Kødproducenter får markant mere i EU-støtte end plantebaserede virksomheder

Der er tusindvis af millioner kroner i forskel mellem offentlige tilskud til den animalske sektor og til plantebaserede virksomheder. Det er blandt andet på grund af lobbyisme, viser en amerikansk undersøgelse.

Forskerne mener, at lobbyvirksomheder kan være forklaringen på den økonomiske kløft mellem de to sektorer. Arkivfoto..

25.08.2023

CSR.dk

Plantebaserede produkter har længe været en del af klimaløsningen, mener forskere.

Men nu kan en undersøgelse af to forskere, Eric Lambin og Simona Vallone, fra Stanford Univeristy afsløre, at EU sender mere end 800 gange mere i offentlig støtte til den animalske sektor end til de virksomheder, som tilbyder plantebaserede alternativer.

Det skriver Information.

I undersøgelsen, der er udgivet i miljøtidsskriftet One Earth, har man sammenlignet EU og USA i forhold til offentlige tilskud, lobbyisme og reguleringer. Og her viser resultaterne, at der bliver brugt op mod 1200 gange så mange penge fra EU og USA i støtte til kødproduktion.

Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

Det kan blandt andet være på grund af kødsektorens lobbyvirksomheder, at kløften mellem de to brancher er så stor.

Ifølge Eric Lambin havde man regnet med udsving i tallene, men at de er så markante, er dog stadig opsigtsvækkende, mener han.

Det handler især om, at planebaseret produktion nærmest bliver overset, når det kommer til offentlig støtte.

”Lobbyisme og forsvaret for kødsektoren er jo private interesser, men offentlige politikker er til for at beskytte det fælles bedste. Og vi ved alle, at vi står over for en stor klimakrise, og vi ved, at det er en win-win at ændre vores kost. Derfor forventede vi, at politikkerne i større grad favoriserede plantebaserede alternativer,” siger han i et interview med Information.

Læs også: Fire ud af ti solgte måltider i Ikea er plantebaseret

Eric Lambin påpeger samtidig, at rapporten ikke har til hensigt at diktere, om man hellere burde spise noget i forhold til noget andet.

I stedet mener han, at man skal give plantebaserede bedre mulighed for at være synlige på markedet, så forbrugere selv kan beslutte sig, og forskere skal kunne evaluere, hvad der er bedst samfundsmæssigt.

Derfor fremhæver de to forskere i undersøgelsen, at politikere bør bruge lovgivning for at skabe et mere fair marked mellem kød og plantebaserede alternativer. Det kan eksempelvis være en CO2-afgift på kød, en ekstra skat for landmændene eller en generelt bredere CO2-afgift.

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

20.11.2025Schneider Electric

Sponseret

Velkommen til podcasten The Great Switch

19.11.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Energioptimering er en investering i fremtiden

19.11.2025CSR.dk

Greenpeace vinder sager i både Danmark og Norge og bremser ny oliejagt i Nordsøen

17.11.2025Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: Hold dig et skridt foran med vores TechTalks

17.11.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service bidrager til produktion af solenergi i nyt partnerskab

13.11.2025CSR.dk

Nyt studie: Danmark blandt de dårligste i verden til at genanvende plastik

11.11.2025Comm2ig

Sponseret

Millioner af computere står overfor at blive udfaset verden over. Men er det på det rigtige grundlag?

07.11.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh Private Label: Skræddersyede designløsninger med ansvarlig produktion i centrum

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

24.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Byggeriets Samfundsansvar
Kursus
Få styr på ‘G’ i ESG

Der er et stigende behov for, at byggeriets virksomheder har styr på, hvordan de arbejder med økonomiske, etiske og ledelsesmæssige aspekter, der indgår i bæredygtighedsarbejdet under G’et i ESG. På dette seminar får du redskaber til at håndtere dine processer på en ansvarlig måde, herunder en dybere indsigt i principperne i Due Dilligence, også kaldet rettidig omhu for virksomhedsledelse. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

24.11.2025

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Energiledelse efter ISO 50001:2018

Kurset Energiledelse efter ISO 50001:2018 er det rigtige sted at starte din kompetenceudvikling, hvis du er ny på energiledelsesområdet eller har brug for at få opdateret din grundlæggende viden om ISO 50001 standarden.

Dato

25.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

25.11.2025

Tid

08:30

Sted

Kgs Lyngby