Klimavenligt fyrtårn skal stå klar til topmøde
Københavns Universitets første klimavenlige hus er i brug, når FNs Klimakonference går i gang i december 2009. Huset, der skal ligge på Tagensvej i København, vil balancere behovet for energieffektivt byggeri med arkitektonisk kvalitet, dagslys og et sundt indeklima.
Nytænkning, offentlig-privat samarbejde og vilje til at finde energi- og klimarigtige løsninger hænger tæt sammen i Green Lighthouse, vinderprojektet for Københavns Universitets nye bygning til Det Naturvidenskabelige Fakultet. Der er naturligvis innovationsomkostninger knyttet til realisering af finaleprojekterne, når målet er CO2-neutrale lavenergibygninger til universiteterne. Derfor er vores håb, at de bæredygtige bygningsløsninger med smuk og lys arkitektur samt godt indeklima også kan inspirere andre samt bidrage til byggebranchens videnbank på området, sagde Videnskabsminister Helge Sander ved offentliggørelsen.
Fra tegnebræt til byggeplads
Green Lighthouse får et areal på 950 m2 fordelt på tre etager, og skal være hjemsted for blandt andet en faculty club, mødefaciliteter og studenterservice for Det Naturvidenskabelige Fakultet. Det stiller store krav til funktionalitet, kombineret med det klimavenlige aspekt. Bygningen skal give inspiration for omgivelserne i en tid, hvor byen og universitetet er i rampelyset med FNs Klimakonference i København.
Med Green Lighthouse tager vi springet fra tegnebrættet til byggepladsen. Bæredygtigt byggeri handler ikke om, at vi skal bo i jordhuler: Med Green Lighthouse kombinerer vi det klimamæssige hensyn med smukt og brugbart byggeri. Det er helt i Københavns Universitets ånd. Vi lader den nyeste viden om bygninger, klima og uddannelse komme ansatte, studerende og det globale klima til gode, sagde Lykke Friis, prorektor for Københavns Universitet og formand for styregruppen bag Green Lighthouse.
Energiforbrug: 22 kWh/m2 pr. år
Visionen for Green Lighthouse er at bygge et bæredygtigt hus, der med den lavest mulige CO2-udledning kan opnå en klassificering bedre end Bygningsreglementets klasse 1 og samtidig indeholde en arkitektonisk kvalitet og et sundt indeklima.
Konceptet for bygningen er soluret, et koncept der signalerer lyset som et tema fra naturvidenskaben.
Energiforbruget i Green Lighthouse vil ikke alene leve op til de strengeste krav i loven i dag. Energiforbruget vil være lavere end de krav, der forventes at være gældende i år 2020 for byggeriet i almindelighed. I vinderprojektet er der beregnet et energiforbrug på 22 kWh/m2 pr. år til opvarmning, ventilation, varmt brugsvand og belysning. Byggeriet er forberedt til montering af solceller, der vil gøre bygningen energineutral.
Green Lighthouse har fokus på dagslys som lyskilde med rum, der er behagelige at opholde sig og arbejde i.
Kilder: Videnskabsministeriet, www.life.ku