Investorer vil have havvindmøller - ikke kul

Ny havmøllepark ved britisk kyst viser en klar tendens: Havmøller er populære som aldrig før.

I alt skal 32 af de store Vestas-havmøller installeres i havmølleparken Burbo Bank Extension, som opføres af Dong Energy. Foto: Dong Energy. .

30.03.2017

CSR.dk

Dong Energy er i fuld gang med at etablere og installere 32 Vestas-havmøller ud for den engelske by Liverpools kyst, skriver The New York Times. 32 havmøller, der hver strækker sig 195 meter op i luften og har en kapacitet på otte MW, hvilket gør dem til verdens største af slagsen. Når parken står færdig, vil den kunne producere strøm til 230.000 britiske hjem.

Og havmølleparker kan i høj grad blive vejen frem. Energiformen er ligefrem på vej til at blive mainstream, skriver den amerikanske avis.

“Hvis du havde spurgt investorerne for fem år siden, ville kun få være på udkig efter havmølleparker”, siger Suzanne Buchta, adm. direktør for Bank of America Merril Lynch, til New York Times. Men det har ændret sig nu, fortæller hun.

Havmølleparker er det nye sort
Siden havmøllerne fik sin debut i 1991, er teknologien blevet betydeligt bedre og mere effektiv. Møllerne, der bliver installeret i dag, er større og producerer mere elektricitet, og det betyder mere grøn energi og et større økonomisk overskud.

Det har naturligvis tiltrukket investorer, der dermed har skabt mere konkurrence blandt producenter som eksempelvis Vestas og Siemens.

Bedre teknologi og mere konkurrence har været med til at skabe et fald i priserne de seneste år. Et fald, der skaber håb om, at havmøller snart kan konkurrere med konventionelle energiformer og i sidste ende klare sig helt uden tilskud, skriver New York Times.

Læs også: Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi

Det afspejler sig også i kulindustrien, hvor verdens største kulselskab, Peabody, har haft et særdeles hårdt år og blandt andet været tæt på at gå fallit.

Sidste år skrev finansmediet Bloomberg således, at den samlede markedsværdi af amerikanske kulmineselskaber på blot fem år var faldet til mindre end en tiendedel.

Og kulkrisen var netop også et varmt emne gennem hele den amerikanske valgdebat, hvor Donald Trump lovede at booste industrien. Noget han netop har fulgt op på ved at ophæve Barack Obamas stop for anlægning af nye kulminer i landet.

Læs mere om den britiske havmøllepark her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle