'Der findes mange gode og praktiske måder at tage ansvar på’

Arbejdsgiverforeningen KA arbejder på et SMV-manifest. Fordi de synes, deres medlemmer ikke altid får den anerkendelse, de fortjener, for de mange måder, de tager ansvar for samfundet. Du kan være med til at forme indholdet.

Du kan også deltage i tilblivelsen af det nye SMV manifest. .

20.11.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kan man blive en lille smule træt af at høre om, at SMV’er ikke er kommet med på samfundsansvarsvognen? Det kan man måske. 

I hvert fald førte en diskussion i Kristelig Arbejdsgiverforenings (KA) bestyrelse om fremtiden for dens 1200 medlemmer til en beslutning om, at man ville finde en måde, hvor man kunne signalere, at medlemmerne har ordnede forhold, fokus på god virksomhedsetik og er en samfundsansvarlig virksomhed. 

KA er desuden helt og fuldt opmærksomme på, at der er noget, der ændrer sig.  

“Der er globalt og nationalt fokus på og et større behov for, at virksomheder viser, hvilke værdier man driver virksomhed på grundlag af. Samtidig har politikere fokuseret mere og mere på, at virksomhederne udviser samfundssind og i højere grad påtager sig et ansvar for samfundsudviklingen,” siger direktør i KA, Karsten Høgild, og forklarer videre, at KA historisk har haft værdier som ordentlighed og ansvarlighed som grundlag for deres organisation og medlemmer.

Medlemmerne siger ja til manifest
Så på den måde var springet ikke så stort, da bestyrelsen på generalforsamlingen i 2020 foreslog, at KA skulle udarbejdes et SMV-manifest. Et som sætter ord på, hvorfor og hvordan SMV’erne bidrager aktivt og positivt til samfundsfællesskabet.

Karsten Høgild er direktør i arbejdsgiverforeningen KA, som står bag arbejdet med et SMV-manifest. .

“Små og mellemstore virksomheder er kraftcentre af fællesskab og foretagsomhed. De skaber vækst og velfærd. Og de har både forståelse for, er forankrede i og forpligtede i de lokalsamfund, som de får værdi fra og skaber værdi til. SMV'er spiller en helt særlig rolle i vores fælles bestræbelserne på at skabe ansvarlighed og bæredygtighed for både økonomien, mennesker, miljøet og samfundet,” siger Karsten Høgild.

De 110 medlemmer, som deltog på generalforsamlingen, stemte enstemmigt forslaget hjem og havde selv flere bud på, hvordan SMV’ers samfundsansvar ser ud. Som f.eks. at etablere arbejdspladser, bidrage generelt til sammenhængskraften i samfundet, sikre kompetenceudvikling af medarbejdere, bidrage med skattebetaling til sikring af velfærdsydelser, tage ansvar for syge medarbejdere og de, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet og reducere energiforbrug. 

Deltag i spørgeskemaundersøgelsen her. Den er hverken lang eller svær. 

Set fra bordet med internationale retningslinjer, klimahandlingsplaner, science based targets og obligatorisk due diligence lyder det måske som noget andet, men det er netop en af pointerne med projektet: 

“Der findes mange gode og forskellige praktiske måder at tage ansvar på. Vi håber også med manifestet, at vi kan indsamle de mange gode ideer og initiativer og dele dem med alle andre SMV’er til inspiration og forhåbentlig skabe mere værdi for alle SMV’er,” forklarer Karsten Høgild. 

“Men vi er jo samtidig fuldt vidende om, at SMV’er er lige så afhængige af nationale og internationale rammevilkår som alle andre, så de indgår også i projektet,” fortsætter han. 

‘Vi smider en sten i vandet’
Projektet indledes i november 2020 med en spørgeskemaundersøgelse blandt KA’s medlemmer og CSR.dk’s læsere, som udføres i samarbejde med CBS Sustainability. Du kan deltage, ved at klikke her. Det er planen, at manifestet ligger klar til vedtagelse på næste års generalforsamling i KA. Herefter følger praktiske tiltag hos og for deres medlemmer i de kommende år.

“Vi vil gerne smide en sten i vandet og håber holdningen om samfundsansvarlighed vil brede sig som ringe i samme vand. Vi kan ikke få øje på andre, som endnu har taget den sten op. Vi håber også, at andre end KA’s medlemmer vil tage manifestet til sig og lade sig inspirere, så vi kan bidrage til at synliggøre alle SMV’er og give dem værdi for deres samfundsansvarlighed,” afslutter Karsten Høgild. 

----

KA er en tværfaglig arbejdsgiverforening målrettet SMV’er. De organiserer 1.200 virksomheder, der i gennemsnit har 12-15 ansatte, inden for især industri, service, landbrug, transport og funktionærvirksomheder.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: SMV'er og verdensmål

SMV’erne er størstedelen af dansk erhvervsliv og det danske arbejdsmarked. Hvad ved vi i 2020 om, hvordan de arbejder med verdensmål, og hvad der fungerer bedst?

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k