'Der findes mange gode og praktiske måder at tage ansvar på’

Arbejdsgiverforeningen KA arbejder på et SMV-manifest. Fordi de synes, deres medlemmer ikke altid får den anerkendelse, de fortjener, for de mange måder, de tager ansvar for samfundet. Du kan være med til at forme indholdet.

Du kan også deltage i tilblivelsen af det nye SMV manifest. .

20.11.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kan man blive en lille smule træt af at høre om, at SMV’er ikke er kommet med på samfundsansvarsvognen? Det kan man måske. 

I hvert fald førte en diskussion i Kristelig Arbejdsgiverforenings (KA) bestyrelse om fremtiden for dens 1200 medlemmer til en beslutning om, at man ville finde en måde, hvor man kunne signalere, at medlemmerne har ordnede forhold, fokus på god virksomhedsetik og er en samfundsansvarlig virksomhed. 

KA er desuden helt og fuldt opmærksomme på, at der er noget, der ændrer sig.  

“Der er globalt og nationalt fokus på og et større behov for, at virksomheder viser, hvilke værdier man driver virksomhed på grundlag af. Samtidig har politikere fokuseret mere og mere på, at virksomhederne udviser samfundssind og i højere grad påtager sig et ansvar for samfundsudviklingen,” siger direktør i KA, Karsten Høgild, og forklarer videre, at KA historisk har haft værdier som ordentlighed og ansvarlighed som grundlag for deres organisation og medlemmer.

Medlemmerne siger ja til manifest
Så på den måde var springet ikke så stort, da bestyrelsen på generalforsamlingen i 2020 foreslog, at KA skulle udarbejdes et SMV-manifest. Et som sætter ord på, hvorfor og hvordan SMV’erne bidrager aktivt og positivt til samfundsfællesskabet.

Karsten Høgild er direktør i arbejdsgiverforeningen KA, som står bag arbejdet med et SMV-manifest. .

“Små og mellemstore virksomheder er kraftcentre af fællesskab og foretagsomhed. De skaber vækst og velfærd. Og de har både forståelse for, er forankrede i og forpligtede i de lokalsamfund, som de får værdi fra og skaber værdi til. SMV'er spiller en helt særlig rolle i vores fælles bestræbelserne på at skabe ansvarlighed og bæredygtighed for både økonomien, mennesker, miljøet og samfundet,” siger Karsten Høgild.

De 110 medlemmer, som deltog på generalforsamlingen, stemte enstemmigt forslaget hjem og havde selv flere bud på, hvordan SMV’ers samfundsansvar ser ud. Som f.eks. at etablere arbejdspladser, bidrage generelt til sammenhængskraften i samfundet, sikre kompetenceudvikling af medarbejdere, bidrage med skattebetaling til sikring af velfærdsydelser, tage ansvar for syge medarbejdere og de, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet og reducere energiforbrug. 

Deltag i spørgeskemaundersøgelsen her. Den er hverken lang eller svær. 

Set fra bordet med internationale retningslinjer, klimahandlingsplaner, science based targets og obligatorisk due diligence lyder det måske som noget andet, men det er netop en af pointerne med projektet: 

“Der findes mange gode og forskellige praktiske måder at tage ansvar på. Vi håber også med manifestet, at vi kan indsamle de mange gode ideer og initiativer og dele dem med alle andre SMV’er til inspiration og forhåbentlig skabe mere værdi for alle SMV’er,” forklarer Karsten Høgild. 

“Men vi er jo samtidig fuldt vidende om, at SMV’er er lige så afhængige af nationale og internationale rammevilkår som alle andre, så de indgår også i projektet,” fortsætter han. 

‘Vi smider en sten i vandet’
Projektet indledes i november 2020 med en spørgeskemaundersøgelse blandt KA’s medlemmer og CSR.dk’s læsere, som udføres i samarbejde med CBS Sustainability. Du kan deltage, ved at klikke her. Det er planen, at manifestet ligger klar til vedtagelse på næste års generalforsamling i KA. Herefter følger praktiske tiltag hos og for deres medlemmer i de kommende år.

“Vi vil gerne smide en sten i vandet og håber holdningen om samfundsansvarlighed vil brede sig som ringe i samme vand. Vi kan ikke få øje på andre, som endnu har taget den sten op. Vi håber også, at andre end KA’s medlemmer vil tage manifestet til sig og lade sig inspirere, så vi kan bidrage til at synliggøre alle SMV’er og give dem værdi for deres samfundsansvarlighed,” afslutter Karsten Høgild. 

----

KA er en tværfaglig arbejdsgiverforening målrettet SMV’er. De organiserer 1.200 virksomheder, der i gennemsnit har 12-15 ansatte, inden for især industri, service, landbrug, transport og funktionærvirksomheder.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: SMV'er og verdensmål

SMV’erne er størstedelen af dansk erhvervsliv og det danske arbejdsmarked. Hvad ved vi i 2020 om, hvordan de arbejder med verdensmål, og hvad der fungerer bedst?

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle