Københavns Kommune er længere fra sine 2025-klimamål end først antaget

Hos Københavns Kommune er chancerne for at blive den første CO2-neutrale hovedstad i verden i 2025 noget mindre end først antaget, viser en nylig opdaget regnefejl.

Kampen for at nedbringe CO2-udledningen på transportområdet er ikke tabt på forhånd, men den kan blive meget dyr at vinde, hvis man vil gøre det isoleret for hovedstaden, vurderer forskningsleder ved Transportøkonomisk Institut i Oslo. Arkivfoto..

19.09.2017

CSR.dk

Det bliver ikke muligt at nå Københavns klimamål for 2025 på transportområdet ved at kompensere endnu mere med vindenergi og biomasse, end kommunen allerede gør.

Det erkender teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), efter at en nylig opdaget regnefejl har vist, at København er betydeligt længere væk fra sit klimamål på transportområdet, end kommunen hidtil havde troet, skriver Ingeniøren.

Efter at have opdaget og rettet den mangeårige regnefejl skal kommunen nedbringe udledningen fra transportområdet med 136.000 ton CO2 på bare otte år, hvor målet før "kun" var 78.000 ton CO2.

Læs også: Københavns Kommune vil have mere plastgenanvendelse

Hos Københavns Kommune havde man i forvejen erkendt, at netop transportområdet er et af de svageste led i planerne om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, da langt hovedparten af køretøjerne også om otte år vil køre på benzin og diesel.

Derfor skulle en planlagt overproduktion af vedvarende energi i form af vindenergi og forbrænding af biomasse kompensere for den resterende CO2-forurening fra trafikken, skriver Ingeniøren.

Skal skabe CO2-reduktioner på transportområdet
Med den nylige rettelse i CO2-tallene skal Københavns Kommune nedbringe udledningen med yderligere 58.000 ton – det svarer til lige over 74 procent mere end hidtil antaget.

Men kan kompensationen med vindenergi og biomasse ikke udbygges, så en del af de 58.000 ekstra ton CO2 kan klares med samme ordning? Det mener Morten Kabell ikke:

”Vores investeringer i vindmøller gennem Hofor er allerede ganske omfattende, og derfor kan vi ikke fortsætte med at presse på dette område. Det er derfor nødvendigt, at vi presser på for at skabe CO2-reduktioner inden for transportområdet”, skriver Morten Kabell i en mail til Ingeniøren.

Læs også: Københavns Kommune modtager pris for skybrudsplan

Med den eksisterende ordning vil kommunen kompensere for næsten 350.000 ton CO2-udledning fra transportområdet med tiltag inden for vind og biomasse.

Tallet dækker over, at Københavns Kommune i sin fremskrivning regner med en udledning på 410.000 ton CO2 fra transporten i 2025, hvorfra kommen tidligere havde regnet med at skære 78.000 ton, mens vind og biomasse skulle kompensere for den resterende udledning:

”Vi bygger frem til 2025 flere vindmøller, end hvad der svarer til elproduktionen for København, sådan at vi kan kompensere for CO2-udledningen fra transportsektoren”, siger Jørgen Abildgaard, der er projektchef ved klimasekretariatet ved Københavns Kommune, til Ingeniøren.

Københavns Kommune slået tilbage til start
Med kompensationen kan kommunen gennem sit ejerskab af Hofor bidrage med vedvarende strøm til det nationale elnet, efterhånden som Hofor investerer i vindmølleprojekter.

Samtidig bliver omstillingen af Amagerværkets varmeproduktion fra kul til biomasse også talt med i regnskabet, da den overskydende varme bliver solgt til andre kommuner.

Hverken vindenergi eller biomasse er imidlertid i stand til at kompensere yderligere for trafikforureningen efter den nye justering af CO2-tallene.

Dermed er Københavns Kommune på flere måder slået tilbage til start, eftersom 136.000 ton CO2 ligger ganske tæt på det mål, kommunen opgav for blot et år siden – i den oprindelige klimaplan for 2012 var målet nemlig 135.000 ton.

Kampen bliver dyr at vinde
Sidste år vedtog borgerrepræsentationen en målsætning på 78.000 ton CO2. Det skyldes blandt andet, at fremskrivningen af CO2-udledningen på transportområdet kunne sænkes fra 500.000 ton i 2025 til 410.000 ton på grund af mere energieffektive biler:

”Kampen for at nedbringe CO2-udledningen på transportområdet er ikke tabt på forhånd, men den bliver meget dyr at vinde, hvis man vil gøre det isoleret for hovedstaden”, vurderede Niels Buus Kristensen, der er forskningsleder ved Transportøkonomisk Institut i Oslo og medlem af Klimarådet, i starten af september til Ingeniøren.

Spørgsmålet er derfor, hvordan det på otte år skal lade sig gøre at indfri samme mål, som kommunen sidste år måtte opgive. I lyset af de nye tal vil teknik- og miljøforvaltningen næste år fremlægge en plan for, hvor de 135.000 ton CO2 skal skæres.

Læs også: Ny rapport peger på biogas til tung transport

Forvaltningen lufter dog i et notat til teknik- og miljøudvalget et par overordnede muligheder i form af ”økonomiske incitamenter, parkeringsregulering eller etablering af zoner, der bidrager til begrænsning eller overflytning af biltrafik til andre transportformer”, skriver Ingeniøren.

- EL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K