Klimarådet: Regeringen skal have mere fart på

Klimarådet har i dag udgivet sin årlige vurdering af regeringens klimaprogram. Konklusionen er, at der nu og her skal gøres mere for at reducere CO2-udledningerne.

Klimarådet er kommet med en indledende vurdering af det klimaprogram, regeringen fremlagde 29 september 2020. .

30.10.2020

CSR.dk

Regeringen fremlagde i slutningen af september sit klimaprogram, og Klimarådets vurdering af dette er udkommet i dag, d. 30. oktober. 

I den an­er­ken­der Kli­ma­rå­det, at re­ge­rin­gen sam­men med Fol­ke­tin­get i det seneste år har ved­ta­get po­li­tik, der dæk­ker en femtdel af re­duk­tions­be­ho­vet frem mod 2030. Rådet vur­de­rer dog også, at der "... ge­ne­relt er behov for, at re­ge­rin­gen laver en plan for, hvor re­sten af re­duk­tio­ner­ne skal fin­des, fordi om­stil­lin­gen til et mere kli­ma­ven­ligt sam­fund tager tid."  

Med andre ord underkender Klimarådet regeringens meget omtalte hockeystavs-plan, hvor man satser på at hovedparten af reduktionerne skal komme tæt på 2030 med teknologiske fremskridt, og at man tilsvarende vil gøre mindre nu og her. Regeringen mener desuden selv, at de har taget hånd om 25 procent af reduktionsbehovet, modsat Klimarådets vurdering, som lander på 20 procent.

Kli­ma­rå­det skri­ver i det nye notat, at: "... det for mange ak­ti­vi­te­ter i sam­fun­det ikke vil være mu­ligt at vente til hen mod slut­nin­gen af år­ti­et med at sætte til­tag i gang, hvis de skal bi­dra­ge til at nå 70-pro­cents­må­let. In­fra­struk­tur, anlæg, ma­ski­ner og byg­nin­ger har lang le­ve­tid og kan der­for ikke ud­skif­tes på kort tid. Des­u­den tager det tid at til­pas­se love og ram­mer til nye tek­no­lo­gi­er som CO2-fangst og -lag­ring."

Klimalovens kontroller

Klimaloven lovfæster målet om 70 procent reduktion i CO2-udledninger og forpligter den nuværende og fremtidige klimaministre til konkret handling.

Loven giver samtidig ministeren "handlepligt", hvilket sikrer, at den til enhver tid siddende klimaminister holdes til ilden og ikke kan slække på indsatsen.

Klimarådet skal i starten af hvert år give en faglig vurdering af, om regeringen er på rette vej mod klimalovens mål.

Klima-, energi- og forsyningsministeren skal så senere på året fremlægge et klimaprogram,som bliver det helt centrale redskab for den løbende vurdering og justering af den danske klimaindsats.

Klimaministeren skal som afslutning på året til klimaeksamen i Folketinget, som skal vurdere, om regeringen lever op til klimaloven, eller om den skal pålægges at handle yderligere. Folketinget er således den endelige dommer over, om initiativerne er tilstrækkelige.

Det kan være dyrt at vente
Anden del af Klimarådets vurdering handler om, hvorfor der skal gøres mere nu. Det er et spørgsmål om pris. 

”Den mest ef­fek­ti­ve me­to­de til at nå vores kli­ma­mål er ved at sætte hur­tigt ind, så de for­skel­li­ge ini­ti­a­ti­ver har tid til at virke. Hvis re­ge­rin­gen ikke al­le­re­de nu træf­fer flere po­li­ti­ske be­slut­nin­ger om en stør­re del af ind­sat­sen, ri­si­ke­rer vi at stå i en si­tu­a­tion, hvor vi skal ind­hen­te en masse, fordi vi er kom­met for sent i gang med de ting, som vi ved vir­ker og som kan bi­dra­ge til, at vi skæ­rer ned på CO2-ud­led­nin­gen på en om­kost­nings­ef­fek­tiv måde,” siger for­mand for Kli­ma­rå­det, Peter Møl­l­gaard. 

Læs også: Udkast til ny EU-klimalov får kritik

Som eksempel på dette, fremhæver Klimarådet udskiftning af den samlede bilpark til ikke fossile brændsler. Hvis re­ge­rin­gen ikke i hø­je­re grad ud­nyt­ter de før­ste år af 20'erne til om­stil­ling, hvilket deres klimaprogram med hockestaven ikke lægger op til, så kan det be­ty­de, at fos­sil­bi­ler vil skul­le ud­skif­tes for­ce­ret i ste­det for i et mere al­min­de­ligt tempo. Det kan føre til, at den sam­le­de om­kost­ning for sam­fun­det bli­ver hø­je­re.

Kli­ma­rå­det vur­de­rer des­u­den, at det er ri­si­ka­belt, at der for den stør­ste del af re­duk­tio­ner­ne i re­ge­rin­gens ud­vik­lings­spor primært er til­knyt­tet vir­ke­mid­ler som forsk­ning, sam­ar­bej­der og ana­ly­ser. Klimarådet konstaterer, at det ikke løser opgaven, og at der også skal ses på de øko­no­mi­ske in­ci­ta­men­ter og reg­ler.

Det kan ses som en konkret opfordring til, hvordan man skruer udkommet af en række forhandlinger, der foregår i øjeblikket, sammen. 

”Re­ge­rin­gen skal for­hand­le om bl.a. trans­port, land­brug, en grøn skat­tere­form og øv­ri­ge vars­le­de ud­spil inden årets ud­gang. Der mener vi, at der er behov for, at re­ge­rin­gen får ved­ta­get po­li­tik med det øv­ri­ge Fol­ke­ting al­le­re­de i år, så vi får en stør­re andel af ind­sat­sen ud­mønt­et i kon­kre­te re­duk­tio­ner i 2030 og der­med stør­re sik­ker­hed for, at vi kan ind­fri 70-pro­cents­må­let,” siger Peter Møl­l­gaard.

Klimarådets vur­de­rings­no­ta­tet kan hentes her.

- EHS

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

29.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Klimaspådom: Bæredygtig it-anvendelse vil overhale fokus på madspild og plastik

28.11.2024VIA University College

Sponseret

Forskning skal sænke tøjforbruget

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

access2innovation
Morgenmøde
Vitual A2i Talk: Visions for improved trade relations with Africa

Boosting trade relations between Denmark and the African continent with a focus on value chains and sustainable transition.

Dato

06.12.2024

Tid

09:30

Sted

Virtualt