Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane

Mange af verdens klimatiltag har for lange udsigter, lyder det i et væld af klimarapporter, der netop er udkommet op til COP27, der skydes i gang i weekenden. I stedet bør der handles hurtigt, for vinduet for at nå Paris-aftalens målsætning lukker snart.

Hele syv klimarapporter råber vagt i gevær inden COP27 går i luften i weekenden. Foto: 123RF.

03.11.2022

CSR.dk

1,5 grader i 2100. Mere må den gennemsnitlige temperatur ikke stige. Det aftalte verdens ledere i 2015 i Paris-aftalen. Men målet ser i stigende grad urealistisk ud, melder klimaforskere fra blandt andet FN.

For de globale drivhusgasudledninger er endnu ikke faldene, og verdens landes planer for det modsatte er for langsigtede, langsomme og utilstrækkelige. Det fortæller i hvert fald hele syv klimarapporter, der er udkommet ind for kort tid af hinanden og kort tid før, COP27 sparkes i gang i Sharm El-Sheikh, Egypten på søndag.

”Denne rapport fortæller os i kolde videnskabelige vendinger, hvad naturen har fortalt os hele året gennem dødbringende oversvømmelser, storme og voldsomme brande: Vi skal holde op med at fylde vores atmosfære med drivhusgasser, og det skal gå hurtigt,” siger Inger Andersen, som er øverste chef for UNEP, FN’s miljøprgram, om den nye Gap Emissions Report 2022 til The Guardian.

Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget

”Vi har haft vores chance for at foretage gradvise ændringer, men den tid er forbi,” konkluderer hun og advarer om, at der på nuværende tidspunkt ”ikke er nogen troværdig vej til 1,5 grader på plads.”

Ifølge de syv rapporter er verden på vej imod temperaturstigninger på 2,4 og 2,8 grader – hvis vi endda formår at leve op til de klimamålsætninger, der allerede er blevet sat. Og ifølge UNEP er det stadig kun muligt at holde os til en temperaturstigning på 1,8 grader, hvis alle klimapolitikker om nuludledning bliver gennemført.

Ikke alle rapporter dog lige pessimistiske. IEA’s nye World Energy Outlook har Ruslands krig har ført til beslutninger, som vil medvirke positivt til at sænke udledningerne. Og at den globale energikrise kan vise sig at være et vendepunkt i den grønne omstilling.

Læs også: Luftfragt med 80 procent lavere udledninger

”De miljømæssige argumenter for ren energi behøvede ikke at blive styrket, men de økonomiske argumenter til fordel for omkostningskonkurrencedygtige og billige rene teknologier er nu stærkere – og det samme er argumenterne for energisikkerhed,” forklarer IEA’s generaldirektør, Fatih Birol, ifølge Information.

Men selv hvis energikrise bliver en grøn kickstarter er der brug for mere handling her og nu, vurderer rapporterne. For jo højere end temperatur vi når, jo flere irreversible forandringer vil vi møde. Det vil være uoverskueligt, og noget vi aldrig vil kunne gøre om.

Det er altså på den korte bane, at der skal handles. Det vil sige længe inden 2030, konkluderer FN’s generalsekretær, António Guterres.

”Anbefalingerne i rapporten er klare,” siger Guterres. ”Stop vores afhængighed af fossile brændstoffer. Undgå at fastlåse ny infrastruktur for fossile brændstoffer. Investér massivt i vedvarende energi.”

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus