Ikke mange kroner delt ud – endnu

Tilskudsordningen i regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi er først nu for alvor i gang med at blive realiseret. I første omgang kunne virksomheder søge om 9,5 millioner kr. på områder indenfor luft og støj. Og med ansøgningsfrist den 22. august kunne virksomheder så søge med løsninger på vand- eller kemikalie-området. Miljø Horisont har talt med Miljøstyrelsen for at finde ud af, hvordan det så er gået med antallet af ansøgninger og hvilke projekter, der foreløbigt er blevet valgt. Den næste annoncerunde forventes i løbet af efteråret 2008.

30.09.2008

CSR.dk

Tilskudsordningen for miljøeffektiv teknologi er en del af regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi. Danske virksomheder kan søge om at få del i puljen til udvikling, test og demonstration af nye miljøeffektive teknologier. Der er i alt 59,9 millioner kr. afsat på områderne luftforurening, vand, støj og kemikalier.

Den meget omtalte miljøhandlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi blev vedtaget allerede før Folketinget gik på ferie i 2007. Men planen skulle først igennem en godkendelsesprocedure i EU, og derfor er tilskudsordningsdelen af planen først nu for alvor i gang med at blive realiseret.

Frister og midler
I første omgang skulle virksomheder inden den 9. juni søge om ca. 9,5 millioner kr. på områder for luft og støj – fordelt med ca. 7 millioner kr. på luftområdet og 2,5 millioner kr. til støj-projekter. Og med ansøgningsfrist den 22. august kunne virksomheder så søge indenfor vand og kemikalier. Her er der afsat omkring 6 millioner kr. til vandteknologi. I denne annoncerunde er der ifølge Miljøstyrelsen bl.a. fokus på: Substitution af problematiske kemikalier, bl.a. organiske tinforbindelser i plast og alternativer til biocidholdinge bundmalinger samt håndtering af øgede regnvandsmængder og forbedret spildevandsrensning.

I relation til kemikalieområdet er der to forskellige puljer. En ”blandet” pulje til substitution af kemikalier på omkring 2,5 millioner kr. og en såkaldt ”QSAR”-pulje, som står for ”Computermodeller til fare og risikovurdering” på 2 millioner kr. Marianne Hounum fra Miljøstyrelsen siger: ”QSAR-delen er specifikt nævnt i handlingsplanen – da computermodellerne er en måde, hvorpå man kan reducere dyreforsøg.”

Udledninger fra skibe og færger
Marianne Hounum fra Miljøstyrelsen fortæller, at der i den første annoncerunde på luft- og støj-områderne kom i alt 5 ansøgninger. Heraf blev to projekter indenfor hver sit område tildelt støtte. Det første projekt er på luftområdet og er ”et projekt til udvikling og demonstration af et modulopbygget varmegenvindings- og scrubber-anlæg til reduktion af SOX-, partikel-, CO2- og NOX-udledninger fra skibe og færger.” Marianne Hounum siger om valget: Jeg synes, at dette projekt – altså en teknologi til reduktion af udledninger fra skibe og færger rammer meget fint ind i hele intentionen med ordningen.” Dette projekt er støttet med ca. 1,2 millioner kr.

Mange penge tilbage
På støj-området er der tildelt 1 million kr. til ”semiaktive lyddæmpere til reduktion af lavfrekvensudstødningsstøj fra motoranlæg.” Det drejer sig altså om lyddæmpning af stationære anlæg.

Men hvad så med alle de resterende penge i puljen målrettet disse områder? Hertil siger Marianne Hounum: ”Vi forventer at lave genannoncering på både støj- og luft-temaer her til efteråret.”

Vand og kemikalier
Ved redaktionens afslutning (2 dage før frist på vand- og kemikalieområderne) var der ifølge Marianne Hounum: ”ganske få ansøgninger.” Hun tilføjer dog: ”Men det er ikke så ualmindeligt, at ansøgningerne først ankommer på selve dagen for ansøgningsfristen. Der har været en del henvendelser fra virksomheder, der har ringet og forespurgt på de praktiske ting omkring ansøgningerne. Så jeg forventer bestemt, at der kommer en del flere før fristens udløb.”

Flere penge til efteråret
Adspurgt om tilfredsheden med antallet af ansøgninger, siger Marianne Hounum: ”Jamen, det er da i underkanten, men jeg tror også, at det spiller ind, at det har været i sommerperioden. Jeg tror, at der er mange, som ikke har opdaget det i tide. Jeg forventer generelt en hel del flere ansøgninger til genannonceringen i efteråret. Vi har nu gjort en større indsats for at sprede budskabet noget mere. Bedt folk i vores netværk om at sprede det i deres netværk og i småomtaler rundt omkring.”

Den næste annoncerunde kommer efter alt at dømme i løbet af efteråret 2008. Det forventes at der bliver tale om en opsamlingsrunde indenfor visse af de tidligere udbudte hovedemner: luft, støj, vand og/eller kemikalier.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)