International CSR-standard i svær konkurrence med etablerede standarder

Efter et par år på markedet er kendskabet til den internationale CSR-standard, ISO 26000, højt blandt virksomheder i Norden, men den har det svært i konkurrencen med andre mere etablerede standarder. Det viser en ny pilotundersøgelse fra Dansk Standard.

Den internationale CSR-standard ISO 26000 taber konkurrencen til etablerede standarder, trods virksomheders kendskab til ISO 26000. .

07.01.2014

CSR.dk

Anne Hasløv Stæhr, adm. direktør i Dansk Standard, arbejder for en certificeringsmulighed for ISO 26000. Foto: Dansk Standard.

Den internationale CSR-standard ISO 26000 taber konkurrencen til de mere etablerede standarder, som den danske parallel DS49001.

I en ny undersøgelse, foretaget af Dansk Standard for Nordisk Ministerråd, fremgår det, at man i virksomhederne er fuldt ud opmærksomme på, at CSR-standarden eksisterer.

Hele 91 procent af de adspurgte svarer, at de kender ISO 26000. Men langt de fleste - 80 procent - tilkendegiver, at de hovedsageligt benytter principperne til inspiration i arbejdet med CSR.

Læs også: Fagfolk skriver: Brug standarder- de skaber værdi i forhold til CSR

En væsentlig forklaring er ifølge virksomhederne, at det opleves som en svaghed, at det ikke er muligt at opnå en certificering, som kan bruges i markedsføringen.

”Det er fuldt forståeligt, at virksomhederne gerne vil have den blåstempling af deres CSR-arbejde, som en certificering giver. Det er også baggrunden for, at vi i Danmark har en parallel standard, DS 49001, der rummer mulighed for certificering. Den mulighed bør også gælde for den internationale CSR standard, og det arbejder vi fra dansk side på at påvirke i den Internationale Standardiseringsorganisation (ISO)”, siger Anne Hasløv Stæhr, adm. direktør i Dansk Standard.

De virksomheder, der anvender CSR-standarden, gør det ifølge undersøgelsen, fordi de gerne vil sikre, at alle væsentlige CSR-aspekter med relevans for virksomheden bliver taget i betragtning.

Læs også: CSR-skub til små og mellemstore virksomheder

Fordelene ved ISO 26000 er blandt andet, at standarden kan tilpasses virksomheden og tilbyder en mulighed for et strategisk afsæt for CSR-arbejdet. På den måde opleves standarden som et fleksibelt værktøj.

”Nogle bruger standarden i forhold til at få gennemført en væsentlighedsanalyse eller til at identificere og prioritere interessenter. Andre bruger den som rettesnor for strategiudvikling, målsætning og handlingsplaner”, fortæller Anne Hasløv Stæhr.

Af undersøgelsen fremgår det også, at virksomhederne har svært ved at identificere forskellene mellem de mange CSR-guidelines, her i blandt ISO 26000.

Standard og Erhvervsstyrelsen indleder i 2014 et projektforløb med seks små og mellemstore virksomheder, for at afprøve ISO 26000 styrke i forhold til de øvrige guidelines. Målet at identificere konkrete råd til implementering af ISO 26000 i SMV’er.

-TK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

25.04.2025CSR.dk

Grønne startups boomer: Men investorerne tøver

24.04.2025CSR.dk

Ny måling: Klimakrisen rasler ned på danskernes bekymringsliste

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

23.04.2025CSR.dk

Tilbagetog? Bilproducenter går efter alternativer til elbilen

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle