Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

Corporate Knights har analyseret tallene i deres store database og har en klar konklusion: Virksomheder med fokus på bæredygtighed klarer sig bedst.

08.02.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Landmændene protesterer over klima- og miljøkrav, og EU giver indrømmelser med det samme. Den danske regering gør en dårlig nyhed om højere udledninger fra lavbundsjorde til en god nyhed for de danske klimareduktionsmål. Amerikanske stater indfører forskellige sanktioner mod finansvirksomheder med erklærede ESG-ambitioner. Og rygtet i en del internationale medier ville vide, at klimaet blev overskygget af samtaler om krig og kunstig intelligens ved topmødet i Davos 2024. 

Men fortvivl ikke, andre eksempler peger i den helt modsatte retning. Det fortæller Corporate Knights, organisationen som hvert år analyserer virksomheder og udgiver listen over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. 

Ud over at producere selve listen bruger Corporate Knights også de indsamlede data fra de mange virksomheder, de analyserer, til at opsamle tendenser. Derfor kan de også sende en artikel på gaden, hvor de proklamerer, at ”…den bæredygtige økonomi (stadig) er ved at tage over”. 

Tallene lyver ikke

Det første argument handler om salg. Den gennemsnitlige virksomhed på Corporate Knights’ Global 100-liste fik 51 procent af sin omsætning fra bæredygtige løsninger, mens den gennemsnitlige børsnoterede virksomhed med mere end en milliard dollar i omsætning kun finder 16 procent af sin omsætning fra salg af noget, der indgår i Corporate Knights kategorier for, hvad man kan kalde bæredygtigt. 

Næste pointe er relateret til investeringer. Her sender de 100 virksomheder på Global 100-listen 55 procent af deres samlede investeringer (kapitaludgifter, forskning & udvikling og opkøb) i retning af bæredygtighed. For den bredere gruppe virksomheder, Corporate Knights samler data på, var det tal 17 procent. 

Den positive udvikling gælder ovenikøbet ikke kun de øverste 100 på den årlige liste. Hos den brede population i Corporate Knights database var væksten i både investeringer og omsætning relateret til bæredygtighed også langt højere end det var tilfældet for investeringer og salg uden bæredygtighedsperspektiv. 

Læs også: Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn

Virksomhederne på Corporate Knights liste kan også tjene penge, siger de. Kigger man på samlet på virksomhederne, som har figureret på Global 100 siden 2005 har de givet et samlet afkast på 295 procent. Til sammenligning har aktieindekset MSCI ACWI, som dækker virksomheder fra hele verden, kun leveret 278 procent. 

Og skulle man frygte den fossile sektors mange milliarder, så har Corporate Knights lavet et andet regnestykke. Sammenlignet med fossilindustrien tjente virksomheder med godkendte Science based targets, syv gange så meget i sidste finansår. 

Frygt højst politisk påvirkning

Hvis der er noget at bekymre sig om fra fossil-sektoren, så er det hvor gode og øvede dens aktører er i at påvirke de politiske processer. 

”De er eksistentielt motiverede og vanvittigt godt organiseret i deres arbejde med at opstille politiske barrierer, som forsinker den uundgåelige omstilling til en low-carbon økonomi,” skriver Corporate Knights med-stifter Toby Heaps i sit blogindlæg. 

Men, for sådan et er der, så kan man i dag også se en række initiativer der trækker i modsat retning og skubber på for at erhvervslivet bredt set efterspørger klimahandling. Som f.eks. de 131 virksomheder i We Mean Business-koalitionen, som kom med en opfordring til at sætte ambitiøse mål under COP28. Eller det danske Global Compact Networks 27 danske virksomheder, som har opfordret til at man holder verdensmålene i live. 

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online