Klimatilgangen i dansk politik rokker ikke ved det eksisterende

Hvad er impacten af de klimatiltag, som blev vedtaget fra 2019-2022? Det har tre forskere og en kandidatstuderende i regi af det uafhængige Klima- og Omstillingsrådet kortlagt. For at få et nyt overblik over hvor langt Danmark er kommet ad lovgivningsvejen.

Grafik: Klima- og Omstillingsrådet.

06.08.2023

CSR.dk

I analysen af dansk klimapolitik fra 2019-2022 indgår 487 initativer, som blev indført og gennemført af den socialdemokratiske regering, som havde magten i perioden. Og ifølge en artikel i Information viser gennemgangen af tiltagene, at den danske tilgang til klimapolitik er at gøre det eksisterende forbrug og produktion grønnere, mens forsøg på at skabe strukturelle løsninger ikke bliver prioriteret. F.eks. et fokus på at udrulle elbiler i stedet for at begrænse kørsel i egen bil og flytte mere transport til cykler og offentlig transport. 

Hele 86 procent af de 487 tiltag er rettet mod at forbedre nuværende produktion og forbrug ift. klimapåvirkning. Så blot 14 procent af tiltagene peger i retning af de to andre muligheder, som typiske benyttes til at kategorisere klimatiltag: "avoid" og "shift" - som i eksemplet med transport i afsnittet ovenfor.

Cheføkonom i den grønne tænketank Concito, Torsten Hasforth, siger til Information, at rapporten bekræfter en etableret konklusion: At "...den klimapolitik, som bliver ført, bliver ført med udgangspunkt i det eksisterende og for at fastholde det eksisterende". 

Forskerne bag analysen udtaler til Information, at regeringen kun satte ind, hvor det var lette løsninger, som ikke gjorde ondt på eller for alvor krævede noget af nogen. Men at der til gengæld er ved at blive opbygget videnskabelig evidens for, at forbedringstiltag bare ikke er nok. 

Læs også: FN: Vi går fra global opvarmning til global kogning

Information har også talt med Lea Wemelin, som var miljøminister i den regering, der bliver undersøgt i rapporten. Hun peger på to ting: For det første, at man selvføglig gennemførte de "lette løsninger", fordi det ville være dumt andet. For det andet, at nogle af de tungere forandringer først er ved at komme på plads, f.eks. CO2-afgiften på industrien og kørselsfgift for lastbiler. 

"Det er jo nogle ting, som har krævet forberedelse. Vi skulle have virksomhederne med. Vi er nødt til at gøre de her ting i fællesskab som samfund, hvis vi skal lykkes med det," siger hun til Information. 

I rapporten præsenterer Klima & Omstillingsrådet tre anbefalinger til, hvor man kan sætte ind for at komme på den anden side af det næsten rendyrkede forbedringsfokus: 

  1. Klimapolitikken bør i højere grad begrænse særligt klimaskadelige former for produktion og forbrug, som ikke har væsentlig betydning for menneskelig velfærd og trivsel. 
  2. Landbruget og transporten står til at udgøre langt størstedelen af de danske udledninger i 2030. En strukturel omlægning mod et mere plantebaseret fødevaresystem og mindre privatbilisme vil være vigtige strukturelle tiltag. 
  3. Der bør indføres målsætninger for reduktion af det endelige danske energi- og ressourceforbrug. Sådanne målsætninger kan være med til at sikre, at udbygningen af vedvarende energi rent faktisk erstatter fossil energi samt en nedbringning af det overordnede danske ressourceforbrug per indbygger, der i dag ligger langt over det globale gennemsnit.

- EHS

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K