Kantinevirksomhed opnår 360-grader-certificering

To år, 1 million kroner og 3000 arbejdstimer tilsat et 360-graders blik på produktion, medarbejdere og værdikæder er opskriften på B Corp-certificeringen, som Jespers Torvekøkken nu har opnået.

B Corp er en certificering, der går hele vejen rundt og ikke udelukkende fokuserer på graden af økologi, madspild eller energiforbrug. Foto: 123rf.com

17.11.2023

CSR.dk

En B Corp-certificering er ressourcekrævende - både at opnå og fastholde. 

Ikke desto mindre besluttede kantinevirksomheden Jespers Torvekøkken tilbage i coronavirussens storhedstid at opnå certificeringen.

”Coronatiden var usikker, men én ting var sikker; klimaforandringerne krævede stadig handling. Vi ville melde os ind i et fællesskab, som oprigtigt ønsker at gøre en positiv forskel for fremtiden. Den forskel vurderede vi, at vi kunne skabe med B Corp-certificeringen, fordi det er en eksklusiv bevægelse af virksomheder, der virkelig vil gøre gavn for verden,” siger Kristina Steenfeldt Madsen, CCO hos Jespers Torvekøkken.

Læs også: Danone i Danmark er nu B Corp-certificeret

Når B Corp-certificeringen er så krævende, skyldes det, at man som ansøger skal levere fyldestgørende svar på mere end 300 spørgsmål, der fordeler sig på fem kategorier. 

Hvert spørgsmål har desuden flere svarmuligheder, som hver især repræsenterer handling og forpligtelse. Spørgsmålene går ud på alt lige fra indkøb, madspild og til videreuddannelse af medarbejdere.

Ansøgere skal i alt opnå 80 point for at blive certificeret – og her har Jespers Torvekøkken opnået 90,4 point, fortæller Kristina Steenfeldt Madsen.

”Da vi i ledelsen bredte vores drøftelser omkring ESG ud til meget mere end Environment, kom både Social og Governance meget mere i fokus. Derfor besluttede vi at identificere den bredeste og mest omfattende certificering, og vi kunne se, at de eksisterende certificeringer – fx Svanemærket – var begrænset til én eller få aspekter. Vi ville gå langt mere holistisk til værks,” siger hun.

Leverandører skal levere
Når det gælder driften af Jespers Torvekøkken, er ’konsekvenserne’ af B Corp-certificeringen blandt andet, at virksomheden skal mødes med leverandørerne, og at de skal påvise, at de inden for madspild eller andre områder rykker sig i den rigtige, aftalte retning. 

Læs også: Ny efteruddannelse skal få B Corp-certificeringer endnu bredere ud i Danmark

Det betyder, at Jespers Torvekøkken skal sætte timer af hvert år til disse møder. Jo mere ambitiøse leverandørerne er, desto mere kan værdikæden bidrage til den fælles indsats.

”B Corp certificeringen har skabt en ramme for os og vores arbejde med leverandører og stakeholders. I kraft af certificeringen har vi forpligtet os til at medtage alle interessenter i vores arbejde, og vi er undervejs blevet meget opmærksomme på, hvordan vi kan løfte opgaven med omstillingen sammen. Et ansvar, som alle i branchen burde tage, så tempoet i omstillingen kan øges,” Siger Kristina Steenfeldt Madsen. 

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online