Investorer: Virksomheder bør oplyse, hvad klimaforandringer kan koste dem

Selvom mange virksomheder er gode til at fortælle omverdenen om deres energi- og klimabevidsthed, er det imidlertid ikke helt nok for investorerne, der nu efterlyser information om klimaforandringernes omkostninger for hver virksomhed.

Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder verden over, som har øget interessen hos investorerne for at få vished om, hvor dyrt det kan blive for den virksomhed, hvis den skulle blive ramt. Arkivfoto..

03.11.2017

CSR.dk

”Færre end 10 procent af de store danske virksomheder rapporterer om risikoen ved klimaforandringer, og det kan blive et problem, hvis internationale investorer så fravælger dem, fordi de mangler information om risikoen”, siger Niels Vendelbo, der er partner i KPMG, til Finans.dk.

Globalt anerkender 72 procent af de store og mellemstore virksomheder ikke de finansielle risici for klimaforandringer i deres årsregnskaber - og hvordan de håndterer risikoen.

I KPMG's rapport står der samtidig, at der kun i fem lande i verden er et flertal af de 100 største virksomheder, der nævner klimarelaterede risici i deres finansielle rapporter: Taiwan (88 procent), Fankrig (76 procent), Sydafrika (61 procent), USA (53 procent) og Canada (52 procent). Heraf beror offentliggørelsen sig primært på opfordringer fra regeringen eller andre i den finansielle sektor.

Når det kommer til, hvilke brancher der scorer højest i at offentliggøre finansielle risici for klimaforandringer, er det virksomheder inden for skovbrug (44 procent), kemikalier (43 procent), mineindustrien (40 procent) og olie & gas-sektoren (39 procent), der ligger højest på listen.

Store vejrbegivenheder har øget interessen
Ifølge den danske pengetank ATP er det primært de store vejrbegivenheder som orkanerne i USA, tsunamier i Asien og det mere ekstreme vejr i Nordeuropa, der har øget interessen blandt investorer for at få vished for, hvor dyrt det i sidste ende kan blive for en virksomhed, hvis den skulle blive ramt.

”Klima er et område, der klart har stigende bevågenhed hos os. Derfor er det et emne, vi i stigende grad har dialog med selskaberne om, herunder hvordan de rapporterer om det. Vi ser gerne, at de medtager klima i deres årsrapport og ikke blot i en særskilt CSR-rapport”, siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP, til Finans.dk

Han påpeger samtidig, at selvom de danske virksomheder i mange år har været gode til at gøre rede for, hvordan de påvirker miljøet, interesserer man sig også for, hvordan de omvendt kan blive påvirket af klimaet.

Det er noget, man er bevidst om hos transportgiganten A.P. Møller-Maersk, hvor man nu er gået i gang med regnearbejdet.

”For vores vedkommende er vi fuldt opmærksomme på problemstillingen og er i gang med at analysere hvilke risici, klimaforandringer indebærer for fremtidige forretningsinvesteringer og de globale handelsmønstre”, siger chef for Sustainability Strategy & Shared Value, John Kornerup Bang, til Finans.dk.

Ingen nem øvelse
Også hos Novo Nordisk forbereder man sig på presset udefra for at skulle sætte et beløb på risikoen for klimaforandringerne.

Læs også: 37 virksomheder sagsøgt for klimaforandringer

"Vi har et billede af risikoen, men vi har ikke finansielle beregninger. Og vi er med på, at det er noget, der vil forventes af os, og det kommer vi sikkert også til at gøre. Men det er ingen nem øvelse", siger Susanne Stormer, der er global chef for bæredygtighed, til Finans.dk.

- EL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

06.09.2024CSR.dk

Syv bud på de bedste biodiversitetsindsatser

03.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Efterspørgslen på miljøbevidste indretninger stiger

02.09.2024CSR.dk

Byggeleverandør vil samle og genanvende 100 tons plastik

02.09.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Ny kontor- og lagerbygning overstiger alle forventninger

02.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation!

30.08.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Den grønne omstilling kræver en ny type forretningsforståelse: "Uden viden kommer vi ingen vegne"

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

09.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K