Klimapris til nordjysk rørpostsystem

Aalborg Universitetshospital har fået årets klimapris fra den lokale region for sit rørpostsystem, der transporterer prøver mellem hospitalets to afdelinger, hvilket sparer både CO2 og tid.

Aalborg Universitetshospital bruger det klimavenlige rørpostsystem til at transportere prøver de ca. 1,6 km mellem sine to afdelinger i byen. Her er det den nordlige matrikel. Foto: AUH.

15.12.2017

CSR.dk

Et rørpost-system lyder måske ikke umiddelbart som den mest banebrydende opfindelse i miljømæssig sammenhæng, men ikke desto mindre er netop sådan en løsning lige blevet anerkendt i Nordjylland.

Læs også: FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål

Mere præcist drejer det sig om rørpost-systemet på Aalborg Universitetshospital, som netop har modtaget Regionsrådets årlige klimapris, med den begrundelse at det er ”en enkel men effektiv teknologi, som både styrker Regionens ambitiøse klimaindsats, gavner patienterne og letter personalets daglige arbejde.”

Prisen blev overrakt i tirsdags til de ansatte i Klinik Diagnostik på Aalborg UH, hvor systemet er i drift. Her muliggør det lynhurtig og miljørigtig transport af diverse medicinske prøver mellem AUH to afdelinger, Nord og Syd, der (som navnene antyder) ligger i hver sin ende af byen.

Rørpostsystemet binder den sydlige afdeling af AUH sammen med den nordlige og kan med trykluft flytte prøver mellem de to adresser på kun 3-4 minutter. Foto: AUH.

Systemet, som med sine 1.650 meter er verdens længste, blev indviet i december 2016. Det ligger under jorden, og blodprøverne transporteres i røret ved hjælp af trykluft. På den måde tager det kun 3-4 minutter for prøverne at nå frem til laboratoriet, hvilket ikke alene er en fordel for hospitalets arbejde, men også en gevinst for nærmiljøet og klimaet.

Fælles ansvar for klimaudfordringen
Tidligere blev prøverne således transporteret i taxi mellem de to sygehus-matrikler, hvilket sammenlagt gav ca. 6.000 kilometers kørsel om året på en meget befærdet vejstrækning i Aalborg midtby. I dag spares miljøet for al denne taxikørsel og den tilhørende CO2-udledning, ligesom der er et bidrag mindre til trængslen i byen.

KlimaRegion Nordjylland indgik i 2010 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at nedbringe sin CO2-udledning med to procent om året indtil 2025, samtidig med at man også vil nedbringe sit energi- og ressourceforbrug. I den forbindelse vil Regionsrådet med sin klimapris give et ekstra skulderklap til dem, som går forrest: 

”Vi vil gerne belønne engagementet hos vores ansatte, som ved at indføre nye arbejdsgange eller tage ny teknologi i brug er med til at reducere regionens energi- og ressourceforbrug. Det er vigtigt, at vi sammen yder et inspirerende og solidt bidrag til et mere bæredygtigt samfund og tager medansvar for klimaudfordringen”, siger formand for Regionsrådets udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø, Henrik Ringbæk Madsen.

Læs også: København vinder international klimapris for tredje gang

Regionsrådets klimapris uddeles én gang årligt til en intern afdeling eller institution i regionen for at belønne klimavenlige aktiviteter og skabe opmærksomhed om værdien af gode idéer og innovation, der styrker Regionens klimaindsats og begrænser CO2-udledningen.

-AK

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle