Ikke mange kroner delt ud – endnu

Tilskudsordningen i regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi er først nu for alvor i gang med at blive realiseret. I første omgang kunne virksomheder søge om 9,5 millioner kr. på områder indenfor luft og støj. Og med ansøgningsfrist den 22. august kunne virksomheder så søge med løsninger på vand- eller kemikalie-området. Miljø Horisont har talt med Miljøstyrelsen for at finde ud af, hvordan det så er gået med antallet af ansøgninger og hvilke projekter, der foreløbigt er blevet valgt. Den næste annoncerunde forventes i løbet af efteråret 2008.

30.09.2008

CSR.dk

Tilskudsordningen for miljøeffektiv teknologi er en del af regeringens handlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi. Danske virksomheder kan søge om at få del i puljen til udvikling, test og demonstration af nye miljøeffektive teknologier. Der er i alt 59,9 millioner kr. afsat på områderne luftforurening, vand, støj og kemikalier.

Den meget omtalte miljøhandlingsplan for fremme af miljøeffektiv teknologi blev vedtaget allerede før Folketinget gik på ferie i 2007. Men planen skulle først igennem en godkendelsesprocedure i EU, og derfor er tilskudsordningsdelen af planen først nu for alvor i gang med at blive realiseret.

Frister og midler
I første omgang skulle virksomheder inden den 9. juni søge om ca. 9,5 millioner kr. på områder for luft og støj – fordelt med ca. 7 millioner kr. på luftområdet og 2,5 millioner kr. til støj-projekter. Og med ansøgningsfrist den 22. august kunne virksomheder så søge indenfor vand og kemikalier. Her er der afsat omkring 6 millioner kr. til vandteknologi. I denne annoncerunde er der ifølge Miljøstyrelsen bl.a. fokus på: Substitution af problematiske kemikalier, bl.a. organiske tinforbindelser i plast og alternativer til biocidholdinge bundmalinger samt håndtering af øgede regnvandsmængder og forbedret spildevandsrensning.

I relation til kemikalieområdet er der to forskellige puljer. En ”blandet” pulje til substitution af kemikalier på omkring 2,5 millioner kr. og en såkaldt ”QSAR”-pulje, som står for ”Computermodeller til fare og risikovurdering” på 2 millioner kr. Marianne Hounum fra Miljøstyrelsen siger: ”QSAR-delen er specifikt nævnt i handlingsplanen – da computermodellerne er en måde, hvorpå man kan reducere dyreforsøg.”

Udledninger fra skibe og færger
Marianne Hounum fra Miljøstyrelsen fortæller, at der i den første annoncerunde på luft- og støj-områderne kom i alt 5 ansøgninger. Heraf blev to projekter indenfor hver sit område tildelt støtte. Det første projekt er på luftområdet og er ”et projekt til udvikling og demonstration af et modulopbygget varmegenvindings- og scrubber-anlæg til reduktion af SOX-, partikel-, CO2- og NOX-udledninger fra skibe og færger.” Marianne Hounum siger om valget: Jeg synes, at dette projekt – altså en teknologi til reduktion af udledninger fra skibe og færger rammer meget fint ind i hele intentionen med ordningen.” Dette projekt er støttet med ca. 1,2 millioner kr.

Mange penge tilbage
På støj-området er der tildelt 1 million kr. til ”semiaktive lyddæmpere til reduktion af lavfrekvensudstødningsstøj fra motoranlæg.” Det drejer sig altså om lyddæmpning af stationære anlæg.

Men hvad så med alle de resterende penge i puljen målrettet disse områder? Hertil siger Marianne Hounum: ”Vi forventer at lave genannoncering på både støj- og luft-temaer her til efteråret.”

Vand og kemikalier
Ved redaktionens afslutning (2 dage før frist på vand- og kemikalieområderne) var der ifølge Marianne Hounum: ”ganske få ansøgninger.” Hun tilføjer dog: ”Men det er ikke så ualmindeligt, at ansøgningerne først ankommer på selve dagen for ansøgningsfristen. Der har været en del henvendelser fra virksomheder, der har ringet og forespurgt på de praktiske ting omkring ansøgningerne. Så jeg forventer bestemt, at der kommer en del flere før fristens udløb.”

Flere penge til efteråret
Adspurgt om tilfredsheden med antallet af ansøgninger, siger Marianne Hounum: ”Jamen, det er da i underkanten, men jeg tror også, at det spiller ind, at det har været i sommerperioden. Jeg tror, at der er mange, som ikke har opdaget det i tide. Jeg forventer generelt en hel del flere ansøgninger til genannonceringen i efteråret. Vi har nu gjort en større indsats for at sprede budskabet noget mere. Bedt folk i vores netværk om at sprede det i deres netværk og i småomtaler rundt omkring.”

Den næste annoncerunde kommer efter alt at dømme i løbet af efteråret 2008. Det forventes at der bliver tale om en opsamlingsrunde indenfor visse af de tidligere udbudte hovedemner: luft, støj, vand og/eller kemikalier.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams