København bruger millioner på konventionel energi

København, der i år blev udnævnt som EU’s grønne hovedstad, investerer mange millioner i konventionel energi og i virksomheder, der er på kant med retningslinjer fra FN og OECD. Det viser en ny rapport fra DanWatch.

Ny DanWatch rapport dokumenterer, at den prisbelønnede klimahovedstad, København, investerer mange millioner kroner i konventionel energi..

07.07.2014

CSR.dk

Sidste år modtog Københavns Kommune den globale pris ”Cities Climate Leadership”, og i år blev hovedstaden udnævnt til EU’s grønne Hovedstad. Derudover er Københavns Kommunes målsætning at være CO2 Neutral i 2015, og denne målsætning skal blandt andet indfries ved at satse på grøn og bæredygtig energiforsyning.

På trods af denne målsætning investerer den prisbelønnede klimahovedstad 53 millioner kroner i kul-, olie- og gasselskaber som Shell, Statoil, og BHP. Det viser en ny gennemgang af Københavns Kommunes investeringsportefølje foretaget af DanWatch.

Brud på den etiske investeringspolitik
Ifølge Københavns Kommunes etiske investeringspolitik investerer kommunen ikke i virksomheder, der overtræder FN-konventioner eller internationale anerkendte normer fra OECD eller FN.

Alligevel har Københavns Kommune investeret i virksomheder som Glencore, Exxon og Gazprom, der alle har overtrådt internationalt anerkendte normer og retningslinjer om menneskerettigheder og klima- og miljøhensyn.

Læs også: København modtager prestigefuld pris for klimaplan

Ifølge Claus Juhl, der er administrerende direktør i Københavns Kommunes Økonomiforvaltning, er det dog en meget lille del af kommunens samlede investeringer, der placeres i konventionel energi. Han forklarer desuden, at grunden til, at Københavns Kommune overhovedet vælger at investere i konventionel frem for bæredygtig energi, skyldes, at målet om CO2 neutralitet gennemføres gennem investeringer i kommunen.

“Kommunens målsætning om CO2 neutralitet gennemføres gennem investeringer i CO2-rigtige løsninger blandt andet vindmøller i regi af kommunens energivirksomhed HOFOR og ikke via placering af ikke disponeret likviditet placeret i kommunens investeringsforening”, siger Claus Juhl til DanWatch.

Læs også: Danmark kan omstilles til 100 procent vedvarende energi

Københavns Kommune er på nuværende tidspunkt ved at undersøge sagen om de virksomheder, der er på kant med FN og OECD’s retningslinjer, nærmere.

- JDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle