandørerne bare kunne skrive under, og så behøvede de ikke tænke mere på det, for det var småt med eksterne kontroller af f.eks. miljøforhold, arbejdsmiljø og arbejdsrettigheder.

Den kritik virker det til, at man i Københavns Kommune taget til efterretning. I hvert fald forklarer Christian Biel-Knudsen, som er leder i en indkøbsfunktion i Økonomiforvaltningen, udviklingen i offentlige indkøb sådan her:

"Det er min fornemmelse, at det er en generel tendens inden for offentlige indkøb, at man er ved at nå en foreløbig grænse for, hvor meget økonomisk effektivisering man kan få ud af fortsatte genudbud af de offentlige indkøbsområder. Derfor fornemmer jeg, at flere og flere kommuner kommer til at arbejde langt mere systematisk med compliance i forhold til de udbudte vilkår, herunder også alt det man kan kalde CSR-områderne." 

"Københavns Kommune har bevilget midler i 2017 til, at vi bruger flere kræfter på at sikre os, at vores leverandører lever op til vores indkøbspolitikker, og til de krav vi har i dem til miljø, sociale klausuler som f.eks. sikring mod social dumping, " siger Christian Biel-Knudsen.

Regler og jura på plads
Samtidig er der blevet lidt bedre plads til CSR f.eks. i forbindelse med offentlige udbud. Den nye udgave af udbudsloven, som trådte i kraft ved årsskiftet 2016, fastholder godt nok, at det prismæssigt mest fordelagtige tilbud skal vælges. Men samtidig er flere CSR-emner blevet indlemmet i kategorien ”kvalitet”, som er det den rå pris skal kobles med for at vælge leverandør. Og udelukkelse fra at deltage i udbud kan nu – hvis man vælger det – baseres på ”overtrædelse af miljømæssige, sociale eller arbejdsretslige regler”, en udvidelse fra de stadig obligatoriske udelukkelsesgrunde som børnearbejde, terrorhandlinger eller bestikkelsessager og anden økonomisk kriminalitet.

I august 2016 faldt den første afgørelse i en sag om lovligheden af kontraktklausuler om menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, og sikring af ikke bare egne ansatte, men også ansatte hos underleverandører. Klagenævnet for Udbud afviste at den slags krav var i strid med reglerne, og at der godt kunne iværksættes sanktioner, hvis klausulerne ikke blev overholdt. Læs mere om afgørelsen her.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen